«Одвічне повернення», «Хайтарма» та «Брати. Остання сповідь» - українські фільми року за версією кіножурналістів

«Одвічне повернення», «Хайтарма» та «Брати. Остання сповідь» - українські фільми року за версією кіножурналістів

28 Червня 2014
10083
28 Червня 2014
14:17

«Одвічне повернення», «Хайтарма» та «Брати. Остання сповідь» - українські фільми року за версією кіножурналістів

10083
Особистості року - Володимир Тихий та Любомир Левицький
«Одвічне повернення», «Хайтарма» та «Брати. Остання сповідь» - українські фільми року за версією кіножурналістів
«Одвічне повернення», «Хайтарма» та «Брати. Остання сповідь» - українські фільми року за версією кіножурналістів

Накйкращі вітчизняні фільми 2013 року за версією українських кіножурналістів - «Одвічне повернення» Кіри Муратової, «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва та «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофіменко. Про це свідчать дані опитування щодо підсумків українського кінопрокату та кінопроцесу - 2013, проведені «Бюро української кіножурналістики».

 

Мета щорічного дослідження - «виявлення та презентації корпоративної ціннісної шкали, якої дотримуються кіножурналісти, - саме та медіаспільнота, яка професійно покликана практично формувати у суспільстві ставлення до кінематографії як такої». Участь у ньому взяли 30 журналістів із 45 видань Києва та регіонів.

 

Найкращий іноземний фільм 2013 року, за версією журналістів - «Гравітація» Альфонсо Куарона. Наступні за кількістю балів стрічка - «Джанго вільний» Квентіна Тарантіно й «Велика краса» Паоло Соррентіно». Водночас, «Гравітація» та «Велика краса», відзначається в опитуванні, справили на кінооглядувачів найсуперечливіші враження. За відгуками, обидві є «найкращими», «найгіршими», «розчаруваннями» та «найбільшими здивуваннями» водночас.

 

Натомість, найгіршими стрічками року стали «Сталінград» Федора Бондарчука (Росія), «Параджанов» Серджа Аведікяна та Олени Фетісової (Україна, Франція, Грузія, Вірменія) та «Великий Гетсбі» База Лурмана (Автралія, США).

 

Найбільше журналістів стрічка «Елізіум» Ніла Бломкампа. А найприємніше здивували представників ЗМІ «Гравітація», «Хайтарма» та «Креденс» Валентина Васяновича.

 

Також журналісти оцінили стрічки-лідери й, зокрема, українські та зняті в копродукції фільми в українському кінопрокаті:

 

 

 

 

 

Щодо оцінок репертуару українських кінотеатрів переважають негативні відповіді. 43% опитаних вважають, що репертуар лише частково задовольняє художні потреби глядачів, але частина лишається незадоволеною; 16%* вважають, що він «скоріше не задовольняє художні потреби глядачів» та 13% категоричні: «Репертуар абсолютно не задовольняє художні потреби глядачів».

 

53% опитаних вважають, що, у порівнянні з 2012 роком, стан українського кінопрокату залишився без змін і 26% відзначають покращення.

 

Національний прокат майже половина опитаних оцінили в три бали.

 

«Призи симпатій журналістів» з-поміж дистрибуторських компаній розподілено так: «Артхаус Трафік» (46%), B&H Film Distribution Company та міжнародний кінофестиваль «Молодість».

 

Найцікавішими українськими стрічками, з якими журналісти ознайомилися не у прокаті, а на спеціальних подіях та кінопоказах є п`ять робіт:

 

 

 

Претендентами на здобуття «Оскара», за версією журналістів, від України мали бути «Одвічне повернення» (23%) та «Хайтарма» (23%).

 

Крім того, респондентам запропонували охарактеризувати діяльність Міністерства культури у кіногалузі, Державного агентства України з питань кіно та Національної Спілки кінематографістів України. Мінкульт представники ЗМІ вважають інституцією, яка є «непомітна, заангажована, невідома, неефективна, ніяка, пасивна та прагнуча догодити».

 

А Держкіно дісталися такі епітети, як «непрозора, активна, байдужа до глядачів, корумпована, закрита, непогана, нерозуміюча необхідності промоції фільмів, прогресивна та продуктивна».

 

НСКУ опитані журналісти вважають «активною, консервативною, позитивною, прагнучою, беззмістовною, малоефективною, непомітною й тихою».

 

Особистостями року в українському кіно для ЗМІ стали кінорежисери Володимир Тихий (20%) та Любомир Левицький (13%).

 

Загалом, 2013 кінорік більшість опитаних оцінюють у чотири бали за п`ятибальною шкалою.

 

Повністю з підсумками опитування можна ознайомитися тут.

 
 

«Детектор медіа»

На фото - кадр із фільму «Вечное возвращение»

 

*- показники опитування не округлено з огляду на вибірку дослідження (30 осіб)

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10083
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду