У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин

У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин

17 Жовтня 2014
3895
17 Жовтня 2014
14:42

У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин

3895
У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин
У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин

У російській Раді Федерації (верхня палата парламенту Російської Федерації) мають намір обговорити питання якості інформаційної політики в Росії, запросивши до розмови головних редакторів федеральних ЗМІ і всіх зацікавлених осіб. Зокрема, сенатори хочуть чути і бачити в пресі й на телебаченні більше позитивних новин. Про це пише російська газета «Известия».

 

Із пропозицією задуматися про появу державної інформаційної політики виступив заступник голови комітету Ради Федерації з соціальної політики Ігор Чернишов, який порадив журналістам не псувати імідж країни і повідомляти більше позитивних новин.

 

«Нещодавно на всіх каналах показали, що в Томській області випав сніг, утворилася ожеледь, яка призведе до низки великих ДТП. Але таке явище як сніг для північного регіону - це нормально, і щорічно в перехідний період виникають аварії ... А те, що, наприклад, було відкрито велике фармацевтичне виробництво, що сприяє імпортозаміщенню, не показав жоден наш канал, це нецікаво», - заявив пан Чернишов.

 

За його словами, іноземні ЗМІ передруковують і публікують про російські регіони лише те, що показують федеральні ЗМІ, в новинах яких переважає негативна інформація. «Думаю, що це ненормальна ситуація, коли саме федеральні ЗМІ показують тільки те, що вони вважають для себе важливим, «гарячим». Пропоную в Раді Федерації створити майданчик для обговорення питання інформаційної політики нашої країни. Це дуже важливо для формування іміджу навіть всередині нашої держави - між людьми, між суб'єктами, не кажучи вже про міжнародний», - зазначив пан Чернишов.

 

Його підтримали колеги. Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко доручила розглянути пропозицію пана Чернишова комісії з удосконалення законодавства про ЗМІ на чолі з першим заступником голови комітету з міжнародних справ, екс-гендиректором ІТАР-ТАРС Віталієм Ігнатенком.

 

За словами пана Ігнатенка, комісія може зібратися найближчим часом, щоб представити свої пропозиції до наступного засідання Ради Федерації 29 жовтня. «Ми розглянемо пропозицію Чернишова в рамках своїх повноважень. Якщо регіони висловлюють заклопотаність тим, як їх представляють у ЗМІ, звичайно, ми повинні звернути на це свою увагу. Іноді щось відбувається автоматично, а хотілося б, щоб показувалося усвідомлено. На засіданні ми повинні зрозуміти, що в ЗМІ виходить, а що не виходить», - заявив Віталій Ігнатенко.

 

За його словами, він противник цензури, але цей діалог потрібен, щоб журналісти розуміли співвідношення хорошого і поганого. «Ми запросимо до Ради Федерації журналістів, редакторів і подивимося, де їм потрібно трішки підкоригувати свої дії. Це буде чисто професійна розмова», - заявив сенатор.

 

У Державній Думі (нижній палаті парламенту Російської Федерації) на заяву Ігоря Чернишова відреагували позитивно. «У Росії є доктрина інформаційної безпеки, затверджена президентом, яка сьогодні реалізується в інформаційному просторі. Але, безумовно, і в депутатів, і в колег-сенаторів можуть бути побажання щодо її поліпшення, які можуть бути висловлені як усно, так і в якості законодавчих ініціатив», - сказав глава комітету Держдуми зі ЗМІ Леонід Левін.

 

Самі російські журналісти поставилися до заяв сенаторів скептично. «Оцінка сенаторів надто драматизована. Я з нею не згоден, хоча, на думку влади, ЗМІ завжди щось не те показують», - заявив гендиректор «Суспільного телебачення Росії» Анатолій Лисенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду