До фінансування докфільму «Дибук» про хасидів долучилися українські і європейські телеканали

До фінансування докфільму «Дибук» про хасидів долучилися українські і європейські телеканали

11 Жовтня 2013
14481
11 Жовтня 2013
11:58

До фінансування докфільму «Дибук» про хасидів долучилися українські і європейські телеканали

14481
До фінансування докфільму «Дибук» про хасидів долучилися українські і європейські телеканали
До фінансування докфільму «Дибук» про хасидів долучилися українські і європейські телеканали

Зйомки документального фільму «Дибук» продовжилися в Україні у серпні та вересні нинішнього року. Про це розповів режисер і сценарист стрічки Кшиштоф Копчинський, який був одним із доповідачів Workshop Flahertiana Міжнародного фестивалю документального кіно «Флаертіана» (Росія, Перм), де відповів на запитання «Детектор медіа».

 

Дибук - злий дух померлого, що оволодіває людиною та її помислами. У стрічці йдеться про сучасні масові подїі за участі хасидів в таких містах, як Брацлав і Умань.

 

«Історію подано з точки зору людей, які приїздять до України, цікавляться минулим, - розповів ТК пан Копчинські. - У фільмі поставатиме сучасна Україна та йтиметься про підґрунтя релігійних конфліктів і воєн».

 

За словами режисера, крадійці заходи хасидів в Україні - причина підняти питання про те, чим є релігія у сучасному житті, і не тільки: «Релігія - це щось серйозне чи ні; чи може людина  щось вдіяти щодо смерті свого друга, своїх родичів; чи лишився в Україні антисемітизм».

 

Очікувалося, що оповідь вестиметься від імені мешканця Брацлава Володимира Алексєєва, який наглядав за цвинтарем хасидів та могилою цадика Нахмана. Раніше він був майором Радянської армії. Однак нещодавно пан Алексєєв нещодавно помер, і команда стрічки має прийняти  цю втрату та переглянути сценарій «Дибука».

 

 

52-хвилинний документальний фільм створюється за участі України. До фінансування долучилися Польський інститут кіномистецтва та Шведський інститут кіно, Держкіно України, «невеликий американський фонд» (за словами режисера) та телеканали з Польщі, України, Чехії, Словакії, Голландії, Швеції, Німеччини й Угорщини.

 

Виробництво здійснюють Eureka Media (Польща), Національна кінематека України, кінокомпанія «МаГіКа-фільм».

 

Окрім Кшиштофа Копчіньського, копродюсерами фільму виступають Генадій Кофман (Україна) та Девід Хертіст (Швеція). Оператор -  Ярек Петрицький, монтаж здійснюватиме Міхал Лещиловський, який працював над останнім фільмом Андрія Тарковського «Жертвоприношення».

 

Роботу над картиною почали у 2013-му та планують завершити у жовтні наступного року.

 

Як розповів режисер, фінансування з українського боку вдалося отримати в результаті перемоги на пітчингу Держкіно. «Конкурс здався мені дуже серйозним. Українські колеги ставили непрості  питання», - розповів він.

 

Детальніше про події фестивалю «Флаертіана» читайте у наступних публікаціях «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Фото Олени Коркодим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14481
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телеглядач
3841 дн. тому
"Дибук" - це не "персонаж, що втілює душу злої людини". "Дибук" - це душа померлої людини, яку з тих чи інших причин не прийняли у світ мертвих, вона зависла між двома світами - живих і мертвих. Причини можуть бути різні - померла людина була дуже грішною, померла людина не завершила якусь дуже важливу справу, померла людина не була похована по-людськи. Або просто - людина померла не своєю смертю, і її душа має провчити вбивць. Ця зависла душа шукає собі нове тіло, і врешті "приліплюється" до тіла іншої людини, викликаючи в неї роздвоєння особистості. Фактично, через легенду про "дибука" (воно перекладається з івриту як "приліплена душа") євреї-ашкенази пояснювали природу шизофренії - роздвоєння особистості. Тому назва для фільму цікава і знакова, враховуючи те, скільки серед хасидів шизофреніків :)))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду