Кінематографісти стурбовані можливістю «політичного» призначення Голови Держкіно

Кінематографісти стурбовані можливістю «політичного» призначення Голови Держкіно

7 Травня 2014
10509
7 Травня 2014
14:12

Кінематографісти стурбовані можливістю «політичного» призначення Голови Держкіно

10509
Кінематографісти стурбовані можливістю «політичного» призначення Голови Держкіно
Кінематографісти стурбовані можливістю «політичного» призначення Голови Держкіно

У Міністерстві культури ще не визначилися з кандидатом на посаду голови Державного агентства з питань кіно. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили у прес-службі відомства.

 

Тим часом 8 травня у Кабінеті міністрів призначено нараду з питань розвитку українського кінематографу за участі віце-прем'єра Олександра Сича. За даними джерел «Детектор медіа», розгляд питання щодо кандидатури на посаду Держкіно попередньо не заплановано. Однак виключити, що самі учасники зустрічі його піднімуть, безумовно, не можна.

 

Нагадаємо, 18 квітня на нараді Мінкульту було висунуто три кандидати на посаду очільника Держкіно: кінорежисера Андрія Дончика, актора, продюсера, юриста, громадського діяча (ВО «Свобода») Пилипа Іллєнка й економіста та кінорежисера Олега Коротенка.

 

Нарада, яка проходила без ЗМІ, відбулася за участі представників кіногалузі. Як розповіла присутня на зібранні член Асамблеї діячів культури України Лариса Артюгіна на сторінці спільноти «Кінематограф» у Facebook, учасники зібрання «майже однаково підтримали Коротенка та Дончика. Декілька голосів було за Іллєнка». За даними джерел «Детектор медіа», за Андрія Дончика висловилось вiсім учасників наради із 15 присутніх учасників голосування.

 

Міністр культури Євген Нищук, як розповіла пані Артюгіна, підводячи підсумки наради, сказав, що врахує думку кіноспільноти, яка, як було видно з обговорення, найбільше підтримала Андрія Дончика.

 

Продюсер, голова наглядової ради компанії «Мультиплекс-Холдинг» Антон Пугач у коментарі «Детектор медіа» розповів, що від початку Спілка кінематографістів рекомендувала на посаду голови Держкіно трьох кандидатів: Андрія Дончика, Мілу Новікову та Олеся Янчука. «Оскільки останнього вже призначили керівником кіностудії ім. Довженка, то логічно було б очікувати, що влада організує конкурс або обговорення, де б рекомендовані кандидати репрезентували себе та або б виграли, або б програли цей конкурс, - сказав пан Пугач. - Щось подібне на це відбулося, але без наслідків: більшість експертів на нараді в мінкульті віддали перевагу Андрію Дончику, але призначення не відбулося; кандидата Новікову з незрозумілих причин взагалі не запросили на нараду. З огляду на це мені важко очікувати позитивного рішення 8 травня, бо виявилося, що позиції НСКУ та вісьмох експертів, серед яких такі знані діячі кіногалузі, як Роман Балаян, Сергій Тримбач (голова Спілки), Ганна Чміль (багаторічний голова Держкіно у минулі роки) та ін., недостатньо для того, щоб поставити у цьому питанні крапку».

 

Також продюсер додав: «Проблема полягає в тому, що політичні сили, які зараз при владі, висунули своїх кандидатів на цю посаду, і зорганізовують їм групи підтримки серед різних, в тому числі спеціально новостворених, кіноспільнот. Молоді митці та взагалі кінематографісти - талановиті особи, вони діють артистично і в цьому. Але така собі маніпулятивна корупція - не на часі».

 

Із цим згодний кінорежисер Роман Балаян. Відповідаючи на запитання «Детектор медіа», чому, на його думку, процес обрання голови Держкіно відбувається так повільно, пан Балаян сказав: «Тому що політичні партії висувають своїх кандидатів».

 

Учасники спільноти «Кінематограф», де було опубліковано інформацію про кандидатів на посаду голови Держкіно й нотатки з їхніх програм, закликали обирати очільника відомства шляхом відкритого публічного процесу.

 

При цьому представники Національної спілки кінематографістів України стурбовані можливістю призначення на посаду голови Держкіно «осіб, які рекомендуються політичними партіями чи угрупуваннями».

 

Про це йдеться в тексті листа від 5 березня за підписом голови НСКУ Сергія Тримбача до міністра культури. «Сфера кінематографа за жодних обставин не може контролюватися політиками чи ідеологами, якими б привабливими на перший погляд, вони не виглядали. На цьому, як вам добре відомо, наполягав Майдан. Основний критерій - не відданість політичним догмам і конкретним політичним силам, а професіоналізм, наявність управлінського досвіду, непричетність до роботи владних інституцій», - зазначено у зверненні.

 

Як ідеться в листі, у НСКУ пропонують не поспішати з призначенням голови Держкіно. «Головне - вибір має бути цілком обґрунтованим і зваженим. Для цього варто зібрати представників громадських об'єднань і, за вашої, пане Євгене, участі заслухати програми претендентів», - пропонують у Спілці.

 

Представники НСКУ додають: «Одним із підсумків подібної презентації може стати також звернення усіх конструктивних і перспективних ідей до єдиної програми, яку варто покласти в основу діяльності Держкіно України».

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», голова Держкіно Катерина Копилова наприкінці лютого подала заяву про звільнення за згодою сторін. Нині обов`язки очільника агентства виконує перший заступник голови Держкіно Сергій Сьомкін.

 

Нагадаємо, на початку березня Асоціація продюсерів України поширила заяву, що призначення нового голови Держкіно варто проводити лише після прийняття концепції реформування української кіноіндустрії на урядовому рівні. Зокрема, концепцію реформування кіно галузі у березні підготувала НСКУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду