26 жовтня - показ документального альманаху «Відкритий доступ» у Дрогобичі

26 жовтня - показ документального альманаху «Відкритий доступ» у Дрогобичі

25 Жовтня 2013
12172
25 Жовтня 2013
14:35

26 жовтня - показ документального альманаху «Відкритий доступ» у Дрогобичі

12172
26 жовтня - показ документального альманаху «Відкритий доступ» у Дрогобичі
26 жовтня - показ документального альманаху «Відкритий доступ» у Дрогобичі

26 жовтня  о 16.00 у дрогобицькому Будинку вчителя  (вул. Ярослава Осмомисла, 10) відбудеться показ документального альманаху «Відкритий доступ».

 

У дискусії візьмуть участь: журналістка Наталка Соколенко  і громадський діяч Олег Рибачук.

 

Нагадаємо, фільм-альманах складається з п'яти новел: «Межигір'я», «Афганець», «Школа», «Дім з химерами», «У кутку». Події зображені в альманасі розгортаються після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації», за ухвалення закону впродовж кількох років боролися громадські організації, журналісти та експерти.

 

«Відкритий доступ» - це хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя самих героїв. Вони живуть у різних регіонах України, їх цінності та переконання різняться, вони не знайомі одне з одним, єдине, що їх об'єднує - активна громадянська позиція.

 

Світова прем'єра альманаху відбулась у березні 2013 року на Міжнародному фестивалі з прав людини Docudays UA в Києві.  Новелу «У кутку» Дмитра Тяжлова відібрано до конкурсу міжнародного фестивалю у Лейпцигу і номіновано на спеціальний приз Filmpreis Leipziger Ring, яким нагороджують кращий документальний фільм присвячений темі демократії.

 

Впродовж року «Відкритий доступ» було показано в 20-ти містах України - Вінниця, Донецьк, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Ізюм, Києві, Миколаїв, Одеса, Кременчук, Львів, Полтава, Тернопіль, Севастополь, Сімферополь, Умань, Феодосія, Харків, Черкаси, Чернівці, а також в Берліні.

 

В деяких містах невідомі перешкоджали показам. 27 вересня було зірвано показ у Києві. За фактом колективного хуліганства громадян у столичному кінотеатрі «Кінопанорама» під час показу альманаху «Відкритий доступ» порушено кримінальні провадження.

 

Аналогічна ситуація відбулася 25 вересня, коли під час показу альманаху «Відкритий доступ» у Черкасах у приміщенні зникло світло. Проте коли організатори підключили генератор і продовжили захід, до будівлі приїхали представники МВС, пожежники та сапери, які заявили, що у приміщенні закладена вибухівка.

 

На показі альманаху у Донецьку і Севастополі відімкнули світло. У Сімферополі під двері приміщення, в якому відбувався показ альманаху, у кинули димову шашку, і глядачів евакуювали. У Миколаєві показ альманаху намагалися зірвати двічі, зокрема працівники МНС заборонили проведення заходу через нібито несправний електрощит. Зірвати показ намагалися і в Одесі.

 

У Броварах місцева влада перешкоджала показу фільму, запровадивши ремонтні роботи у парку та заборонивши проводити захід «з метою збереження громадського спокою». Перед показом у Берліні, активістку, яка прямувала на захід затримали для додаткового митного контролю в аеропорту Бориспіль та без дозволу скопіювали альманах з її персонального диску, чим порушили її право на приватність.

 

Фільм створено за ініціативи ГО «Центр UA» (Партнерство Новий Громадянин).

 

Більш детальна інформація - тут.

 

З додаткових питань слід звертатися до Аліси Рубан: alisa.ruban@gmail.com, 050 302-94-35.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду