Парагвай запроваджує закон про доступ громадян до публічної  інформації

Парагвай запроваджує закон про доступ громадян до публічної інформації

27 Вересня 2014
4908
27 Вересня 2014
12:20

Парагвай запроваджує закон про доступ громадян до публічної інформації

4908
Парагвай запроваджує закон про доступ громадян до публічної  інформації
Парагвай запроваджує закон про доступ громадян до публічної  інформації

У Парагваї оприлюднено закон «Про вільний доступ до публічної інформації та прозорість уряду» (De Libre Acceso Ciudadano a la Información Pública y Transparencia Gubernamental), повідомила Міжамериканська асоціація преси (IAPA).

 

Закон вимагає від державних інституцій і посадових осіб надавати на запити  громадян інформацію, зокрема, щодо заробітної платні, офіційних поїздок і контрактів. Йдеться про ці та інші дані, що не є державною таємницею.

 

Документ  набуває чинності наступного року.   

 

Міжамериканська асоціація преси (IAPA), що об'єднує неурядові медіа-організації держав Північної та Південної Америки й Карибського басейну, схвально  відгукнулася на прийняття нового правничого акту. Вона закликала владу південноамериканської країни провести широку кампанію з інформування щодо нього громадськості.



Голова Комітету з питань свободи преси та інформації IAPA, головний редактор уругвайського тижневика Búsqueda  Клаудіо Паолільйо  (Claudio Paolillo)   відзначив, що Парагвай приєднується до   позитивної тенденції у Латинській Америці. Він висловив сподівання, що це вплине на інші країни реґіону - такі, як Аргентина.



Парагвай має  можливість зробити закон ефективним, а не просто демагогічною відповіддю на потреби суспільства, наголосив він. Для цього влада провести широку роз'яснювальну кампанію, мета якої - навчити людей користуватися новим правничим механізмом.


Закон забезпечує керівні принципи до статті Конституції, що «гарантує кожному ефективне здійснення права на доступ до публічної інформації, яке випливає з прозорості діяльності уряду». Жодне його положення, говориться у правничому акті, «не може бути використане для відмови чи обмеження свободи слова, свободи  преси або свободи займатися журналістикою».



У IAPA підкреслили, що ефективність законів про доступ до інформації лежить у трьох основних площинах. Це - просвітянство людей, які мають знати свої права та вміти подавати запити на інформацію, покаранні тих посадових осіб і органів, які відмовляються надавати  інформацію, та дотримання урядом конкретних правил засекречення інформації, що має бути винятком.

 

Деякі аналітики принагідно нагадують про те, що ця демократизація законодавства здійснюється у країні, якою протягом трьох з половиною десятиліть правив  диктатор Стресснер.   

     

У Північній і Південній Америці закони про доступ до інформації чинні в Антигуа і Барбуді, Белізі, Бразилії, Гватемалі, Гайані, Гондурасі Домініканській Республіці, Канаді, Колумбії Нікарагуа, Панамі, Перу, Сальвадорі, Сент-Вінсенті, США, Тринідаді і Тобаго, Чилі, Уругваї та на Ямайці. Першою латиноамериканською країною, яка ухвалила закон, була Мексика. Це відбулося після проведення 2001 року конференції Міжамериканської асоціації преси.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду