Панове, в якій країні ви живете?

Панове, в якій країні ви живете?

1 Грудня 2013
13526
1 Грудня 2013
12:00

Панове, в якій країні ви живете?

Світлана Єременко
виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика
13526
Журналісти «Вести. Репортер» у матеріалі «Рядовые евромайдана. Кто вышел на улицы столицы бороться за светлое европейское будущее» представляють типажі (саме так – типажі) євромайдану. Загалом їх п’ять: націоналіст, ветеран Майдану (читай пенсіонер), партійний активіст...
Панове, в якій країні ви живете?
Панове, в якій країні ви живете?
Придбала останнє число журналу «Вести. Репортер» №14 (29 листопада – 5грудня). Після перегляду була вражена – сказати мало. Судіть самі. На сторінці «Зміст» розміщено фотоанонс: «Добрый, честный, круглый Юрка Огурец». Він же Юра Смірнов – бізнесмен з села Россолово, «который в своей вымирающей костромской деревне имеет больше &3 тысяч в месяц» – анонс матеріалу «Мужик работает». Я по-людськи рада за російського мужика – Юрку Огурца, але чи не доречніше в ці історичні дні було б подати натхненне обличчя не костромчанина, а українця, який відстоює майбутнє своєї країни?

Друге фото: «В последний раз за покупками» (Рига, Латвія) – зруйнований торговий центр в Ризі.

Третє фото: «Молчаливый призыв» (Богота, Колумбія) – жінка тримає плакат із написом «Поцелуй, успокой меня» – хода проти дискримінації в Колумбії.

Четверте фото: «Повесил ракетку на гвоздь» (Эль-Калафате. Аргентина) – тенісисти Новак Джокович і Рафаель Надаль грають показовий матч на палубі корабля, який проходить мимо льодовика Перито-Морено.

Всі ці фотофакти по-своєму дуже цікаві, й у будь-який інший час сприймалися б абсолютно нормально. Але… Вибачте, а де фото сьогоднішніх героїв України? Де піднесені обличчя студентів, людей різного віку, об’єднаних єдиною метою, яких ми щодня бачимо на євромайданах? Хіба вони не достойні бути винесеними на перші шпальти всеукраїнського журналу?

Далі – більше. В матеріалі «Интеграция в себя. Кто и как убивал европейскую мечту» Артур Надеждин із претензією на об’єктивність переконує читачів, що «Киев принял единственно возможное решение – пристановить подготовку Соглашения об ассоциации с ЕС, одновременно ведя переговоры об изменении его условий, и с Россией о новой экономической реальности».

А далі… Далі журналісти «Вести. Репортер» у матеріалі «Рядовые евромайдана. Кто вышел на улицы столицы бороться за светлое европейское будущее» (не будемо зважати на недоречну іронічність у заголовку) Андрій Коновалов, Світлана Крюкова, Альона Мєдвєдєва та Наталья Твардовська (ілюстрації) представляють типажі (саме так – типажі) євромайдану. Загалом їх п’ять: націоналіст, ветеран Майдану (читай пенсіонер), партійний активіст (читай націоналіст, бо на малюнку зображено молодого чоловіка з прапором ВО «Свобода» і бліц-інтерв’ю з нібито свободівцями); кияни, середній клас; галичани (читай західняки, націоналісти, судячи з термінології). 

Тобто, за логікою журналістів «Вести. Репортера», у протестних акціях на підтримку євроінтеграційного курсу України беруть участь націоналісти, пенсіонери й кияни середнього класу. Студенти, молоді люди, які стали рушієм євромайданів, відсутні! Зрозуміло, на представників східних регіонів немає й натяку.

Панове репортери, то на яких майданах ви були? 

І взагалі, в якій країні ви живете? 


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13526
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
йогого
3769 дн. тому
площа
йогого
3769 дн. тому
злий,йди в дупу! знавець блін. Чи ти не з тих, кому Майдан Незалежності порожній звук і просто плрща?
Злой
3769 дн. тому
и шо? Сильно бесит. А успокоительного попить ?
оо
3769 дн. тому
а мене вибішує, коли титрують Майдан Незалежності так :"майдан Незалежності", з маленької літери. Або в пресі таке теж пишуть. В ЯКІЙ КРАЇНІ ЖИВУТЬ ЦІ ЛІТРЕДАКТОРИ, БЛ8ТЬ?? Пояснюють, що вулиця, бульвар, провулок і майдан - один хрєн.....
FAS
3769 дн. тому
Так отож!!! "Вибачте, а де фото сьогоднішніх героїв?" Що були сьогоднішні - треба, щоб їх робили у КОЖЕН НОМЕР! а так - у наших бл*ских редакторів звичка брати гарні фото з Ройтерс, статті з Економіста, а новини -- з РІА-Новости. І це НЕНОРМАЛЬНО! але редактори цього ніколи не усвідомлять, бо залежать не від читачів, а від мерзотного дяді-грошодавця.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду