Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти

Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти

16 Жовтня 2014
5374
16 Жовтня 2014
09:32

Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти

5374
Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти
Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти

Висвітлення ситуації в Україні російськими телеканалами набуває інший напрямок: війна відходить на другий план, увага аудиторії переключається на внутрішньополітичні конфлікти. Експерти не виключають, що громадську думку у Росії готують до припинення інформаційної підтримки проекту «Новоросія», пише російська «Независимая газета» («НГ»).

 

У порівнянні з періодом з 6 по 12 вересня, в жовтні вживання таких слів і виразів, як «українська хунта», «Порошенко», «каральна операція», знизилося приблизно на третину, йдеться в звіті Національної служби моніторингу (НСМ) про дослідження, проведене за заявкою «НГ». При цьому кількість згадувань «української хунти» скоротилася на 54%, а слова «карателі» - на 42%, повідомив керівник НСМ Ілля Кисельов. Водночас термін «бандерівці» став використовуватись частіше на 18%.

 

Суттєво змінилася телекартинка - йдеться, насамперед, про федеральні канали «Первый канал» та «Россия 1». В новинах конфлікту в Донбасі приділяється тепер мала частина ефіру. Наприклад, напередодні новини цих каналів все ще починалися з українських репортажів, але присвячені вони були критиці політичного устрою сусідньої країни і розповідям про «бандерівців». Помітні і зміни в недільних аналітичних програмах. Так, програма «Вечір з Володимиром Соловйовим» з нинішнього тижня перенесена на менш рейтинговий час - замість 21.00 вона виходить о 18.40, а значить, призначена в основному пенсіонерам і домогосподаркам. Цікаво, що її місце в прайм-таймі каналу «Россия 1» посіла багатосерійна мелодрама.

 

Таким чином увагу від ополченців Донбасу поступово переключається на внутрішньоукраїнські проблеми, викликані зміною влади, - вибори і партійні скандали. На думку Іллі Кисельова, зниження згадок термінів, пов'язаних з Україною, відбувається в першу чергу через режим припинення вогню і закінчення бойових дій на сході.

 

Заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін впевнений, що для російської влади зараз наступив час закритих тіньових домовленостей, і далі накручувати громадську думку було б дивно: «Переговори йдуть і з Україною, і з Заходом, є спроби мінімізувати роль радикалів. Адже місяцями говорили, що в Києві хунта, а зараз наші президенти зустрічатимуться в Мілані (Італія) - так що чого ж кричати на всіх кутах, що в українців жорстокий режим? А раптом росіяни спитають, а чому ми тоді з ними домовляємося?».

 

Гендиректор Центру політичної інформації Олексій Мухін підкреслив, що підтримувана в ЗМІ напруга, можливо, почала чинити деструктивний вплив на світогляд самих росіян.

 

На думку глави Політичної експертної групи Костянтина Калачова, про зміни в інформаційній політиці серйозно можна буде судити по висвітленню зустрічей президента РФ Володимира Путіна і президента України Петра Порошенка в Мілані і, мабуть, підсумків виборів до Верховної Ради.

 

Поки риторика і тональність російських телеканалів, які напряму ототожнюються з Кремлем, щодо України дійсно кілька пом'якшилися. «Громадську думку треба готувати до того, що незалежна Новоросія нікому, крім її лідерів, не потрібна. Та й соціально-економічна повістка (у Росії. - ТК) не дає про себе забути. Наприклад, зростання цін. І вона скоро може перекрити українську. Крім того, що б там не писали про готовність Європи відмовитися від санкцій, Путін оцінив реальну серйозність намірів Заходу і зрозумів, що дійшов до тонкої червоної лінії», - сказав пан Калачов. 

 

Експерти розділилися в оцінках того, як нова картинка телепропаганди позначиться на рейтингу Володимира Путіна, який виріс на тлі військово-мобілізаційної порядку денного, і що в Кремлі вживуть для його підтримки. На думку пана Мухіна, рейтинг президента залежить не тільки від подій в Україні, це індикатор загального ставлення до нього народу. Макаркин вважає, що влада може підтримувати необхідний рейтинг, наприклад, борючись з «внутрішніми ворогами» і шукаючи нових «націонал-зрадників», а є й інший варіант: «Можна нарешті переключити пропаганду на позитивні речі». За словами пана Калачова, будь-які відбулися домовленості щодо України в очах переважної частини росіян підуть Путіну в залік: «Наша пропаганда вміє будь-яка подія подати як успіх в реалізації стратегічних планів. Але справа навіть не в цьому. Люди втомилися жити в очікуванні війни. І ця втома вже переважує все інше».

 

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ (МЗС) Російської Федерації розцінює застосування Молдовою санкцій відносно російських телеканалів, що тенденційно висвітлюють події в Україні, як «порушення права на свободу слова».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду