У Криму окупаційна влада націоналізувала й інвентаризує Ялтинську кіностудію

У Криму окупаційна влада націоналізувала й інвентаризує Ялтинську кіностудію

13 Жовтня 2014
6731
13 Жовтня 2014
16:56

У Криму окупаційна влада націоналізувала й інвентаризує Ялтинську кіностудію

6731
У Криму окупаційна влада націоналізувала й інвентаризує Ялтинську кіностудію
У Криму окупаційна влада націоналізувала й інвентаризує Ялтинську кіностудію

У Криму окупаційною владою націоналізовано Ялтинську кіностудію і створено Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Ялта-фільм», повідомляє російське видання «Известия».  

 

Відповідне рішення прийняла так звана «Рада міністрів Криму». Як ідеться в розпорядженні від 29 вересня, підприємство має наметі «відродження фільмовиробництва на території Республіки Крим».

 

Постанова Радміну Криму щодо націоналізації студії, яким скасовано рішення 15-річної давності про акціонування і продаж контрольного пакета акцій Ялтинської кіностудії, датована 10 вересня. 2 вересня Рада міністрів Криму схвалила постанову про так званий примусовий викуп Ялтинської кіностудії в республіканську власність за суму приватизації 1,3 млн гривень у її єдиного власника власника, російського бізнесмена Сергія Аршинова.

 

Директором «Ялти-фільм» призначено Ольгу Пруднікову-Юшкову, яка раніше очолювала республіканський «Кіновідеопрокат». 

 

Як заявила «Известиям» пані Пруднікова-Юшкова, ялтинську кіностудію взяла під контроль кримська влада.  За її словами, зараз на студії проходить «серія заходів (обстеження майна, визначення його статусу та ін.)», обумовлених рішенням Держради Криму про націоналізацію студії. 

 

Тим часом власник приватного акціонерного товариства «Ялтинська кіностудія», російський бізнесмен Сергій Аршинов заявив «Известиям», що про створення підприємства «Ялта-фільм» йому нічого невідомо. За його словами,  1 жовтня «організована група невстановлених осіб в масках без попередження заїхала на територію кіностудії», і «поклала на підлогу» її співробітників та орендарів - починаючи від охоронців і завершуючи працівниками компанії, які винаймають приміщення. При цьому силовики не пред'явили документів та назвалися «бійцями самооборони».

 

«Ці люди зажадали звільнити приміщення, а потім опечатали всі входи в адміністративний корпус», - розповів пан Аршинов. 

 

Також, додав він, йому зателефонувала «жінка, яка назвалася Ольгою Вільєвною Прудніковою» та повідомила, що за розпорядженням Ради Міністрів республіки Крим ввірені їй люди проведуть інвентаризацію кіностудії

 

Пан Аршинов і його колеги подали заяви в прокуратору і поліцію Ялти. «У поліції пообіцяли вирішити питання про порушення справи до 12 жовтня», - зазначають «Известия».

 

Раніше, 25 вересня,  Сергій Аршинов звернувся до Господарського Криму суду, з позовом, у якому вимагав визнати незаконною постанову кримського парламенту про примусовий викуп Ялтинської кіностудії.

 

За словами Сергія Ашинова, зараз ні він, ні його співробітники, за винятком охорони, не мають можливості потрапити до приміщення кіностудії. Через це у нього немає можливості сплатити ані зарплату колективу, ані податки.

 

Директор приватного акціонерного товариства «Ялтинська кіностудія»  Андрій Ніколаєв каже, що у них зриваються зйомки двох проектів.

 

До 10 вересня, тобто до рішення про примусовий викуп студії і деприватизацію, єдиним власником Ялтинської кіностудії був Сергій Аршинов. Однак цього дня Депутати Держради Криму проголосували за відміну постанови про акціонування й продаж контрольного пакету акцій Ялтинської киностудії. Варто зазначити, що за російським законодавством, деприватизація власності не допускається.

 

Сам пан Аршинов став власником кіностудії після того, як її вирішили викупити російські бізнесмени з приватної фірми «Поліком-Вест». В 2001 році цій фірмі належало 50% мінус одна акція (решта акцій викупив Фонд кіно РФ), а в 2010-му «Поліком-Вест» отримала 100% акцій. Надалі кіностудія зазнала збитків і була продана  «Поліком-Вест» товариству з обмеженою відповідальністю «СтройСектор», яке, за даними «Известий», належить пану Аршинову.

 

Бізнесмен переконаний, що націоналізація кіностудії призведе до її банкрутства, оскільки коштів на її утримання у федеральному бюджеті РФ не передбачено.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду