Вимкнення російських телеканалів: аргументи проти

Вимкнення російських телеканалів: аргументи проти

4 Березня 2014
15476

Вимкнення російських телеканалів: аргументи проти

15476
«Знімати з “голки” потрібно поступово та обережно. Якщо зняти раптово, ми отримаємо вибух. І цей вибух буде набагато більшим за протести проти скасування мовного закону»
Вимкнення російських телеканалів: аргументи проти
Вимкнення російських телеканалів: аргументи проти

Останніми днями в контексті розгортання російсько-української війни почастішали заклики частини українських медійників і політиків до обмеження трансляції російських телеканалів на території України. Зокрема, ведуча радіо «Європа плюс» Юлія Бурковська попросила журналістів підтримати її звернення до Ради національної безпеки та оборони з проханням «дати оцінку ситуації, що склалася в інформаційному просторі країни та тимчасово заборонити трансляцію російських телеканалів, що поширюють сепаратистські заклики, підриваючи суверенітет України».

 

Ще тиждень дому народні депутати від ВО «Свобода» виступили з ініціативою обмежити трансляцію російських телеканалів, зареєструвавши проект постанови № 4200 «Про тимчасове призупинення трансляції та ретрансляції деяких телерадіопрограм». Пізніше вони подали уточнений проект, за яким пропонують парламенту призупинити трансляцію та ретрансляцію російських каналів, окрім спеціалізованих спортивних, музичних, дитячих, культурно-мистецьких, науково-пізнавальних каналів тощо, які не містять інформаційних блоків новин.

 

Проект розкритикувала віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту (АППК) Наталія Клітна (президентом Асоціації є депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко). На її думку, норми проекту постанови є грубим втручанням у господарчу діяльність операторів кабельного телебачення та цензурують інформпростір на предмет перегляду програм російського ТБ.

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» назвала спробу обмеження доступу до певних телеканалів «точним повторенням дій попередньої влади про заборону розповсюдження незалежних медіа».

 

Вимкнення програм російського виробництва, які на сьогодні становлять понад 30% програм у пакетах кабельного та супутникового телебачення, призведе до серйозного невдоволення російськомовного населення в Південній, Східній і Центральній Україні, створення негативу по відношенню до нової влади, наголосила Телекомпалата. «Це рішення буде сприйматися як обмеження інтересів російськомовного населення і стане приводом для ескалації погіршення взаємин з Росією. Скасування мовного закону Ківалова - Колесніченко вже викликало негативний резонанс у регіонах України. Синхронне відключення каналів у кожному домогосподарстві на півдні і сході буде сприйматися як наступний крок, що обмежує права російськомовного населення»,- переконує асоціація.

 

Телекомпалата зауважила, що, враховуючи сучасний рівень розвитку нових технологій, прийняття постанови не призведе до повного обмеження доступу до певних каналів, вони, як і раніше, будуть поширюватися через інтернет, некодований супутник і за допомогою піратських підключень російських супутникових платформ. Прийняття постанови призведе до збільшення попиту на нелегальні види послуг і, як наслідок, до повного переходу цих домогосподарств (глядачів) у російське інформаційне поле.

 

Тож асоціація закликала народних депутатів вживати лише заходи, чітко передбачені чинними законами України, а саме, за наявності достатніх підстав і доказів порушення законодавства про телебачення і радіомовлення будь-якими мовниками звертатися до суду або правоохоронних органів. Якщо питання стосується іноземних мовників, то дієвим є також механізм взаємодії з регуляторами інших країн, міністерствами закордонних справ тощо. «Ми закликаємо відмовитися від прийняття підзаконних актів, які можуть по різному тлумачитися регулятором і створювати простір для корупції», - йдеться в заяві Телекомпалати.

 

Тим часом голова Комітету з питань телебачення і радіомовлення Микола Томенко має намір звернутися до кабельних операторів із проханням обмежувати трансляцію деяких російських телеканалів. Як писала «Детектор медіа», Комітет з питань свободи слова та інформації планував ухвалити відповідне рішення з рекомендаціями кабельникам і таким чином нагадати їм про відповідальність за поширення інформації, яка загрожує національній безпеці України, пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації.

 

На брифінгу пан Томенко назвав чотири канали, що системно порушують українське законодавство: «Первый канал. Всемирная сеть», «Россия 24», «Мир 24» та «РТР-планета». До керівників кількох із цих каналів (Костянтина Ернста та Олега Добродєєва) вже звернулися українські телеменеджери із закликом об'єктивно висвітлювати події в Україні.

 

З приводу доцільності обмеження російських телеканалів висловився постійний автор «Детектор медіа» Андрій Кокотюха, який вважає, що це ні до чого не призведе. Журналіст Максим Кравченко, навпаки, виступив за те, щоб якнайшвидше заборонити на території України російські ЗМІ. Також ми спитали точки зору медіаекспертів Ольги Большакової та Сергія Дацюка, які навели аргументи проти заборони російського ТБ в Україні.

 

 

Ольга Большакова, керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників:

- На сьогоднішній момент немає легітимних процедур, які б дозволили швидко реалізувати відключення російських телеканалів з кабелю. Такі процедури вимагають рішень або Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, або суду. Причому рішення Національної ради можуть бути оскаржені в суді. Тільки тоді, коли дотримано всіх цих процедур, відключення російських телеканалів буде легітимним.

 

Звісно, має бути підстава - зважена, обґрунтована підстава щодо кожного телеканалу. Крім того, я вже звертала увагу авторів цієї ідеї на той факт, що прийняти рішення можливо на сьогоднішній момент, користуючись політичною ситуацією та політичною необхідністю. Однак домогтися виконання цього рішення на сьогоднішній момент абсолютно нереально. Тому що немає дієвих механізмів, які б дозволили промоніторити всіх операторів кабельних мереж і змусити їх відключити ці канали назавжди.

 

Ми пам'ятаємо, яким чином реалізовувалося подібне рішення Національною радою після 2004 року. Тоді, при абсолютно працюючому складі Національної ради, при абсолютно реалізованому складі представництва Національної ради, було потрібно понад півроку для того, щоб привести ситуацію більш-менш до порядку. На сьогоднішній момент це абсолютно нереально, враховуючи те, що працюючого апарату і працюючих механізмів немає.

 

Моя позиція з цього приводу така: ці рішення потягнуть за собою весь негатив, який можна очікувати від прихильників російських каналів, проте не принесе жодної користі через те, що ці канали реально будуть відключені.

 

У далекій перспективі це зробити можливо. А протягом нинішньої кризової ситуації - ні. На той момент, коли це рішення, навіть якщо воно якось буде реалізовано, почне давати якісь результати, теоретично вже мають відбутися вибори, сформовано легітимний склад Національної ради, яка може почати цим питанням займатися. Тобто немає сенсу зараз із поспіхом приймати рішення й отримувати негативні наслідки.

 

 

 Сергій Дацюк, філософ:

- Ці телеканали технічно й політично відключити неможливо. Технічно - тому що безліч цих телеканалів приймають через супутник. А в кабелі їх передають кабельні оператори, для яких це основна частина бізнесу, і якщо ми їх відключимо, то фактично зруйнуємо їхній бізнес.

 

По-друге, відключати їх неправильно також із точки зору психологічно-політичної. Люди, які останні роки перебували під тиском інформаційної війни, фактично зомбовані. А зомбування - це підвид інформаційно-наркотичної залежності. Знімати з «голки» потрібно поступово та обережно. Якщо зняти раптово, ми отримаємо вибух. І цей вибух буде набагато більшим за протести проти скасування мовного закону.

 

По-третє, ми маємо відбивати російську інформаційну війну чесну (а не так, як діє Росія) - тільки послідовною критикою з конкретними викриттями сюжетів, як це зробив телеканал «Дождь».

 

До речі, чому викриття інсценувань російських убитих зробив російський телеканал «Дождь», а не українські телеканали? Це прямий їхній інтерес. У них країна розрізається на шматки, Росія проти них веде інформаційну війну, а вони сидять і думають, чи варто брати у ній участь, чи нехай Росія все-таки бреше. Звісно, українським телеканалам потрібно брати участь, тому що нам оголошено війну на знищення. Не буде України - не буде їхньої роботи, сюди прийдуть російські телеканали. Але брати участь в інформвійні потрібно фахово: конкретними фактами, конкретними матеріалами, викриттями спростовувати.

 

Ба більше, на період війни необхідно запровадити контрпропаганду. Вона дуже проста: не потрібно ніякої цензури (за винятком рішень, які планує прийняти центральна влада, тому що в ситуації війни ЗМІ не видають планів), а в контрпропаганді мають міститися головні тези, які використовує проти нас Росія. От, наприклад, досі не поширена інформація про те, чи наклав вето в. о. президента на скасування мовного закону, чи не наклав. Це важлива інформація, яку Росія використовує сьогодні в усіх провокаціях у Харкові, в Донецьку, в Миколаєві, й досі українські ЗМІ не донесли до своїх громадян, як усе насправді.

 

Так само Путін каже про те, що це ми порушили угоду, яка була укладена між Януковичем, опозицією та міністрами закордонних справ. Відповідь Сікорського пройшла непомітною. А відповідь полягала в тому, що Янукович не виконав своєї обіцянки за 48 годин підписати закон про зміни до Конституції. Він утік із країни, тобто самоусунувся. Й оце слід крутити з ранку до вечора, щоб воно дійшло до Росії всіма каналами, щоб цей аргумент Путіна знищити.

 

Чому цього не роблять українські телеканали?

 

Фото - www.kartinausa.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду