Український Оскарівський комітет запросив арештованого кінорежисера Олега Сенцова до свого складу

Український Оскарівський комітет запросив арештованого кінорежисера Олега Сенцова до свого складу

11 Липня 2014
8833
11 Липня 2014
15:15

Український Оскарівський комітет запросив арештованого кінорежисера Олега Сенцова до свого складу

8833
Український Оскарівський комітет запросив арештованого кінорежисера Олега Сенцова до свого складу
Український Оскарівський комітет запросив арештованого кінорежисера Олега Сенцова до свого складу

Український Оскарівський комітет 11 липня вирішив запросити до свого складу українського кінорежисера Олега Сенцова, який зараз перебуває в Лефортівській в'язниці в Москві (Росія) за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. Про це йдеться у прес-релізі комітету, підписаному Денисом Масликовим, координатором Українського Оскарівського комітету, генеральним директором Асоціації продюсерів України.

 

Офіційне запрошення буде передано заарештованому кінематографістові через його адвоката.

 

«Український Оскарівський комітет висловлює свою підтримку Олегу Сенцову, вважає його арешт і карну справу надуманими і політично мотивованими, тому вимагає від російських правоохоронних органів негайного звільнення кінорежисера», - повідомляє Оскарівський комітет.

 

Українські кінематографісти неодноразово проводили акції протесту на підтримку Олега Сенцова перед Посольством РФ у Києві і перед Адміністрацією президента України, повідомляє Оскарівський комітет.

 

Олег Сенцов - український кінорежисер, засновник кінокомпанії «Край-сінема» (Сімферополь, Україна), відомий за художнім фільмом «Гамер». Стрічка «Гамер» була представлена на Роттердамському кінофестивалі, була нагороджений призом Гільдії кінознавців і кінокритиків на фестивалі «Дух вогню» в Ханти-Мансійську (Росія). На Одеському міжнародному кінофестивалі картина Олега Сенцова була нагороджена спеціальним дипломом журі.

 

Перед арештом і подіями в Криму український кінорежисер готувався до зйомок свого наступного фільму «Носоріг».

 

Олег Сенцов був активістом Автомайдану. Під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував і розвозив продукти і предмети першої необхідності українським військовим частинам в Криму, які були заблоковані.

 

10 травня співробітники ФСБ Росії затримали українського режисера Олега Сенцова в місті Сімферополі на окупованій Росією території АРК Крим. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

7 липня на суді у Москві Олег Сенцов відкинув усі звинувачення і заявив, що під час допиту в приміщенні колишнього Сімферопольського СБУ до нього застосовували тортури, побиття та приниження, що мали на меті отримання свідчень проти керівництва Майдану та України. Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт Сєнцова до 11 жовтня.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти, а також російський кінорежисер Микита Міхалков

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Український Оскарівський Комітет створений при Асоціації продюсерів України для проведення щорічного відбору фільму, який висувається від України на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (США) в номінації «Фільм іноземною мовою». Висування фільму від України на премію «Оскар» традиційно відбувається на початку вересня.

 

Зараз до Комітету входять видатні діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат двох технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» («1+1») Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, президент Асоціації «АРМА-Україна» Дмитро Колесников, продюсер, виконавчий директор Української Кіноасоціації Ігор Савиченко і колишній президент Української Кіноасоціації Денис Ржавський.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду