Томенко і Геращенко просять Генпрокуратуру відреагувати на цензуру на Першому національному

Томенко і Геращенко просять Генпрокуратуру відреагувати на цензуру на Першому національному

13 Грудня 2013
20935
13 Грудня 2013
13:25

Томенко і Геращенко просять Генпрокуратуру відреагувати на цензуру на Першому національному

20935
Народні депутати просять вважати надану інформацію заявою про злочин і внести її до ЄРДР
Томенко і Геращенко просять Генпрокуратуру відреагувати на цензуру на Першому національному
Томенко і Геращенко просять Генпрокуратуру відреагувати на цензуру на Першому національному

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко та народний депутат Ірина Геращенко звернулися до Генерального прокурора та прем'єр-міністра з проханням відреагувати на випадки цензури на Першому національному каналі. Про це йдеться на персональному сайті Миколи Томенка.

 

Нардепи у своєму зверненні зазначають, що протягом грудня у ЗМІ з'явилася низка повідомлень про цензуру в медійному просторі, зокрема, на телеканалах щодо висвітлення подій на Євромайдані та численні скарги журналістів щодо втручання в професійну діяльність журналістів.

 

Так, нардепи вказують, що оператор Першого національного телеканалу Роман Малко в соціальних мережах заявив про цензуру на телеканалі (сам пан Малко у Facebook уточнив, що він є оператором ТРК «Ера», а не Першого національного). За його словами, «керівництво каналу забороняє говорити та висвітлювати правдоподібні події». Зокрема, він наводить приклад, коли керівництво дало йому завдання зняти відео на Майдані за участі безхатченків, яких там немає. Дана ініціатива здійснена з метою показати, що на Майдані стоять безхатченки, а не нормальні люди зі своєю думкою, які намагаються домогтися змін на краще для своєї країни. Він пише, що журналістів змушують робити брехливі репортажі.

 

Як писала «Детектор медіа»,  про незгоду з керівництвом телеканалу та цензуру повідомляли спеціальний кореспондент ТВО інформаційно-аналітичних програм Першого національного Ігор Меделян і кореспондент цього ж ТВО Сергій Лефтер та кореспондент програми «Підсумки дня» Ярослав Тракало. Журналісти звільнились, оскільки вважають, що канал, який фінансується коштом платників податків, має висвітлювати новини збалансовано та не замовчувати факти, зокрема, побиття студентів та журналістів на Євромайдані.

 

Народні депутати зауважують, що, відповідно до статті 24 Закону України «Про інформацію», в Україні забороняється цензура - тобто будь-яка вимога до журналіста узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації.

 

Забороняється також втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ виключно визначених осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.

 

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику тягне за собою в тому числі накладення штрафу або арешт, або кримінальну відповідальність на підставі статті 171 Кримінального кодексу України.

 

Микола Томенко та Ірина Геращенко просять вважати надану інформацію заявою про злочин, подану в порядку, передбаченому ст.214 КПК України, і вимагають внести протягом відповідного періоду до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

 

Наразі «Детектор медіа» намагається отримати коментар у керівництва Першого національного.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20935
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
працівник
3780 дн. тому
Ирні та Миколі треба не хапатись за шашку - а розібратись - роман малко працює на ері
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду