Генпрокуратура закликає не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень

Генпрокуратура закликає не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень

4 Травня 2014
8851
4 Травня 2014
15:09

Генпрокуратура закликає не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень

8851
Роз`яснення Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генпрокуратури щодо ситуації на Півдні й Сході України
Генпрокуратура закликає не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень
Генпрокуратура закликає не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень

Трагічні події в Одесі та на Сході України - у центрі уваги вітчизняних та іноземних ЗМІ. Новим викликам для журналістів - як подавати інформацію, що може зашкодити національній безпеці, заяви самопроголошеної влади, сепаратистів, окупантів тощо - «Детектор медіа» присвятила окрему публікацію «10 порад журналістам: як працювати в умовах війни, анексії та окупації?». На особливостях термінології військового часу детально зупинився медіаексперт Ігор Куляс.

 

Для роботи журналістів під час військової агресії вважаємо корисним і роз`яснення Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генпрокуратури. Текст публікуємо без змін та скорочень.

 

Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури України роз'яснює:

    

Функції з оборони нашої держави, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності згідно з Конституцією України покладено на Збройні Сили України, Державну прикордонну службу України, Службу безпеки України та інші військові формування держави, які у передбачених законом випадках беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом. 


При цьому першочерговим обов'язком кожного військовослужбовця військових формувань та правоохоронних органів є захист мирних громадян, а також територіальної цілісності держави, її свободи і незалежності. 


Для виконання поставлених перед Збройними Силами та іншими військовими формуваннями завдань, військовослужбовцям надається право використовувати зброю. Підстави та порядок її застосовування регламентовані Законами України «Про Збройні Сили України», «Про Службу безпеки України», «Про міліцію», «Про Національну гвардію України», «Про боротьбу з тероризмом», Статутами Збройних Сил України та іншим законодавством. 

Зокрема, зброя повинна застосовуватися військовослужбовцями та правоохоронними органами для захисту життя і здоров'я військовослужбовців, відбиття нападу на об'єкти що ними охороняються, забезпечення виконання покладених на з'єднання, військові частини і підрозділи завдань під час їх застосування в районі проведення антитерористичної операції тощо.


За повідомленнями командування військових частин та підрозділів, військовослужбовці Збройних Сил України вірні Українському народові. Вони з честю та гідністю виконують поставленні завдання, стійко і мужньо протидіють диверсійно-терористичним проявам та екстремізму.


Водночас військовослужбовці, а також військовозобов'язані під час проходження ними спеціальних зборів, які порушують військову присягу щодо сумлінного і чесного виконання військового обов'язку, своїми діями або бездіяльністю вчиняють злочини проти встановленого порядку несення військової служби у встановленому законом порядку притягуються до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кримінального кодексу України санкції за вчинення таких злочинів у більшості передбачають покарання у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до десяти років. 


З метою зриву президентських виборів та розколу нашої держави координовані із зовнішнім агресором терористи і сепаратисти у дні травневих свят суттєво активізували свою злочину діяльність. 


Так, 1 травня під час погрому сепаратистами приміщення прокуратури Донецької області 23 працівники міліції та військовослужбовці Національної гвардії отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. 


Близько півтори тисяч осіб стали учасниками масових заворушень 2 травня цього року в м. Одеса, внаслідок яких, за останніми даними, загинуло 46 чоловік, майже 90 осіб госпіталізовано. 


Того ж дня в результаті озброєного нападу терористів на військовослужбовців під час проведення антитерористичної операції у Слов'янському районі Донецької області загинуло два пілоти та два десантники, 12 військовослужбовців отримали поранення. 


При цьому екстремісти залучають до блокування адміністративних будівель та вчинення спротиву антитерористичної діяльності спецпідрозділів та військових формувань Збройних Сил України місцевих мешканців, у тому числі жінок та дітей. 


У зв'язку з цим Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури України застерігає мешканців південно-східних областей не піддаватися на провокації організаторів масових заворушень та диверсантів зі зброєю і утриматися від участі у них. 


Такі дії становлять пряму загрозу конституційному ладу України, її територіальній цілісності і громадській безпеці, та будуть розцінюватися як співучасть у вчиненні тяжких злочинів проти громадської безпеки та авторитету органів державної влади за що Кримінальним кодексом України передбачено сувору відповідальність аж до позбавлення волі терміном до 15 років. 


Зокрема, 18 квітня 2014 року набрав чинності Закон України від 8 квітня 2014 року № 1183-VII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України». Законом внесено зміни до Кримінального кодексу України, якими передбачено збільшити терміни ув'язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, розголошення державної таємниці, вибухи та підпали, перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період. Відповідати обмеженням волі доведеться за захоплення вокзалу, аеродрому, порту, станції або іншого транспортного підприємства. Дії, які спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, каратимуся позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років. Крім того, встановлено штраф або виправні роботи, за блокування транспортних комунікацій, відключення енергопостачання або іншу умисну дію, що порушила нормальну роботу транспорту або створювала небезпеку для життя людей.

 

«Детектор медіа» 

Фото - http://ostannipodii.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду