Російські телезірки отримують до 200 тис. доларів на місяць – Кадрові агенства

13 Квітня 2014
9115
13 Квітня 2014
18:25

Російські телезірки отримують до 200 тис. доларів на місяць – Кадрові агенства

9115
Їхнім іноземним колегам такі гонорари й не снилися
Російські телезірки отримують до 200 тис. доларів на місяць – Кадрові агенства

Іноземні журналісти заробляють набагато менше, ніж їхні колеги з Росії. Про це свідчать дані дослідження, проведеного зарубіжними кадровими агентствами, повідомляє газета «Известия».

 

Якщо в США і Великобританії середня зарплата висококваліфікованого журналіста (в друкованих ЗМІ та на телебаченні) становить 40 тиc. доларів на рік, у Франції - 50 тис. дол., то в Росії середня зарплата варіюється від 55 тис 60 тис. дол. на рік. 

 

Експерти пояснюють різницю в зарплатах тим, що кадровий ринок в Росії досить малий, а зіркові представники мас-медіа навмисне завищують свою вартість. 

 

Згідно з даними HR-порталу Salary.com, зарплата журналіста в США дуже залежить від кваліфікації. Репортер 1-го класу (працює з відкритими джерелами, створює новинні сюжети, має мінімальні знаннями в тій чи іншій специфічній сфері. Перебуває в підпорядкуванні в інших співробітників. Володіє досвідом роботи до 1 року) заробляє 2,2 тис. дол. на місяць ( 27 тис на рік).

 

Репортер 2-го класу (на додачу до обов'язків і компетенції репортера 1-го класу, відповідає за редагування тематики новинних сюжетів, займає керівну посаду. Досвід роботи - від 1 до 4 років) отримує 2,7 тис. на місяць та 32,4 тис. на рік. 

 

Репортер 3-го класу (займає вищі керівні посади, ніж репортер 2-го класу, має досвід роботи понад 5 років. Виконує спеціальні завдання і розслідування) отримує 3,5 тис. на місяць та 42 тис. на рік. 

 

За даними порталу Netsalarycalculator, середня зарплата журналіста у Великобританії з урахуванням виплати податків становить 41,6 тис. на рік. Для кореспондентів-початківцівв вона коливається від 24,9 тис. до 31,6 тис., для досвідчених - від 54,9 тис. до 68,2 тис. 

 

Рівень реальних зарплат тут залеєжить від рівня кваліфікації, досвіду, спеціалізації журналіста, а також від популярності видання і зони його поширення (міжнародні, національні, регіональні, місцеві ЗМІ). 

 

За даними Національної профспілки журналістів Франції, у травні 2013 року зарплата журналістів щоденних видань без урахування виплати податків становила була такою. Головний редактор отримував 7,3 тис., заступник головного редактора - 6,1 тис., провідний репортер - 4,1 тис., а репортер - 3,8 тис. Ці відомості в цілому корелюються з даними HR-порталу SalaireMoyen, згідно з якими в 2012 році в середньому французький журналіст заробляв на місяць 3,2 тис. євро з урахуванням виплати податків. 

 

У Росії кореспонденти-початківці отримують 1-2 тис. дол. Зарплата працівників ЗМІ зі стажем перевищує 3 тис. дол і в деяких федеральних виданнях сягає 5 -7 тис., перевищуючи практично в два рази оплату праці в репортерів другого рівня в США і Європі. 

 

Аналогічна ситуація з топовими журналістами, а також c тими, хто займає керівні позиції у ЗМІ, - головними редакторами, їх заступниками та редакторами відділів: їхня зарплата варіюється від 5 тис. до 30 тис. дол.

 

Як відзначають експерти, більше за іноземних колег отримують журналісти у федеральних ЗМІ та деяких столичних виданнях. За даними порталу Superjob,  в середньому в Росії зарплати журналістів в 1,5-2 рази нижчі, ніж у Москві. 

 

У кадровому агенстві Pruffi «Известиям» повідомили, що оклад відомих російських тележурналістів може сягати 200 тис. на місяць. Середній журналіст, «зірка», отримує стільки ж, скільки журналісти отримують в пристойних країнах. 

 

«Коли іноземній телевізійній зірці називають гонорар її чи його російського колеги, то вони, м'яко кажучи, дивуються. Ставка зірки може досягати 30-40 тис. дол. на місяць, плюс гонорари. За ефіри сукупний місячний дохід може становити до 200 тис. У друкованій журналістиці, дохід, звичайно ж, менший», - розповіли в агентстві Pruffi.

 

Нагадаємо, сьогодні у Москві пройшов «Марш правди», де російські телезірки, на додачу до інвестицій своїх роботодавців, отримали лаври антипремії «Махровий тіпун». Тріумфатором церемонії став відомий російський тележурналіст і ведучий Дмитро Кисельов. Він переміг відразу у двох номінаціях - «Нас всех тошнит»  («за найвищі досягнення на терені брехні») та  в категорії «Врет как дышит» із формулюванням «за непробивну безсоромність».

 

Ані пан Кисельов, ані інші лауреати «Махрового тіпуна» отримати премію не приїхали.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9115
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду