Канал АТR заявляє, що утиски з боку влади РФ будуть сприйняті як протидія кримськотатарському народові

Канал АТR заявляє, що утиски з боку влади РФ будуть сприйняті як протидія кримськотатарському народові

8 Жовтня 2014
5622
8 Жовтня 2014
15:36

Канал АТR заявляє, що утиски з боку влади РФ будуть сприйняті як протидія кримськотатарському народові

5622
Канал АТR заявляє, що утиски з боку влади РФ будуть сприйняті як протидія кримськотатарському народові
Канал АТR заявляє, що утиски з боку влади РФ будуть сприйняті як протидія кримськотатарському народові

Керівництво кримськотатарського телеканалу ATR, який мовить на території окупованого Російською Федерацією Криму, назвало численні звинувачення каналу у «формуванні антиросійської громадської думки» з боку самопроголошеної влади півострова безпідставними і такими, «що можуть бути сприйняті, як протидія самим кримським татарам». Про йдеться у заяві каналу ATR, надісланого на адресу «Детектор медіа» заступником генерального директора з інформаційної політики Лілією Буджуровою.

 

В заяві наголошується, що останнім часом в Криму спостерігається активна кампанія, направлена проти єдиного на півострові кримськотатарського телеканалу АТR. Підставою для такого висновку керівництва каналу слугують численні заяви від діючої влади Криму.

 

Зокрема, АТR повідомляє, що 16 травня Лілії Буджуровій і власнику телеканалу, на той момент віце-прем'єру кримського уряду, Ленуру Іслямову було вручено «пересторогу про неприпустимість порушення законодавства про протидію екстремістській діяльності та законодавства про ЗМІ», підписану «прокурором» так званої Республіки Крим Наталією Поклонською.

 

24 вересня керівництво телеканалу одержало лист від російського Центру з протидії екстремізму, в якому повідомлялося, що АТR нібито «сприяє формуванню антиросійського громадської думки, навмисно розпалює серед кримських татар недовіру до влади та її діям, що побічно несе загрозу екстремістської діяльності». «На цій підставі прозвучало прохання надати чинній владі Криму документи, включно з реєстраційними номерами, номерами ліцензій, іменами співробітників і розкладом», - повідомили на АТR.

 

30 вересня на першому засіданні комітету з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій «Держради» Криму його голова Сергій Шувайников, кажучи про журналістів, «які не дуже лояльно відгукуються про російський Крим, шукають скрізь одні недоліки, з мухи роблять слона, а потім підносять це жителям Криму і світовій спільноті», і в якості прикладу навів телеканал ATR.

 

«Нарешті, 3 жовтня в парламентській газеті «Крымские известия» вийшло інтерв'ю заступника голови Громадської палати Олександра Форманчука, який заявив: «...канал АТR свідомо веде таку інформаційну політику, нав'язуючи думку, що Крим увійшов до складу Росії проти волі кримськотатарського народу. Всі його новинні блоки будуються на підриві авторитету не тільки центральної, але, перш за все, місцевої влади і кримського керівництва. Час усвідомити, що Російська держава ... не терпить свавілля уявної свободи, характерної для України. На материковій Росії подібні дії тут же присікаються... Сподіваюся, це буде робитися, і силові структури ще скажуть своє слово», - цитується в листі телеканалу.

 

«У зв'язку з усім вищесказаним АТR заявляє: телеканал ніколи не займався «пропагандою», «закладанням думок», «нав'язуванням думок», «розпалюванням міжнаціональної ворожнечі», «закликами до екстремізму» та іншими гріхами, в яких нас безпідставно звинувачують», - йдеться в повідомленні телеканалу.

 

На АТR наголошують, що метою каналу є розвиток мови і культури кримських татар, формування принципів добросусідства в мультикультурному суспільстві Криму та об'єктивне інформування глядача про події, що відбуваються на півострові і за його межами.

 

На думку працівників кримськотатарського каналу, якщо слідувати логіці подій, які розгортаються навколо АТR, можна очікувати, що наступним кроком з боку діючої влади може стати його закриття. «Якщо цей сценарій стане реальністю, його авторам і натхненників слід реально оцінити соціальні та політичні наслідки такого кроку і ставлення до нього кримських татар. Для цієї частини населення півострова АТR - не просто телеканал, а символ їхнього відродження на батьківщині після сталінської депортації, знаковий фактор для культурної та національної ідентичності. Тому будь-які дії влади - як позитивні, так і репресивні - по відношенню до АТR обов'язково будуть сприйняті, як сприяння або як протидія самим кримським татарам», - зазначають на каналі.

 

Нагадаємо, Комітет захисту журналістів оприлюднював заяву, в якій вимагав від російської окупаційної влади, що контролює Крим, зупинити утиски незалежного кримськотатарського телеканалу ATR.

 

З 2015 року Роскомнагляд застосовуватиме санкції до кримських ЗМІ, що вестимуть, на погляд російського регуляторного органу, «провокаційну політику». Про це 30 вересня на першому засіданні комітету «Держради» Криму з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій заявила заступник міністра внутрішньої політики, інформації та зв'язку республіки Юлія Мартинова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5622
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду