Реклама на правах шахрайства

Реклама на правах шахрайства

9 Серпня 2014
10540
9 Серпня 2014
14:00

Реклама на правах шахрайства

10540
Реклама ліків на Українському радіо та «Ері», що маскується під пізнавальні програми, камуфлює під репортажі, приховує свій рекламний характер і робить ставку на довірливих, не надто освічених слухачів. Чи можна назвати її добросовісною? І чи має вона право на місце в ефірі?
Реклама на правах шахрайства
Реклама на правах шахрайства

Постійний автор «Детектор медіа» Борис Бахтєєв торкнувся вкрай важливої теми недобросовісної реклами ліків на Українському радіо та радіо «Ера». На цю проблему неодноразово звертала увагу Національної радіокомпанії України Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, виявляючи під час моніторингів і перевірок багато порушень рекламного законодавства. «Детектор медіа» сподівається, що наша увага спонукатиме радійників і рекламістів діяти не лише в межах закону, а й дотримуватися етики рекламної діяльності.

 

Давно вже точаться дискусії стосовно реклами медикаментів у ЗМІ. Давно й безплідно. А тим часом їхня реклама набуває всіх ознак навіть не недобросовісної, а прямого шахрайства. Тобто свідомого введення аудиторії в оману, зловживання її, аудиторії, довірою та непоінформованістю, необізнаністю.

 

Мабуть, не помилюся, коли стверджуватиму: одними з лідерів із реклами медикаментів є радіо «Ера», що на Першому каналі Національного радіо, та сам Перший канал Національного радіо. Рекламують вони одні й ті самі препарати щодня впродовж місяців, а то й років. Є серед них bona fide засоби, є й такі, яких не побачити в аптеках, а можна замовити лише за продиктованими тут само, в рекламі, телефонами.

 

Отже, сідаєте ви снідати. Саме на кухні, як ще з радянських часів у багатьох заведено, стоїть радіоточка. І якраз під сніданок вам довірливим таким тоном починають розповідати: «Одна з найпоширеніших проблем у жінок - нетримання сечі», - й далі йде детальне змалювання подробиць, від «кількох крапель» до «миттєвого сечовипускання». І так - от уже багато місяців щодня, один і той самий текст.

 

Гадаєте, це реклама? А от і ні: оголошують цей шедевр натуралізму як програму «Світ здоров'я». Про чудодійні властивості пропонованого препарату розповідають «провідний фахівець Віолетта Олексіївна Анісіна та представник урологічного центру Круглова Надія Петрівна».

 

У вдумливого слухача вже отут виникає купа запитань. На якій посаді працює відомий фахівець Анісіна? А в якому закладі вона працює? Який науковий ступінь має й чи має взагалі? А який саме центр представляє Круглова Надія? Ні, зрозуміло: урологічний - але яку офіційну назву він має й де розташований? А на якій посаді працює вона - чи, бува, не кур'єркою, не прибиральницею? Чому навіть у своєму виступі Круглова Надія не вживає назви свого центру, а каже: «Наш центр» - і так кілька разів? Чи існують насправді Віолетта Олексіївна Анісіна та Круглова Надія Петрівна, а чи це ролі?

 

Але це - у вдумливого слухача. Значну частку аудиторії Національного радіо становлять пенсіонери, люди, ще з радянських часів звиклі вірити всьому, що «по радіо передають». Які, почувши про черговий чудодійний препарат, не стануть занурюватися в деталі.

 

Коли Анісіна передає слово Кругловій і перед тим, як Круглова починає говорити, лунає: «Реклама». Більше ніде це слово не пригадується. Отже, те, що каже Круглова, - це реклама, а все решта - ні? Виходить, що так: усе решта - то програма «Світ здоров'я», звичайна радіопрограма. І не прискіпаєшся, тим паче що саме Круглова дає єдині координати «нашого центру» - телефони, за якими лише й можна придбати рекомендований препарат.

 

І це - загальний принцип побудови подібних рекламних проектів. У деяких слово «реклама» звучить безпосередньо перед номерами телефонів. У більшості замість слова «реклама» лунає: «Передача на правах реклами» або ж: «Програма пролунала на правах реклами». Це може бути самий початок некороткого ролика, може бути самий його кінець, це може пролунати ледь розбірливою скоромовкою. Головне: у свідомості слухачів має залишитися слово «програма» або «передача». Хай навіть на якихось там правах - але ж передача, звичайна передача!

 

І що то взагалі за покруч - «передача на правах реклами»?

 

Рекордсмен Першого національного - лактомарин (той, що колись був ламінарином), який рекламують от уже багато років поспіль - тепер представляють не як лікарський засіб, а як «функціональний продукт харчування». (Дуже хотілося б подивитися на людину, що харчується самим лише лактомарином.) І тут само розповідають, як він допомагає, як чудодійно лікує мало не від усіх хвороб, сущих на землі. Знову те саме: формально не прискіпаєшся, фактично - чистісіньке обдурювання, адже аудиторії втовкмачують, що препарат ЛІКУЄ, й яка різниця, як він там офіційно зветься!

 

Що ж до «відомих фахівців», то в деяких роликах вони зазнали вдосконалення: «Для детальної розповіді про препарат ми запросили до студії відомого фахівця Олега Миколайовича» - вже не лише без титулів та регалій, а й без прізвища. Але ж - зверніть увагу - «запросили до студії»! Типова реклама мімікрує під пізнавальну радіопрограму!

 

В деяких із «програм про здоров'я» доводилося чути й зовсім зухвале: «Ми запросили до студії відомого фахівця» - й усе, надалі цей фахівець так і залишався геть не названим.

 

Ще один прийом. Черговий «відомий фахівець» каже: «До нас звернувся...» - й далі лунає синхрон; його автора найчастіше представляють як пенсіонера, й завжди чомусь ті пенсіонери бувають із чудово поставленими голосами й бездоганною дикцією. Чому ж той тяжко хворий пенсіонер звернувся «до нас», а не до лікаря? Більшість аудиторії, знову ж таки, над подібними деталями не замислюється.

 

Різновид того самого прийому: рекламний ролик замасковано вже не під пізнавальну або порадницьку програму, а під репортаж. Буцімто кореспондент розмовляє з черговим «провідним фахівцем» уже не у студії чи ще бозна-де, а безпосередньо на місці його роботи. Й під час бесіди тому «провідному фахівцеві» без кінця чи то телефонують, чи то відвідують вдячні пацієнти, що перехворіли на всі мислимі й немислимі недуги, аж поки знайшли своє щастя в рекламованому препараті: «Разом із провідним фахівцем ми слухаємо чергового відвідувача». Це може бути субота, може бути неділя - але однаково «відомі фахівці» ведуть прийом, а пацієнти приходять. Ті самі пацієнти можуть телефонувати або приходити два, три, п'ять днів поспіль, поки не настане черга інших - а однаково ролик подається, ніби репортаж, зроблений «тут і зараз».

 

А щоб остаточно переконати аудиторію, можуть пообіцяти ще й знижки тим, хто зателефонує «на протязі (от саме так. - Б.Б.) одної години після виходу програми». Знову ж таки, це може бути субота, може бути неділя, може бути державне свято.

 

Більшість «програм» мають назву - скажімо, серцево-судинному препарату присвячено щоденну «програму» «Збережемо здоров'я разом» - як і годиться, з одним і тим самим текстом щодня. «Центри», які представляють «відомі фахівці», теж можуть не бути анонімними, а мати якусь, складену з «солідних», але винятково загальних слів, назву - от тільки спробуй знайди їх інакше, як за наданим тут же, у «програмі», телефоном. У будь-якому разі, це ніколи не буває звичайна лікарня або загальновідомий науково-медичний інститут - завжди якийсь «центр». І ще одна закономірність: якщо «центр» у сюжеті названо - велика ймовірність, що його «провідний фахівець» залишиться анонімним.

 

Один із сюжетів починається так: «До редакції приходять численні листи стурбованих слухачів, у яких вони скаржаться, що за нинішньої тяжкої ситуації в країні дуже переживають...» - і далі йде розповідь, як війна та російська агресія призводять до серцево-судинних хвороб, і зарадити може один-єдиний медичний препарат - який і пропонують придбати. Препарат, до речі, досить відомий, виготовляє його одна з країн Євросоюзу.

 

Робити рекламу на крові, на національній трагедії - це як назвати, як схарактеризувати? Але звернімо увагу: «До редакції приходять листи слухачів». Знову мімікрія! А «редакція» так і залишається неназваною - от редакція, й усе тут.

 

Радіореклама медикаментів рясніє помилками. І добре, якщо лише мовними, як-от: «Цей засіб посприятиме нормалізації серцевої діяльності» - та іншими перлами вишуканої словесності. Слухачам Першого каналу УР щодня наполегливо рекомендують ліки від «міжхребтової грижі». Це, мабуть, для тих слухачів, у яких щонайменше два хребти, й між ними може виникнути грижа? Міжхребцева грижа, тобто між хребцями - так, буває така. Але ж радіомедики, «відомі фахівці», ведуть мову про «міжхребтову»!

 

«Підвищений тиск. Сучасна назва - артеріальна гіпертензія, застаріла назва - гіпертонія». Оце вже ані в які ворота. «Гіпертонія» та «гіпертензія» - обидва давні-прадавні терміни, які позначають різні речі й співвідносяться між собою приблизно так само, як «грип» та «нежить». Гіпертонія - це стійка схильність організму до підвищеного тиску. Гіпертензія - це підвищений тиск на даний конкретний момент. У хворого на гіпертонію може не бути гіпертензії, бо тиск підвищується не повсякчас; гіпертензія може трапитися й у людини, що не страждає на гіпертонію - внаслідок хворобливого стану, або перенавантаження, або стресу, або вживання алкоголю чи певних медикаментів; підвищити тиск - а отже, спровокувати гіпертензію - можуть певні харчові продукти, як-от чай, кава, шоколад, борщ із кропиви.

 

Після наведеної цитати все подальше можна не слухати, апріорі класифікувавши як шарлатанство, - але ж більшість аудиторії цього не знає! Для тієї більшості наведена «теоретична» цитата править за буцімто доказ фаховості!

 

Будь-який медик, будь-який фармацевт, поза сумнівом, знає різницю між гіпертонією та гіпертензією. То хто ж тоді замовляє рекламу медикаментів? Трейдери, акули ринку?

 

Якщо так, то це виводить нас на загальносуспільну проблему. Побачивши якось розкладку окулярів, спитав у продавця, чи є потрібні мені окуляри. Потрібної міжцентрової відстані не виявилося й, за словами продавчині, окулярів такої відстані в них узагалі не буває. Точніше, так: бувають окуляри двох чи трьох найстандартніших відстаней - і все. У розмову втрутився якийсь начальник, що стояв поруч: «Та всі окуляри стандартні, їх же роблять однаковими - беріть будь-які. А 64, 66 або 68 - це відстань між кінчиками дужок. Підігніть трохи дужки - й отримаєте те, що вам потрібно!» Ні, він не намагався мене надурити, у тім-то й весь жах, що не намагався - він був щирий і переконаний. Згодом я бачив його біля інших розкладок в інших районах міста - судячи з цього факту, ймовірно, цей начальник очолює чималу мережу.

 

Отут і полягає проблема: наші трейдери можуть знатися на прибутках і податках, валютних курсах і маржах, дебетах і кредитах - а от розумітися на товарі, яким торгують, на його суто споживчих властивостях уважають за необов'язкове. Чи не те саме в нас і з фармакотрейдерами?

 

Що ж до гіпертонії та гіпертензії, то тут може міститися й зовсім уже поганий підтекст. Річ у тім, що хворі на гіпертонію мають постійно вживати препарати, які знижують імовірність різкого й неконтрольованого підняття тиску, тобто є профілактичними, попереджувальними, запобіжними. Існують й інші препарати - так званої швидкої допомоги, для зниження тиску, що вже піднявся. Так от: навіювання слухачам думки, що буцімто «гіпертонія» - це застарілий термін, змушує їх відмовитися від уживання профілактично-запобіжних засобів і покладатися виключно на засоби «швидкої допомоги». Що є вкрай небезпечним.

 

Але повернімося до радіореклами. Реклама, що маскується під пізнавальні програми. Реклама, що камуфлює під репортажі. Реклама, що приховує свій рекламний характер і робить ставку на довірливих, не надто освічених слухачів. Реклама, що дезінформує слухачів щодо самої своєї природи, що побудована на нечесних прийомах. Чи можна назвати таку рекламу добросовісною? І чи має вона право на місце в ефірі?

 

Фото - http://focus.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду