Держдума хоче ввести моральні «художні ради» на російських телеканалах

Держдума хоче ввести моральні «художні ради» на російських телеканалах

8 Вересня 2014
5230
8 Вересня 2014
20:52

Держдума хоче ввести моральні «художні ради» на російських телеканалах

5230
Держдума хоче ввести моральні «художні ради» на російських телеканалах
Держдума хоче ввести моральні «художні ради» на російських телеканалах

Депутат Держдуми, глава юридичної служби КПРФ Вадим Соловйов направив звернення на ім'я міністра культури Росії Володимира Мединського, в якому просить розглянути питання про введення на федеральних російських телеканалах так званих «художніх рад». Про це повідомляє російське видання «Известия».

 

Новий підрозділ на ТБ має стежити за дотриманням морально-етичних норм в мовленні телеканалів, оцінювати доцільність показу тих чи інших інформаційних та розважальних програм, якість і суспільну корисність відеоконтенту. У КПРФ також готові внести поправки до Федерального закону «Про ЗМІ», якщо Мінкультури підтримає ідею відродження «художніх рад».

 

В СРСР інститут художніх рад широко використовувався як на телебаченні, так і в інших областях, наприклад в кіновиробництві, театрі чи на естраді. Група з призначених осіб, що складається з діячів культури і представників державних органів, займалася фільтрацією інформації та художніх творів (вистав, музики, пісень і т.д.), які призначалися для широкої публіки.

 

В даний час, як розповів депутат Вадим Соловйов, у фракцію КПРФ надходить безліч звернень від громадян, які висловлюють невдоволення роботою державних телеканалів.
«Ми просимо Володимира Мединського проаналізувати ситуацію з контентом каналів, його просвітницьку користь, оцінити обсяг присутності в ньому елементів ненормативної лексики і жорстокості. Також ми просимо Мінкультури розглянути доцільність відтворення худрад, які зможуть зробити мовлення ТБ більш відповідальним і корисним для суспільства. Але щоб така комісія не перетворилася на цензурний комітет, до неї мають увійти фахівці в галузі мистецтва і телебачення, представники ЗМІ та громадські працівники з батьківських організацій. Зрозуміло, оціночна діяльність таких комісій повинна носити рекомендаційний, а не обов'язковий характер», - заявив пан Соловйов. 

 

Ініціативна депутата заявляє, що грунтується на проведених соціологами дослідженнях. Центр політичної інформації підготував доповідь про зміст програм провідних федеральних телеканалів з ​​точки зору забезпечення інформаційної безпеки Росії в інформаційно-психологічній сфері. Для дослідження були обрані вечірні новинні і розважальні програми «Першого каналу», «Росії 1», «ТВ-Центра», НТВ, РБК та ін. В задачу дослідження входило визначення спрямованості редакційної політики головних загальнофедеральних каналів у світлі відповідності національним інтересам РФ і задачам культурного виховання російського населення через інформаційний простір. Згідно з висновками авторів доповіді, нинішній формат роботи і подачі інформації на російських телеканалах, які будують свою роботу на скандальної сенсаційності, розважальної подачі інформації у формі ток-шоу на західний манер і пропаганді надмірного споживання, не відповідає національним інтересам Росії.

 

Водночас президент Академії російського телебачення і голова правління Асоціації продюсерів кіно і телебачення Олександр Акопов розкритикував ідею повернення художніх рад. «Це абсолютно безглузда історія, так як якщо керівник вважає, що йому потрібен такого роду орган, він сам його створить, адже саме він несе відповідальність за трансльований своїм каналом контент, - вважає пан Акопов. - А худради, тим більше якщо вони матимуть дорадчий характер, тільки будуть забирати час на різні обговорення, за фактом нічого не вирішуючи. На мою думку, це зайве».



«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду