Слуга чьих господ?

11 Квітня 2007
3205
11 Квітня 2007
11:05

Слуга чьих господ?

3205
Горсовет Лозовой дал право депутатским комиссиям и горисполкому приостанавливать аккредитацию представителей СМИ. Комментируют секретарь горсовета и автор правил аккредитации.
Слуга чьих господ?

Президент харьковского пресс-клуба Александр Швец на круглом столе «Свобода слова» заявил, что в ближайшее время будет учреждена номинация «враг прессы». Основания для такого шага более чем серьезны. Получить какую-либо информацию у представителей власти, - а значит, выполнить свои профессиональные обязанности, - журналистам становится все сложнее. И дело не только в закрытости чиновников, но и в самой процедуре доступа до информации.

 

Довольно резонансным событием не только в Харьковской области, но и во всей Украине стало лишение аккредитации в Харьковском городском совете журналиста газеты «КоммерсантЪ» Марии Спалек после того, как она опубликовала статью о реформе жилищно-коммунального хозяйства в городе. И хотя лишение журналиста аккредитации из-за содержания статьи – прямое нарушение Конституции Украины, харьковские власти это сделали.

 

Эта опасная тенденция уже вышла за рамки областного центра. «Недавно мэр одного из городов Харьковской области заявил, что журналисты слишком много себе позволяют, и нужно что-то с ними делать», - рассказал на круглом столе Александр Швец. Власти Лозовой, райцентра Харьковской области, продемонстрировали, что именно можно сделать. 28 марта сессия Лозовского городского совета приняла Положение «О порядке аккредитации журналистов и технических работников средств массовой информации при Лозовском горсовете». В документе есть один интересный пункт, дающий право постоянным депутатским комиссиям и исполнительному органу власти (горисполкому) инициировать процедуру приостановления аккредитации СМИ. «Лишить аккредитации не лишать» - запятую в этом предложении с легкой руки Лозовского горсовета будет ставить не Конституция Украины, а команда мэра.

 

Способность адекватно воспринимать критику – своеобразный тест на жизнеспособность и действенность власти. Сильная власть принимает критику как сигнал к тому, что нужно что-то менять. Власть слабая использует любую возможность, чтобы «законсервировать» источник критики. Мэр Лозовой, «отбывающий» во власти третий срок, способом продления своего «царства» избрал возможность лишения неугодных СМИ аккредитации – дабы не возникло ни у кого соблазна в неугодном ракурсе освещать его времяпрепровождение у трона.

 

Понятно, что при таком подходе местных властей работа независимой телекомпании «Сигма» плоха вписывается в их правила игры. В то время как лояльные к горсовету СМИ исправно освещают деятельность городских властей, не критикуя их, «Сигма» предоставляет каждому жителю Лозовой высказать свое мнение о ситуации в городе, работе городских властей – как со знаком «плюс», так и со знаком «минус». Вполне логично, что острые оценки лозовчан не нравятся местным властям. Но виновата ли в этом ТРК «Сигма», дающая мнения горожан без цензуры и выборки? Ведь в данном случае телеканал – лишь зеркало, отражающее положение дел в Лозовой. Тем временем, городские власти предпочитают, чтобы телекомпания была не зеркалом, а экраном, безо всякой критики освещающим деятельность мэрии.

 

Не поэтому ли местные власти так активно препятствуют входу «Сигмы» в городскую кабельную телесеть, не обращая никакого внимания на решения Национального совета по вопросам телевидения  радиовещания? Может быть, таким образом власти пытаются сузить зрительскую аудиторию «неуправляемого» канала?

 

Похоже, что последней каплей, переполнившей чашу терпения городских властей, стала программа «Актуальная тема», в которой обсуждался самый крупный за годы независимости коррупционный скандал в Лозовой. В декабре 2006 года вице-мэра города задержали с поличным в момент получения взятки в размере 30 тысяч гривень от фирмы «Интер ЛГТ» за право эксплуатировать автозаправочную станцию. Освещая это резонансное дело, «Сигма» предоставляла равные возможности для высказывания своей точки зрения всем заинтересованным сторонам. Например, в программе «Відкритий доступ» приняли участие и мэр Лозовой Сергей Литвинов, и представитель фирмы «Интер ЛГТ». Но властям не нравится, что независимые журналисты ищут ответ на вопрос «Почему вице-мэр, на которого заведено уголовное дело по факту получения взятки, продолжает работать в горисполкоме и распоряжаться государственными средствами?».

 

Журналисты «Сигмы» намерены обратиться в прокуратуру с просьбой оценить Положение «О порядке аккредитации журналистов при Лозовском горсовете» и вынести вердикт о его законности, чтобы еще раз напомнить: СМИ не должны прислуживать чиновникам, а власть обязана служить народу.

 

Инна Воробьева, главный редактор газеты «Телемост», Лозовая

 

«Детектор медіа» звернулась по роз’яснення до представників місцевої влади (міської ради та виконкому) міста Лозова.

 

Андрій Шевченко, секретар міської ради:

- Ці правила акредитації не суперечать законодавству України, оскільки вони готувались на підставі чинних законодавчих актів. За основу бралися правила акредитації Верховної Ради України та Харківської міської ради. Наша юридична служба перевірила цей документ. Це правила акредитації не лише журналістів, але й технічних працівників. У нас були певні непорозуміння з технічними працівниками ЗМІ під час засідання постійної комісії, на якому вони заважали працювати. Ми почали з’ясовувати, хто вони, де в них має бути місце для зйомки тощо.

 

Я знаю, хто саме до вас звернувся. Це ті журналісти, які завдяки нам отримали перемогу в регіональному конкурсі, оскільки в них критичні, актуальні та креативні репортажі про нашу діяльність. І на цьому конкурсі представник Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення відзначила, що Лозова – одне з найдемократичніших міст в Україні. То як можна казати, що в нас щось порушується?

 

- А що ви скажете про пункт Положення акредитації, який надає право постійним депутатським комісіям та виконкому ініціювати процедуру призупинення акредитації представників ЗМІ? Чи в курсі ви, що акредитація не є дозвільною процедурою?

- У правилах немає такого пункту. Взагалі, вам потрібно звернутись до автора правила кредитації, начальника відділу внутрішньої політики Марини Крамінської.

 

Марина Крамінська, начальник відділу внутрішньої політики Лозівського міськвиконкому:

 

- Які правила акредитації бралися за основу при розробці Положення про порядок акредитації ЗМІ при Лозовській міській раді?

- Насамперед, Харківської обласної ради, Криворізької міської ради та Верховної Ради України.

 

- Чи не суперечить пункт Положення акредитації про те, що депутатські комісії та виконавчий комітет можуть ініціювати призупинення акредитації, законодавству України? Адже акредитація є не дозвільною, а повідомною процедурою.

- Так, у Положенні є такий пункт. Але де в наших правилах написано, що це дозвільна процедура? Доповідаючи на сесії міської ради, я наголошувала, що акредитація – повідомна процедура. Готуючи цей пункт, ми взяли за основу розпорядження Голови Верховної Ради України №420 від 19 травня 2006 року, пункт 20 якого зазначає: журналісти і технічні працівники ЗМІ можуть бути позбавлені акредитації прес-службою у разі порушення законів, порядку доступу тощо. Для мене цей документ є авторитетним. Тому, якщо це можливо на рівні Верховної Ради, я вважала, що й на міському рівні це доречно. Адже певні непорозуміння в нас уже виникали. У нас уже зявились три телекамери від різних ЗМІ. У великій сесійній залі для них є місце, і вони можуть зняти гарну картинку з різних ракурсів. А ось у невеликих приміщеннях, де проходять засідання постійних комісій, мало місця.

 

До нас надійшли доповнення щодо порядку оскарження згідно з чинним законодавством у разі виникнення таких конфліктів. Отже, все робиться у правовому полі. В нас підставою для припинення акредитації є перевищення акредитованою особою своїх прав і невиконання своїх обов’язків, регламентованих чинним законодавством та цим Положенням; припинення діяльності ЗМІ, або якщо ЗМІ протягом трьох місяців не висвітлює діяльність ради. Багато нарікань під час обговорення положення виникло щодо норми (до речі, взятої з Закону України «Про інформацію»), що серед основних принципів діяльності ЗМІ є об’єктивне висвітлення діяльності органів влади. Цю вимогу «обєктивності» ми внесли до розділу про обовязки ЗМІ. Депутати голосували за неї окремо і вирішили її залишити.

 

- Це не стане підставою для позбавлення акредитації за критичні (на думку влади – необєктивні) матеріали?

- У газеті «Телеміст» була публікація про те, що ми брали участь у регіональному семінарі, на якому місто Лозова було репрезентоване випуском новин ТРК «Сігма» («Сігма» і газета «Телеміст» мають одного засновника). Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Харківській області Тетяна Довбня наголосила, що організатори семінару віддали належне не лише професійності телерадіокомпанії, але й демократичності місцевої влади. Представник Нацради зазначила: «Ми були приємно вражені тим, що такі гострі сюжети спокійно виходять в ефірі міської телекомпанії. Це великий плюс вашій міській владі – вона є прикладом забезпечення свободи слова не лише у вашому місті, але й в усьому регіоні».

 

Ми запровадили положення про порядок акредитації з хорошими намірами, бажаючи впорядкувати стосунки між владою і ЗМІ. Але все це отримало якесь негативне забарвлення. Мені дуже прикро, і я не розумію, чому так. Ми не бажали нічого лихого ТРК «Сігма». Ви самі прекрасно знаєте, що хороша критика завжди вітається будь-якою владою. Запровадження Положення про порядок акредитації – це європейський підхід до цього питання, і чому журналісти вбачають у цьому якусь цензуру – не знаю.

 

 

 

Текст Положення про порядок акредитація журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Лозівській міській раді.

 

                                                                                                                          Додаток

до рішення міської ради

V скликання

від 28.03.2007 р. №330

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Лозівській міській раді

 

І. Загальні положення.

        Положення складено у відповідності до Законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», а також Регламентом Лозівської міської ради і визначає порядок взаємодії Лозівської міської ради та представників засобів масової інформації (далі – ЗМІ). Положення не може бути використано для ведення цензури, іншого утиску свободи ЗМІ.

        Акредитація – це реєстрація працівників ЗМІ при Лозівській міській раді. Право на акредитацію при Лозівській міській раді мають зареєстровані відповідно до чинного законодавства України ЗМІ незалежно від форм власності і складу засновників.

 

ІІ. Мета та завдання акредитації.

         Акредитація представників ЗМІ проводиться з метою забезпечення прав журналістів і прав громадян на отримання інформації, забезпечення гласності та підвищення інформованості територіальної громади, всебічного, повного, оперативного та вільного розповсюдження достовірної інформації про діяльність Лозівської міської ради та її виконавчих органів, створення сприятливих умов для здійснення професійної діяльності акредитованих журналістів.

 

ІІІ. Порядок акредитації.

         3.1 Акредитація і перереєстрація раніше акредитованих журналістів і технічних працівників проводиться щорічно.

            Повноваження акредитованого представника ЗМІ дійсно з 01 січня по 31 грудня року, на який проводиться акредитація.

         3.2  Акредитація може бути постійною та тимчасовою:

     - постійна акредитація (на рік) надається журналістам та технічним працівникам ЗМІ, які постійно висвітлюють роботу міської ради та її виконавчих органів;

     - тимчасова акредитація надається журналістам та технічним працівникам ЗМІ на термін для виконання конкретного редакційного завдання або для заміщення постійно акредитованих журналістів у разі їх хвороби, відпустки, відрядження

        3.3   Акредитація журналістів і технічних працівників ЗМІ при Лозівській міській раді здійснюється шляхом реєстрації за розпорядженням міського голови на підставі офіційного подання. Заявка на акредитацію подається на офіційному бланку ЗМІ, засвідчена підписом керівника ЗМІ, печаткою ЗМІ та містити наступні відомості:

     - повне найменування ЗМІ;

     - відомості про засновників (співзасновників) або видавця;

     - статутні завдання ЗМІ;

     - юридичну адресу ЗМІ, регіон розповсюдження;

     - тираж на час подання заявки (для друкованих ЗМІ); періодичність, канал (для електронних ЗМІ);

     - прізвище, імя, по батькові керівника ЗМІ;

     - номери телефонів керівника ЗМІ, номери телефонів, факсу та електронну адресу ЗМІ;

     - прізвище, імя, по батькові журналіста та технічного працівника, які рекомендуються на акредитацію.

         Разом із заявкою представляється копія свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ.

 

       Телерадіоорганізації до заявки на акредитацію додають копію ліцензії на право використання каналу та часу мовлення; телерадіомовні організації – виробники продукції (студії-виробники) – копію договору з телерадіомовною організацією на трансляцію програм або ефірну довідку про трансляцію програм.

    У разі звільнення журналіста чи технічного працівника ЗМІ, якого було акредитовано, керівник відповідного ЗМІ протягом 10 днів зобов’язаний повідомити про це міського голову. Після чого керівник відповідного ЗМІ може звернутись із заявою про акредитацію іншого працівника ЗМІ. Питання про акредитацію іншого працівника у цьому випадку розглядається протягом 10 днів від дня надходження відповідної заяви.

         3.3 Заявка на акредитацію, яка не містить відомостей, зазначених у п.3.2, не розглядається.

         3.4 Роботу з організаційного забезпечення акредитації та ведення реєстру акредитованих представників ЗМІ здійснює відділ з питань внутрішньої політики міської ради. Розпорядження міського голови про акредитацію видається особисто представнику ЗМІ під підпис в книзі обліку акредитаційних документів.

            3.5. Представникам ЗМІ, акредитованим при  Лозівській міській раді, видається акредитаційне посвідчення.

 

IV. Права і обов’язки акредитованих представників ЗМІ.

       4.1 Акредитовані при Лозівській міській раді журналісти та технічні працівники ЗМІ мають право:

      -  при пред’явленні акредитаційного посвідчення і посвідчення, що підтверджує приналежність до вказаного ЗМІ в робочі дні з 8.00 до 17.00, а також у вихідні та святкові дні, якщо має місце проведення заходу, безперешкодно проходити в приміщення міськвиконкому та управлінь виконавчого комітету міської ради;

      - бути присутніми на заходах міської ради та її виконавчого комітету за винятком випадків, коли прийнято рішення про проведення закритого заходу;

- вимагати від головуючого на закритому заході проведення брифінгу;     

      - відвідувати управління і відділи міської ради, по попередній домовленості бути прийнятими їх керівниками або посадовцями;

      - на вільне одержання, використання, поширення інформації;

      - користуватися технічною апаратурою, необхідною для проведення аудіо– та відео зйомки, підключатись до джерел електроенергії.

       4.2 Акредитовані при Лозівській міській раді представники ЗМІ зобов’язані:

      - дотримуватись діючого законодавства України про інформацію та ЗМІ, цього Положення, внутрішнього розпорядку та правил поведінки, визначених регламентами заходів, що проводяться, порядку організації та проведення персональних зустрічей і бесід з посадовцями міської ради;

     - надавати тільки об’єктивну інформацію;

- утримуватися від порушення цілісності інформації, розповсюдження окремих положень документа, якщо тим самим порушується смислове значення інформації або офіційного документа невірним його тлумаченням;

    - не втручатися в хід заходу, на освітлення якого він запрошений, якщо тільки воно не організовано спеціально для представників ЗМІ.

     - у разі невчасного прибуття представник ЗМІ усувається від участі в освітленні заходу, що проводиться;

     - проводити відеозйомку під час проведення заходів з певних місць, що вказуються організаторами.

 

 

V. Припинення акредитації.

      5.1 Відбувається:

- у разі перевищення акредитованою особою своїх прав і невиконання обов’язків, регламентованих чинним законодавством про інформацію та даним Положенням;

-  при припиненні діяльності ЗМІ;

- у випадку, якщо ЗМІ, яке клопотало про акредитацію журналіста, протягом трьох місяців з дня акредитації не висвітлювало діяльність міської ради.

      5.2 Ініціювати процедуру припинення акредитації ЗМІ мають право постійні депутатські комісії, виконавчий орган ради. Для цього вони  подають подання на імя міського голови з обґрунтуванням підстав для такого рішення.

      5.3 Письмове повідомлення із зазначенням підстав припинення акредитації  надсилається до ЗМІ, який подавав відповідну заявку на акредитацію.

            5.4 Відмова в акредитації, позбавлення акредитації, а також порушення прав акредитованого представника ЗМІ можуть бути оскаржені відповідно до чинного законодавства України.

«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборчий період.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3205
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду