В Еквадорі уряд довів до банкрутства щоденну опозиційну газету

В Еквадорі уряд довів до банкрутства щоденну опозиційну газету

30 Серпня 2014
5149
30 Серпня 2014
16:30

В Еквадорі уряд довів до банкрутства щоденну опозиційну газету

5149
В Еквадорі уряд довів до банкрутства щоденну опозиційну газету
В Еквадорі уряд довів до банкрутства щоденну опозиційну газету

Опозиційна щоденна газета Hoy («Сьогодні») закрилася цього тижня через ліквідацію владою видавництва Editores e Impresores S.A. (Edimpres), що належало  редакції. Контроль над видавництвом  «через неспроможність сплатити борги  кредиторам» перейшов до Наглядової  ради над компаніями (Superintendencia de Compañías). Про це повідомили «Репортери без кордонів» (RSF).

 

Як відзначив адвокат Edimpres, видавництво не отримувало сповіщення. Про рішення йому вперше стало  відомо  з публікації у газеті  El Telégrafo. Через чотири дні видавництво змусили припинити друк. Це означає, що в Еквадорі перестало існувати  важливе опозиційне видання. 

 

Завідувач бюро американських країн RSF Камілла Сульє (Camille Soulier) розцінює зникнення на газетному ринку газети Hoy як «удар по плюралізму в Еквадорі». «Ми здивовані тим, як швидко це відбулося, - заявила вона. - Невже влада не знайшла рішення, щоб врятувати це щоденне видання? Хоча   медіа у країні  вкрай поляризовані, їхнє  закриття - це завжди втрата для громадянського суспільства, яка  обмежує доступ йому доступ до різних думок».

 

У червні газета Hoy оголошувала про призупинення друкованої версії газети через  фінансові проблеми.

 

Редакція опозиційного видання покладала вину за банкрутство на уряд, який  бойкотував публікацію на  її шпальтах реклами. На видання було також накладено штраф у $ 57 тис. 800 за те, що всупереч закону про комунікації (La Ley de Comunicación) у декількох числах газети не було опублікувано наклад. 

 

«Репортери без кордонів»  вважають, що хоча ЗМІ не повинні стояти понад законом,     таке покарання «вочевидь є  необґрунтованим». Медіа-організація розцінює суму штрафу для видання, яке потрапило у скруту, як «непомірну». Деякі ЗМІ, наближені до державних чи  громадських комунікацій,  також могли б збанкрутувати без їхньої фінансової підтримки.

 

Очолюваний лівим президентом Рафаелем Корреа уряд  Еквадору  нетерпимо ставиться до критичної преси.  Очільник держави особисто пропонує своїм міністрам  не надавати інтерв'ю медіа, що можуть бути використані з «меркантильною метою». RSF осудила стратегію позбавлення     урядом опозиційних видань  фінансування та відмову  доступі до інформації як порушення плюралізму медіа.        

 

Hoy - ранкова газета правого спрямування, яка безперервно виходила друком в Еквадорі з 1982 року. З 1992-го  видання виходило у двох головних містах - столиці  Кіто та в Гуаякілі - й розповсюджувалася по всій території країни. За оцінкою-експертів, це видання займало особливу  нішу у медіа-просторі, у ньому були представлені  різноманітні погляди. Тематика газети була різноманітною. Hoy вела рубрики загальної інформації, політики, економіки, права, культури, суспільних справ, спорту й розваг. Також виходив друком тижневик розслідувань.

 

Її видавництво Edimpres започаткувало перші в історії Еквадора щоденні безкоштовні  видання MetroHOY та  MetroQuil, які поширювалися у громадських місцях у  Кіто та Гуаякілі.

 

За накладом Hoy посідала третє місце в країні й мала електронну версію. До групи Hoy входять HOY TV Canal 21 UHF, HOY La Radio 97.3 FM, Radio Clásica 1110 AM Digital, Fundación HOY en la Educación, Edimpres, Edisatélite.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5149
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду