Українська кіноасоціація занепокоєна зменшенням державного фінансування галузі у 2015 році

Українська кіноасоціація занепокоєна зменшенням державного фінансування галузі у 2015 році

4 Серпня 2014
9851
4 Серпня 2014
16:35

Українська кіноасоціація занепокоєна зменшенням державного фінансування галузі у 2015 році

9851
Українська кіноасоціація занепокоєна зменшенням державного фінансування галузі у 2015 році
Українська кіноасоціація занепокоєна зменшенням державного фінансування галузі у 2015 році

Українська кіноасоціація (УКА), що об'єднує провідні кінокомпанії України, занепокоєна «катастрофічним зменшенням фінансування галузі» на 2015 рік. Про це йдеться у відкритому листі за підписом виконавчого директора УКА Ярини Груші, адресованому прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку та міністру культури України Євгену Нищуку.

 

Як наголошується у зверненні, обсяг запланованого на 2015 рік фінансування кіногалузі, за європейськими нормами для країни, що розвивається, недостатній. Адже для  потреб кіновиробництва, фестивалів, освітніх програм та дистрибуції фільмів потріюно щонайменше 40-55 млн євро на рік.

 

Також автори листа наголошують, що зменшення бюджету фінансування кіно призведе до зупинки галузі наступного року й зниження зацікавленості потенційних європейських партнерів у співпраці з українськими кінематографістами, як й інтеграції українського кіно в європейське.

 

Українська кіноасоціація звертається до прем'єр-міністра та міністра культури з проханням переглянути видатки на кіногалузь.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст листа повністю:

 

«Обсяг фінансування, запланований на 2015 рік для галузі кінематографії абсолютно не відповідає вимогам європейської країни, що розвивається. З досвіду східноєвропейських країн таких, як Польща, Словаччина, Чорногорія, Литва, Латвія та Македонія у перерахунку на кількість населення та стан індустрії в країні, об'єм підтримки кіно в Україні має коливатися у межах 40-55 млн євро на рік. Це стосується не лише виробництва кіно, а й підтримки заходів таких, як фестивалі; освітніх програм та дистрибуції фільмів. Це дозволить за 3-4 роки вийти на якісно новий рівень українського кінематографа, що безперечно позитивно вплине на кіносуспільство і як наслідок на телебачення. Українське кіно є важливим з точки зору розбудови українського суспільства.

 

До Державного агентства України з питань кіно доведено фінансування у розмірі у розмірі 34 млн грн, що складає трохи більше 2 млн євро. Це у 20 разів менше, ніж в Європейських країнах і у 6 разів менше, ніж бюджет на українське кіно у 2011 році.

 

Фільми, відзняті за останні 3 роки в Україні, цілком відображають запити суспільства, вже здобули визнання на міжнародних кінофестивалях та отримали призи на фестивалях класу «А», багато світових кінокритиків говорять про нову українську хвилю. У липні цього року фестиваль «Золотий абрикос» у Єревані сформував українські фільми в окрему програму. У листопаді відомий німецький кінофестиваль Cottbus сформує Focus Ukraine. На липень 2015 року німецький фестиваль у Франкфурті готує українську програму.

 

Зменшення бюджету фінансування кіно призведе до зупинки галузі і наступного року ми вже не зможемо досягти таких успіхів на міжнарожних кінофорумах, що знизить зацікавленість потенційних європейських партнерів у співпраці з українськими кінематографістами та зупинить інтеграцію українського кіно в європейське. Треба чітко розуміти, що для отримання фінансової участі європейських продюсерів в українському кіно, потрібно мати тривалу історію створення власного успішного кінопродукту.

 

На разі така історія тільки розпочалася і наші продюсери, маючи конкретні контракти з партнерами з Європи, через відсутність фінансування не зможуть виконати своїх зобов'язань, що беззаперечно викличе недовіру з боку європейських колег. Цю недовіру потрібно буде відновлювати багато років. Також нас хвилює призупинення підготовки до вступу України у міжнародні програми «Єврімаж» та «Креативна Європа», які комплексно підходять до фінансування кіногалузі. Обидві програми є не тільки альтернативним джерелом фінансування для українського кіно, а також і відкритим доступом до участі у різних міжнародних форумах, як навчальних, так і практичних.            

 

Недостатнє фінансування призводить до того, що та кількість українського продукту, яка виробляється щороку, не може забезпечити робочими місцями працівників галузі, професіоналів, які починають приймати запрошення для роботи за межами нашої країни.

 

Окрім всього вищезазначеного, беззаперечним є той факт, що кількість українських фільмів, які доходять до українського глядача, не може виступати на противагу російській ідеології, яка переважає як на кіноекранах, так і на телебаченні.

 

Українська Кіно-Асоціація звертається до Вас з проханням переглянути видатки на кіногалузь, адже її ігнорування може відкинути нас на десятки років назад. Ми розуміємо всі складнощі, з якими доводиться боротися українській державі у ці важкі часи, проте дуже стурбовані, що надважлива для розвитку суспільства кінематографічна галузь, яка тільки почала демонструвати перші успіхи, може повністю зникнути. Українське кіно може і повинне стати одним з інструментів єднання українців у своїй державі та промоції країни на високій культурній європейській арені, куди ми всі так успішно почали рухатися.

 

Зі свого боку Українська Кіно-Асоціація готова надати повну інформаційну та консультаційну підтримку Державному агентству України з питань кіно, Міністерству культури України, Міністерству закордонних справ України для проведення консультацій та досліджень щодо формування та розміру державної підтримки у європейських країнах, створення програми розвитку кінематографії в Україні та делегувати своїх представників до відповідних робочих груп.

 

З повагою,

виконавчий директор Української Кіно-Асоціації                           Груша Я.

 

Нагадаємо, раніше про те, що українські кінематографісти стурбовані можливістю скорочення витрати на утримання та розвиток гуманітарної сфери, в тому числі, кінематографа, заявив у своєму зверненні Голова спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

 

Як писала «Детектор медіа», згідно з зареєстрованим 21 липня Кабінетом міністрів України законопроектом № 4308а про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників), уряд пропонував майже вдвічі (на 55 млн 435,2 тис. грн) скоротити видатки, передбачені у 2014 році на фінансування бюджетних програм Державного агентства з питань кіно. 


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду