Вікторія Тігіпко: українське кіно врятує копродукція

Вікторія Тігіпко: українське кіно врятує копродукція

28 Червня 2013
11146
28 Червня 2013
14:27

Вікторія Тігіпко: українське кіно врятує копродукція

11146
Про можливості міжнародної співпраці в рамках програми ЄС Media Mundus представникам кіноіндустрії розкажуть на ОМКФ
Вікторія Тігіпко: українське кіно врятує копродукція
Вікторія Тігіпко: українське кіно врятує копродукція

Директор фонду TA Venture, президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко нагадала українським кінематографістам про перспективність копродукції. «Вітчизняним кінематографістам бракує не таланту, у чому багато хто звик їх дорікати, а досвіду, знань і професійних контактів за межами України», - зазначила вона у своїй колонці для журналу «Фокус».

 

Як акцентує Вікторія Тігіпко, досвід інших країн показує: держава, як правило, не в змозі осилити поодинці виведення кіноіндустрії на якісно і кількісно новий рівень. Саме тому у всьому світі набирає обертів формат спільного виробництва - копродукція.

 

«Найяскравіший приклад копродукції в Україні - знятий в 2013 році байопік "Параджанов". Над фільмом працювала інтернаціональна команда з України, Франції, Вірменії та Грузії. Режисери стрічки - француз вірменського походження Серж Аведікян і українка Олена Фетісова, виробництво картини підтримав найбільший європейський телеканал про культуру Arte France Cinema, а зйомки проходили в Україні, Грузії та Франції, - наводить приклад президент ОМКФ. - Причина такої кооперації не тільки в тому, що головний персонаж фільму - легенда українського кінематографа Сергій Параджанов в рівній мірі є також надбанням вірменської та грузинської культур. Європейська практика показує, що копродукція оптимальна для створення конкурентоспроможного кіно. Та й загальний бюджет фільму у 1,980 млн євро жодна національна скарбниця не потягнула б самостійно».

 

Як розповіла Вікторія Тігіпко, в рамках ОМКФ представникам кіноіндустрії презентують програму Media Mundus, спрямовану на підтримку аудіовізуального сектору в рамках культурних програм Євросоюзу.

 

Програма на умовах співфінансування підтримує професійну освіту в сфері аудіовізуальних мистецтв; виробництво художніх і документальних фільмів, телепрограм, анімації та нових медіа; просування і поширення європейської аудіовізуальної продукції.

 

За умовами Media Mundus 2007, на підтримку проектів аудіовізуальної індустрії на період 2007 - 2013 років було виділено755 млн Євро. Завдяки Media Mundus було знято такі фільми, як «Любов», «Залізна леді», «Король каже», «Артист», «Меланхолія» ті інші стрічки, що отримали відзнаки міжнародних фестивалів.

 

«Попередня програма, що діяла до 2013 року, обмежувала можливість фінансування проектів від країн, що не входять до складу ЄС. Через це Україна могла подати відповідну заявку тільки посередництвом країн - учасниць Євросоюзу. За словами керівника Media Mundus Ірини Орзех, політика ЄС у цій сфері стає більш відкритою, і тепер подібних обмежень у новій програмі не буде», - розповіла Вікторія Тігіпко.

 

Як у точнили в прес-службі ОМКФ, для того, щоби отримати фінансуванням з цієї програми, українська компанія має залучити у партнери компанію чи організацію із країн-членів ЄС або асоційованих членів, яка виступатиме бенефіціаром проекту. Після реформування Media Mundus у програму «Креативна Європа» можливості для країн третього світу буде збільшено. Як саме - представники ОМКФ обіцяють розказати в рамках презентації програми на фестивалі.

 

Як писала «Детектор медіа», окрім Держкіно українські кінематографісти не мають інших джерел фінансування проектів. Виняток складають такі ініціативи, як програма підтримки динамічної культури І3 Фонду Рината Ахметова «Розвиток України». З-поміж фондів подорожні гранти кіномитцям надає також «Відкрий Україну» Арсенія Яценюка, але він не фінансує кіновиробництва.

 

Щоб повною мірою скористатися перспективами, Україні потрібно заручитися членством таких європейських організацій у сфері кіно, як Європейського фонду з підтримки кінематографа EURIMAGES і European Film Promotion, вважає Вікторія Тігіпко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11146
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
уважний кіноглядач
3926 дн. тому
В.Тігіпко - великий теоретик кіно. Ну, купив тобі чоловік за вивезені в офшор від оподаткування крадені капітали якийсь фонд - так усміхайся і фотографуйся мовчки. Нащо ж рота розкривати? Людка Януковичева у порівнянні з нею - цицеронша.
linguist
3926 дн. тому
мій ресерч показує, що такі пандітс, які не володіють нормальним ленгвіджем, нічого толкового зробити не можуть. яка, б.., копродукція? так важко написати "спільне виробництво"??? яке балакало, таке й написало. що за суржик? ви хоча б одну мову нормально вивчіть. немає такого слова в українській мові. навіщо загаджувати мову англіцизмами?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду