У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну

У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну

8 Липня 2014
8866

У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну

8866
У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну
У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну

Відносно поета, блогера, вчителя німецької мови Олександра Бившева, який проживає у селищі Кроми Орловської області (РФ), порушено другу кримінальну справу про екстремізм. Про це пише інтернет-видання «Грані.ру» з посиланням на повідомлення поета в Facebook.

 

За словами Олександра Бившева,  приводом для відкриття кримінальної справи став його вірш «Українські повстанці», присвячене бійцям УПА часів Другої світової війни. 5 липня йому вручили постанову про порушення кримінальної справи в Слідчому комітеті.

 

Це вже друга кримінальна справа про екстремізм, яку порушено проти поета. Першу було відкрито у травні. Тоді підставою для кримінального переслідування став вірш «Українським патріотам». Треба зазначити, що вірші Олександра Бившева публікувались у кількох українських виданнях - миколаївському «Новости N», полтавському «Коло». 8 липня на сайті «Коло» була опублікована стаття на підтримку російського поета.

 

За частиною 1 статті 282 КК (розпалювання ненависті або ворожнечі) в її новій редакції поетові загрожує до чотирьох років колонії. 19 червня будинку поета пройшов обшук, в ході якого слідчі вилучили ноутбук та електронні носії даних.

 

Олександр Бившев повідомив, що у відкритті кримінальних справ російська влада використовує дані експертизи, підписаної доцентом Орловського держуніверситету Людмилою Власовою. «Як і у випадку з моїм віршем" Українським патріотам "колишній вчитель російської мови та літератури" вгледів у мене знову все теж "розпалювання" ворожнечі до росіян, злочинні спонукання, висловлювання зневажливого характеру за ознакою національності та іншу лабуду, на якій вона давно вже набила руку. А непоганий додатковий заробіток для доцента, а?! Скільки ще "експертних висновків" напише Л.А. за кругленьку суму», - написав поет в соцмережі.

 

 

Про можливість кримінального переслідування Олександра Бившева районна газета «Зоря» писала ще 29 березня. Прокурор Кромского району Максим Гришин повідомив, що у відомство надійшла анонімна заява за фактом публікації в інтернеті вірша «Українським патріотам». Ці вірші поет опублікував 1 березня на своїх сторінках у «ВКонтакте» і Facebook. «Матеріали перевірки направлено прокуратурою для розгляду в центр з протидії екстремізму УМВС Орловської області», - повідомив Максим Гришин.

 

У тому ж номері «Зорі» була опублікована замітка про пана Бившева під назвою «Таким "патріотам"місця в Росії немає!». Текст, підписаний А. Глотіним і С. Котовим, витриманий у традиціях радянської розгромної критики. Коментуючи вірш Олександра Бившева «Україна (З приводу її вступу до Євросоюзу)», опублікованого ще 15 листопада 2013 року в миколаївській газеті «Новости N», журналісти заявили: «У неспокійний час, коли зовнішні вороги оскалили свої зуби і зачаїлися в смертоносному стрибку, знаходяться люди, які підривають Росію зсередини, діючи, як п'ята колона».

 

Згадувався і опублікований Олександром Бившевим в інтернеті відкритий лист, в якому він зізнавався, що йому соромно за свою країну за анексію Криму. «У той час, коли по всій країні проходять мітинги, відправляються машини з продовольством, збираються кошти на підтримку мирних жителів Криму і їх волевиявлення увійти до складу Російської Федерації, знаходяться люди, які по злому наміру або за своїм непорозуміння підривають основи демократії», - говорилося в замітці.

 

У середині квітня російська «Новая газета» повідомила, що після виходу цієї публікації ставлення жителів Кром до Бившева погіршилося. «Персональні санкції проти мене вже ввели: деякі знайомі не вітаються, навіть на інший бік вулиці переходять. У магазинах дивляться косо», - розповів поет. Він також повідомив, що директор селищного клубу скасував його творчий вечір, незважаючи на раніше досягнуті домовленості.

 

Олександру Бившеву 42 роки, він уродженець Кром. Після закінчення Орловського педінституту працює в селищній школі вчителем німецької мови. Автор двох книг віршів. Член Спілки письменників XXI століття. У письменника на руках хворі батьки - 84-річний батько, котрий переніс інфаркт, і напівсліпа матір, у якої недавно був інсульт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду