Сенатори Маккейн і Мерфі: український парламент ухвалив закони, які явно обмежують свободу слова

18 Січня 2014
10306
18 Січня 2014
16:28

Сенатори Маккейн і Мерфі: український парламент ухвалив закони, які явно обмежують свободу слова

10306
Сенатори Маккейн і Мерфі: український парламент ухвалив закони, які явно обмежують свободу слова

Американські сенатори Джон Маккейн і Кріс Мерфі засудили закони, ухвалені Верховною Радою України 16 січня і підписані президентом Віктором Януковичем. Відповідну заяву оприлюднено на сайті сенатора США Маккейна, повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми стурбовані, що український парламент, контрольований Президентом Януковичем, ухвалив закони, які явно ущемляють права українського народу на мирний протест і обмежують свободу слова. Здається, це остання спроба придушити демонстрації на Майдані в Києві без діалогу чи компромісу», - йдеться в заяві.

На думку сенаторів, нетрадиційна процедура ухвалення законів загрожує втратою довіри до українського парламенту і ставить під питання прихильність уряду демократичним устремлінням українського народу.

«Такі заходи також суперечать декларованому прагненню уряду України щодо вступу до ЄС і, ймовірно, можуть поглибити політичну кризу в Україні. Якщо керівники України дійсно є прихильниками шляху європейської інтеграції, уряд повинен забезпечити, аби законодавство відповідало демократичним стандартам і захищало основні свободи», - вважають сенатори.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле та міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявили, що засуджують підписання президентом України Віктором Януковичем понад десяти законів, які значно обмежують свободи громадян, діяльність громадських організацій та засобів масової інформації.

Раніше кілька провідних європейських політиків, включно з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем, закликали Януковича не підписувати ухвалені Верховною Радою 16 січня суперечливі закони, однак увечері 17 січня Президент України ці закони підписав. 

 

Нагадаємо, 17 січня президент Віктор Янукович підписав 11 законів та одну постанову, що були прийняті Верховною Радою 16 січня.

 

Як писала «Детектор медіа», правозахисники відправили 450 запитів на інформацію до усіх народних депутатів, щоб з'ясувати, хто з них насправді голосував за закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879.

 

16 січня Верховна Рада ухвалила закон Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10306
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Noser
3722 дн. тому
Влада зрозуміє тільки санкції. Слів вона не розуміє.
Для Гк
3722 дн. тому
Если ты думаешь, что эти законы для "клеветников", то глубоко ошибаешься. Эти региональные уроды поимеют, прежде всего, жителей Донбасса. Вы, правда, уже и так затраханные - но теперь вас будут насиловать в извращенной форме.
Для ГК
3722 дн. тому
Інше діло донецька мафія - правдива, дружня, стабільна !
Гк
3722 дн. тому
не думал, что в мире столько всякой нечисти, которой жизненно необходима клевета, склоки и нестабильность...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду