Нацрада і мовники не надають роз'яснень щодо спонсорської реклами алкоголю (УТОЧНЕНО)

28 Липня 2013
14503
28 Липня 2013
13:27

Нацрада і мовники не надають роз'яснень щодо спонсорської реклами алкоголю (УТОЧНЕНО)

14503
Нацрада і мовники не надають роз'яснень щодо спонсорської реклами алкоголю (УТОЧНЕНО)
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та мовники не надають Громадській раді роз'яснень щодо розміщення алкогольних спонсорських роликів. Про це йшлося на засіданні Громадської ради 27 червня. 
 
 
Раніше Громадська рада прийняла рішення №1/2013 від 31.01.2013 року та звернулася до Нацради з проханням провести моніторинг ефіру загальнонаціональних теле- та радіопрограм на предмет виконання чинного законодавства щодо дотримання вимог про спонсорство. Також представники Громадської ради просили поінформувати про результат моніторингу, надати копії відповідних документів, у тому числі, про правові позиції телеканалів, узагальнений висновок тощо.

 
У відповідь на звернення Нацрада роз’яснила положення законодавства та повідомила, що нею проведено моніторинги у грудні 2012 р. та у лютому 2013 р.. За цими результатами Нацрада направила листи до 12 загальнонаціональних телерадіоорганізацій з проханням надати копії дозвільних документів, на підставі котрих відбувалась трансляція спонсорської інформації торговельних марок, під якими випускаються алкогольні напої. Мовників повідомили, що «у разі встановлення відсутності законних підстав для трансляції спонсорської інформації Національною радою будуть вжиті відповідні заходи реагування». 
 
 
У підсумку, Громадська рада не отримала результати моніторингу та позиції мовників щодо розміщення спонсорських роликів.
 

«Громадська рада констатує той факт, що регулятор не спромігся надати публічності результати моніторингу дотримання законодавства про рекламу, що є предметом суспільного інтересу,
- зазначають представники ради. -  Національна рада не вживає всіх можливих заходів для приведення діяльності загальнонаціональних телерадіоорганізацій до вимог законодавства у частині дотримання норм трансляції інформації про спонсорів».
 
 
Звертатися щодо бездіяльності Нацради Громадська рада планує до  президента України, Верховної Ради України, до її комітетів, фракцій та народних депутатівта до Кабміну.

 
Також зважаючи на той факт, що на думку Громадської ради, загальнонаціональні телерадіоорганізації продовжують розміщувати в проміжках з 6 до 23 години рекламу  алкогольних брендів під виглядом спонсорства, Громадська рада знову звернулася до Нацради з проханням оприлюднити результати зазначеного моніторингу та надати правову оцінку таким діям.
 
У Національній раді «Детектор медіа» повідомили, що  за час, що минув від прийняття рішення, вже проведено консультації з Громадською радою та узгоджено певні подальші кроки.
 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду