На 44-му кінофестивалі «Молодість» буде представлено 42 українські стрічки (ПЕРЕЛІК)

На 44-му кінофестивалі «Молодість» буде представлено 42 українські стрічки (ПЕРЕЛІК)

9 Жовтня 2014
9618
9 Жовтня 2014
17:51

На 44-му кінофестивалі «Молодість» буде представлено 42 українські стрічки (ПЕРЕЛІК)

9618
На 44-му кінофестивалі «Молодість» буде представлено 42 українські стрічки (ПЕРЕЛІК)
На 44-му кінофестивалі «Молодість» буде представлено 42 українські стрічки (ПЕРЕЛІК)

Участь у конкурсних програмах 44-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» візьмуть 37 українських стрічок. Ще п'ять вітчизняних кінофільмів демонструватимуться в секції «Українські прем'єри». Про це журналістам повідомили 9 жовтня під час прес-конференції щодо національної програми кінофоруму.

 

Участь у заході взяли генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, голова відбіркової комісії національної програми МКФ «Молодість» Міла Новікова, голова державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та голова Наглядової ради всеукраїнського благодійного фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський.

 

У Національному конкурсі змагатимуться ігрові, анімаційні й документальні короткометражні фільми, зняті в Україні впродовж поточного року. Загалом, це 31 робота різного авторства: від лауреатки Каннського кінофестивалю Марини Вроди до телеведучого й менеджера Іллі Ноябрьова і режисерів-початківців.

 

Фільми-учасники Національного конкурсу:

May Be, режисер Наталя Давиденко

Mohamed Tomescu, режисер Олеся Бортняк

Passion, режисер Христина П'ятаченко

Seni sevem, режисер Наріман Алієв

«Апофеоз», режисер Ілля Макаренко

«Бекендор», режисер Анастасія Харченко

«Вигадка», режисер Катерина Чепік

«Вперед, діти Вітчизни. Сповідь», режисер Галина Лаврінець

«Вчитель німецької», режисер Павло Мащенко

«Голос», режисер Дмитро Дибін

«Данина», режисер Тетяна Войтович

«Дівчинка з риб'ячим хвостом», режисер Сергій Мельниченко

 «Жуйка», режисер Ольга Макарчук

«Затичка», режисер Сія Тітова,

«Зелений вітер», режисер Кирило Жаровський

«Зустріч», режисер Владислав Робський

«Іподром», режисер Корній Грицюк

«Козацькі байки», режисер Антон Жадко

«Крамниця співочих пташок», режисер Анатолій Лавренішин

«Морський закал», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук

«Не вбивай», режисер Олексій Стрілець

«Ніжність», режисер Анастасія Максимчук

«Обличчя», режисер Нікон Романченко

«Під повіками», режисер Олексій Скачков

«Прості речі», режисер Олександр Ратій

«Птах кольору ультрамарин», режисер Ілля Ноябрьов

«Равлики», режисер Марина Врода

«Стіна», режисер Дмитро Бондарчук

«Тетяна Боровик», спектакль «Лускунчик», режисер Олексій Стрілець

«Щасливі не стежать за часом», режисер Ярослав Балло

«Я тебе знаю», режисер Марія Пономарьова

 

У Міжнародному студентському конкурсі Україну представлятимуть три стрічки: «Вперед, діти Вітчизни. Сповідь» Галини Лаврінець, «Зустріч» Владислава Робського та «Обличчя» Нікона Романченка.

 

До речі, «Обличчя», як відзначила Міла Новікова, - історія подій Майдану, подана не через колективний портрет, як у стрічці Сергія Лозниці «Майдан», а через особисті історії героїв подій нинішньої зими.

 

У Міжнародному повнометражному конкурсі відбудеться прем'єра фільму «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофіменко. Нагадаємо, серед нагород цієї срічки - приз російської кінокритики та приз за найкращу жіночу роль Московського міжнародного кінофестивалю-2014, приз за найкращий сценарій фестивалю «Кіношок» і нагорода Opera Prima за найкращий дебют на Румунському міжнародному кінофестивалі.

 

Ще дві кінокартини представлятимуть Україну в Міжнародному короткометражному конкурсі: «Вигадка» Катерини Чепік та «Данина» Тетяни Войтович.

 

Також вітчизняні фільми демонструватимуться у програмі «Українські прем'єри», до якої увійшли п'ять повнометражних ігрових кіноробіт. Це «До побачення, синефіли!» Станіслава Битюцького, «Жива ватра» Остапа Костюка, «Милі мої українці!» Олександра Жовни, «Сестра Зо» Аліси Коваленко й Любові Дуракової та «Це я» Анни Акулевич.

 

Генеральним партнером національного короткометражного конкурсу «Молодості» виступив Всеукраїнський благодійний фонд «Ініціатива заради майбутнього».

 

«Саме Національна програма стала для нас дуже важливою, і попри проблеми в країні, що торкнулися міжнародних секцій кінофоруму, національна відбудеться в повному обсязі», - сказав Андрій Халпахчі.

 

За словами гендиректора «Молодості», завдяки діяльності Дердкіно кількість українського кіно на кінофестивалі збільшилеся не лише в кількісному вимірі, а й у якісному. «У нас вівся великий відбір з-поміж українських стрічок як для національного, так і для міжнародного конкурсу», - сказав він.

 

Міла Новікова розповіла про свої враження про українські стрічки за підсумками проведеного відбору. «Тут ми знайдемо фільми різних жанрів, різної тематики. Але мене особисто трохи засмучує те, що українські кінорежисери, що працюють у великому метрі, дуже мало вірять у повсякденне життя. Вони завжди намагаються знайти якісь виняткові ситуації, виняткових персонажів, стають на котурни, але не дуже довіряють самим собі і своєму, можливо, оточенню, тому потокові життя, в якому ми перебуваємо. Є в цьому і слабка сторона. Адже через такі буденні сторінки життя можливо краще пізнати світ - якщо ти кіномитець і спроможний у кінодеталях бачити картину велику», - сказала кінознавець.

 

Також представники оргкомітету повідомили, що підвищуватимуть вимоги до фільмів з України та інших держав, які можуть претендувати на проходження відбіркового етапу «Молодості». «До стрічок, які були створені за підтримки Держкіно, щодо якості претензій не має. А от роботи аматорів розчаровують. І таких розчарувань відсотків 20», - зазначила пані Новікова щодо вітчизняних фільмів.

 

Підводячи підсумки прес-конференції, Андрій Халпахчі закликав ЗМІ підтримувати українських кіновиробників, акцентуючи на тому, що українській кіногалузі потрібна не лише критика, а й популяризація вітчизняних кінофільмів. «Національному кіно на «Молодості» дається «зелений коридор». І ваша допомога як преси  теж дуже важлива. ЗМІ мають бути дуже критичними, однак сьогодні українське кіно перебуває в тому періоді, коли голоси журналістів мають велике значення для молодого українського кіно. Пітримайте його!», - сказав пан Халпахчі.

 

Міжнародну програму «Молодості» організатори кінофестивалю обіцяють презентувати за тиждень, 16 жовтня.

 

Розпочне свою роботу 44-й київський кінофорум 25 жовтня і триватиме по 2 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду