Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів

Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів

1 Серпня 2014
10946
1 Серпня 2014
16:11

Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів

10946
Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів
Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів

Створена у 1929 році стрічка «Людина з кіноапаратом» режисера Дзиґи Вертова посіла перше місце в  авторитетному кінорейтингу від  Британського кіноінституту (BFI). Про це повідомляє Національний центр Олександра Довженка.

 

«1 серпня о 00.01 за Грінвічем Британський кіноінститут (BFI), видавець найстарішого та найавторитетнішого кіножурналу Sight & Sound, оприлюднив результати голосування за найвизначніший документальний фільм всіх часів. У складанні рейтингу взяли участь понад 200 критиків і 100 фільммейкерів з різних країн, з них 110 назвали найкращим українську стрічку Дзиґи Вертова  "Людина з кіноапаратом" (1929). Таким чином вона посіла першу сходинку», - повідомляє центр.

 

«Людина з кіноапаратом» - друга стрічка режисера Дзиґи Вертова, створена на Одеській кінофабриці ВУФКУ спільно з талановитим оператором Михайлом Кауфманом. Дзиґа Вертов був свого часу виключений з Совкіно, однак його  запросило до України керівництво ВУФКУ, яке мало лояльніше ставлення до мистецьких експериментів.

 

Фільм «Людина з кіноапаратом» був неоднозначно сприйнятий критиками, його не зрозуміла аудиторія.

 

«Авторефлексивний експеримент Вертова невдовзі був викреслений з історії радянського кіно й надовго забутий. «Людину з кіноапаратом» згадали лише в 1960-х роках по смерті режисера, коли кінематографісти французької «нової  хвилі» перевідкрили його творчість. Знятий в Одесі, Києві та Харкові, фільм є методологічним посібником для кінодокументалістів і одночасно «фільмом про фільм», в якому ставляться питання про природу безпристрасної фіксації реальності. «Людина з кіноапаратом», маніфест Вертовської футуристичної концепції «кіноока» є взірцем неймовірного монтажного експеримента, «кіносимфонії» про життя радянського мегаполіса, в якому ще рясно розлиті ознаки славетної політики українізації - написи, гасла, плакати тощо», - йдеться в повідомленні сайту Національного центру Олександра Довженка.

 

У рейтингу журналу Sight & Sound розглядалося понад 1000 фільмів від зародження кінематографа до наших днів. Кожна п'ята стрічка була знята після 2000 року.

 

«Тим неймовірніше, що німа стрічка 1929 року отримала таке визнання кінопрофесіоналів з усього світу», - зазначають на сайті Національного центру Олександра Довженка.

 

Журнал Sight & Sound - найстаріший з існуючих кіножурнал у світі, який виходить в Великобританії з 1932 року. Видання регулярно, з 1952 року, публікує рейтинги найвизначніших фільмів всіх часів за результатами опитувань сотень кіноекспертів з усього світу. Рейтинг Sight & Sound вважається найавторитетнішим в середовищі кінематографістів.

 

В попередньому рейтингу 2012 року не розрізнялися ігрові та документальні фільми. Перше місце тоді посіла стрічка Адьфреда Гічкока «Запаморочення». В рейтингу того року «Людина з кіноапаратом» посіла феноменальне 8 місце серед фільмів всіх часів, що й спонукало BFI запровадити окремий рейтинг документальних стрічок.

 

Повний рейтинг, до якого ввійшли 50 навидатніших документальних стрічок,буде опубліковано у вересневому номері журналу Sight & Sound.

 

 

Нагадаємо, останніми роками зростає інтерес до старого українського кіно. Покази фільмів початку минулого століття відбуваються на багатьох фестивалях в Україні та закордоном. Ретроспектива українського кіно була в програмі V Одеського міжнародного кінофестивалю. Минулого року українські стрічки презентували на 32-му фестивалі німого кіно в Порденоні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду