Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка

Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка

6 Листопада 2013
6804
6 Листопада 2013
15:20

Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка

6804
Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка
Держкомтелерадіо висунув твори на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка

Держкомтелерадіо України висунув літературно-мистецькі твори на здобуття Шевченківської премії 2014 року. Відповідний наказ затверджено головою Держкомтелерадіо України 30 жовтня, повідомляє його пресс-служба.

 

За даними Комітету з присудження премії, цього року на розгляд подано 56 робіт за 9 напрямами.

 

За напрямком «Література» на розгляд Комітету з присудження Премії запропоновано книги: «Ішла й озирнулась душа...» Станіслава Конака (видавництво «Астропринт», 2012 р., м.Одеса), «Хрест» Василя Базіва (видавництво «Фоліо», 2011р., м. Харків), «Одкровення» Віталія Бориспольця (видавництво ВЦ «Академія», 2012 р, м. Київ).

 

До номінації «Публіцистика і журналістика» висунуто цикл радіопередач Національної радіокомпанії України «Історія Християнської церкви» авторів Олександра Денисенка, Тараса Аврахова, Романа Коляди (ефір відбувся протягом грудня 2011 року ‑ квітня 2013 року).

 

Як зазначає Держкомтелерадіо, всі подані роботи мають високі мистецькі й ідейні якості.

 

«Книга лірики "Ішла й озирнулась душа..." Станіслава Конака вирізняється неординарністю художнього мислення, а світобачення автора сприяє духовній єдності українського суспільства, вихованню гуманного ставлення до людини і людства. Роман "Хрест" знаного в країні й світі письменника і публіциста, вченого і дипломата Василя Базіва став помітною подією національної літератури. Це перший твір українського письменника, який за час української державності видано англійською мовою (у США). У збірці "Одкровення" Віталія Бориспольця поезія звучить, як «квінтесенція людського духу, що промовляє про вічне». Поет замислюється над етичним виміром людського буття. Ця книга - міркування філософа, який виступає проти нівелювання соціумом людської душі», - йдеться у повідомленні Держкомтелерадіо.

 

Високої оцінки, за інформацією Держкомтелерадіо, заслуговує і  цикл радіопередач «Історія Християнської церкви» Олександра Денисенка, Тараса Аврахова, Романа Коляди. «Цикл став непересічною і безпрецедентною духовно-просвітницькою акцією, яка навертає українців до кращого розуміння своєї історії, місця нашої держави в контексті світової християнської культури, значення українських святих, наших духовних пастирів та предстоятелів Церкви у загальній картині світового християнства», - зазначає Комітет.

 

Як відомо, на здобуття найвищої в Україні державної нагороди в галузі літератури і мистецтва відповідно до «Порядку висунення творів та оформлення документів на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка» представляються нові, оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх п'яти років.

 

Представлення творів і робіт на здобуття Національної премії проводиться Міністерством культури України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, Національною академією наук України, Національною академією мистецтв України, національними та всеукраїнськими творчими спілками, Українським фондом культури, Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду