Головними претендентами на здобуття державної премії ім. Довженка були Янчук і Кобрін

Головними претендентами на здобуття державної премії ім. Довженка були Янчук і Кобрін

10 Серпня 2013
16789
10 Серпня 2013
19:22

Головними претендентами на здобуття державної премії ім. Довженка були Янчук і Кобрін

16789
Комітет хоче обрати іншу модель голосування
Головними претендентами на здобуття державної премії ім. Довженка були Янчук і Кобрін
Головними претендентами на здобуття державної премії ім. Довженка були Янчук і Кобрін

Фаворитами Комітету з Державної премії України імені Олександра Довженка були Олександр (Олесь) Янчук та Ігор Кобрін. Про це в коментарях «Детектор медіа» розповів голова Комітету й Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач

 

Як повідомила прес-служба Міністерства культури, цього року премію не вручатимуть. Жодний з чотирьох претендентів не набрав три чверті голосів членів Комітету, що, згідно Положення про комітет, є обов`язковою умовою.

 

Нагадаємо, фіналістами з-поміж претендентів, висунутих на здобуття премії цього року, були:

 

1. Янчук Олександр (Олесь) Спиридонович, кінорежисер, сценарист, продюсер, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України - за поданням ДП «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка».

 

2. Кобрін Ігор Дмитрович, кінорежисер, сценарист, продюсер, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, автор сценарію, режисер та продюсер документального серіалу «1941» - за поданням Національної спілки кінематографістів України.

 

3. Миславський Володимир Наумович, кінознавець, кандидат мистецтвознавства, автор монографії «Альфред Федецький поет фотографії», серії робіт-досліджень, присвячених піонерам українського кіно - за поданням громадської організації «Кінофестиваль «Харьковская сирень».

 

4. Колектив авторів кіноальманаху «Україно, гудбай» у складі Слабошпицького Мирослава Михайловича - режисера фільму «Ядерні відходи», Тихого Володимира Вікторовича - режисера фільму «Янгол смерті», Ковальова Юрія Володимировича - режисера фільму «Пиріг»,Сухолиткого-Собчука Дмитра Михайловича - режисера фільму «Борода», Матвієнка Євгена Володимировича - режисера фільму «Як козаки у космос полетіли» - за поданням громадської організації «Асоціація продюсерів України».

 

Переможець мав набрати вісім голосів. Як розповів Сергій Тримбач, думки десяти членів оновленого комітету не співпали. «Можна було домовлятися щодо проведення  повторного голосування, але ніхто ні на які поступки не пішов, усі принципові», - каже пан Тримбач.

 

Також він додав: «Ми хочемо ініціювати зміну Положення. Щоби надалі переможець, який виходить у другий тур, визначався більшістю голосів. Інакше такі ситуації можуть повторюватися. А позаяк ця премія державна, вона має вручатися щороку».

 

Як навів приклад Сергій Тримбач, пункт стосовно 3/4 голосів діє і щодо Шевченківської премії. «Однак там премія присуджується в п'яти номінаціях, а не в єдиній, як у випадку із премією Довженка», - сказав він.

 

Нову редакцію Положення комітет планує підготувати восени цього року. Затвердження вона проходитиме в Адміністрації президента.

 

Головним критерієм в оцінюванні претендентів на здобуття премії, каже Сергій Тримбач, залишиться якість: «Головне, аби не було посередніх фільмів. Є сподівання, що подальші роки будуть означені більшою кількістю фільмів, і на здобуття премії Довженка висуватимуться найкращі кандидатури».

 

Державна премія України імені Олександра Довженка була заснована 1994 року з нагоди 100-річчя від дня народження видатного діяча української культури Олександра Довженка. Ця премія є нагородою за вагомий внесок у розвиток українського кіномистецтва. Щороку Президентом України присуджується одна така премія за поданням Комітету з Державної премії України імені Олександра Довженка.

 

Лауреату премії вручається диплом,  нагрудний  знак  із  зображенням Олександра Довженка, а також грошова відзнака, розмір якої щорічно визначається Президентом України.


У 2012 році премію ім. Довженка було посмертно вручено актору театру і кіно, Герою України, народному артисту України, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, академіку Національної академії мистецтв України Богдану Ступці. У 2002-му премію здобула Кіра Муратова. Також цієї відзнаки були удостоєні такі редисери, як Михайло Іллєнко ( 2007), Микола Мащенко (2011), Олесь Санін і творча група стрічки «Мамай» (2004) та інші кінодіячі.

 

Нині до складу комітету премії входять Василь Вітер, Богдан Вержбицький, Тарас Денисенко, Ірина Зубавіна, Олександр Ігнатуша, Ярослав Лупій, Лариса Кадочнікова, Андрій Курков, В'ячеслав Криштофович та Євген Сивокінь.

 

«Детектор медіа»

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду