Людмила Горделадзе: «Слова "ідеологія" не має бути в роботі українських кінематографістів»

Людмила Горделадзе: «Слова "ідеологія" не має бути в роботі українських кінематографістів»

22 Вересня 2014
6976
22 Вересня 2014
17:37

Людмила Горделадзе: «Слова "ідеологія" не має бути в роботі українських кінематографістів»

6976
Людмила Горделадзе: «Слова "ідеологія" не має бути в роботі українських кінематографістів»
Людмила Горделадзе: «Слова "ідеологія" не має бути в роботі українських кінематографістів»

Директор київського кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе категорично проти ідеологічного кіно у демократичному суспільстві. Голова Державного агентства з питань кінематографії Пилип Іллєнко переконаний - кінематограф має бути інструментом формування суспільних цінностей. Такі думки фахівці висловили під час круглого столу «Ідеологія українського кіновиробництва», що відбувся в рамках фестивалю «ГогольFest-2014».

 

Пан Іллєнко зазначив, що вважає помилкою те, що «протягом всього існування української держави вона не використала кінематограф як інструмент формування спільних цінностей, символів в хорошому сенсі міфів, на яких, наприклад, в тому числі базується національна культура».

 

Пилип Іллєнко бачить кіно як інструмент формування цінностей нашого суспільства

 

Також він додав: «Так сталося, що дуже часто ми споживаємо чужий культурний продукт, чужі символи, чужі міфи. Це не значить, що вони є поганими чи шкідливими, хоча деякі з них є продуктами інформаційної війни. Це чужа сорочка, своя до тіла завжди ближча. Тому це була помилка - не використати кіно, як інструмент формування національної само ідентифікації. Причому, як свідчить світовий досвід кінематографістів, такий підхід не конче означає спрощення питання чи пропагандистських речей».

 

У свою чергу, пані Горделадзе нагадала присутнім, що за часів Радянського Союзу їй випало писати «контрпропагандистські тексти» щодо американських фільмів, які надходили в український кінопрокат. «Контролював усе це Центральний комітет Комуністичної партії. На дай Бог нам таку ідеологію», - сказала директор кінотеатру «Жовтень».

 

Людмила Горделадзе застерігає від радянських методів контролю за кінопроцесом

 

Також Людмила Горделадзе додала: «Вислухавши Пилипа Юрійовича, я думаю, що нам варто говорити не про ідеологію в кіно, а про виважену свободу, про ті принципи, які сповідує сьогодні і європейське суспільство, й американське, й наше демократичне суспільство з його дещо фантомною поки що метою - свобода-рівність-братерство».

 

Директор кінотеатру «Жовтень» переконана: «Слова "ідеологія" не має бути в нашій роботі, а має бути просто чесність, талант, і розуміння мети, навіщо робиться конкретний фільм, і до чого веде кінопроцес. Безумовно, кінопроцес має виховувати свого глядача. Він і виховує, однак кінопроцес складається не лише з кіно. Це дуже широка панорама можливих маніпулятивних упливів і інших уколів, які ми отримуємо, коли живемо».

 

У ході дискусії щодо українського кінопрокату Людмила Гордаладзе звернулася до вітчизняних кіномитців, які нарікають на дистрибуторів та прокатників. «Прокатники несуть відповідальність лише за якісний організаційний показ, решта залежить від самого фільму», - акцентувала вона.

 

Пані Горделадзе вважає хибним популярний серед український продюсерів підхід, що фільм має знаходити глядача в Україні вже після того, як обійде світові фестивалі. Позаяк, за її словами, Україні теж потрібне актуальне кіно.

 

«Говорити про те, яким має бути фільм, ми маємо лише з глядачем, - додала Людмила Горделадзе. - Лише глядач виносить оцінку чи вирок фільму, вирішує, потрібен він аудиторії, чи ні».

 

Окрім Пилипа Іллєнка та Людмили Горделадзе до круглого столу «Ідеологія українського  кіновиробництва» долучилися директор мережі кінотеатрів «Кінопалац» та компанії B&H Богдан Батрух, продюсер Анна Паленчук, начальник управління держрегулювання та реалізації кінопроектів Держкіно Станіслав Притула, продюсер Володимир Філіппов та кінорежисер, викладач КНУ і театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Михайло Іллєнко.

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6976
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду