Автор фільму «Штрафбат» звинуватив канал «Россия» у цензуруванні

Автор фільму «Штрафбат» звинуватив канал «Россия» у цензуруванні

28 Червня 2013
9631
28 Червня 2013
11:14

Автор фільму «Штрафбат» звинуватив канал «Россия» у цензуруванні

9631
Автор фільму «Штрафбат» звинуватив канал «Россия» у цензуруванні
Автор фільму «Штрафбат» звинуватив канал «Россия» у цензуруванні

Російський кінорежисер і сцерист Микола Досталь написав відкритого листа генеральному директору Всеросйської державної телерадіокомпанії (ВДТРК) Олегу Добродєєву (канали «Россия-1», «Россия-24», «Россия-Культура» та інші), у якому назвав факти цензурування. Текст листа опублікований на сайті радіо «Эхо Москвы».

 

Режисер Микола Досталь звинуватив телеканал ВДТРК в «нічим не виправданій» і протизаконній цензурі під час показу серіалу «Штрафбат» на телеканалі «Россия-1». За словами режисера, каналом була відредагована фонограма, а також вирізані окремі моменти. Так, у фільмі були скорочені постільні сцени, а також видалена обсценна лексика, у тому числі - грубі слова в текстах блатних пісень.

 

Микола Досталь пише, що телеканал виявив неповагу до авторів фільму, допустивши цензуру. За його словами, окремі вирізані сцени були ключовими для подальшого розвитку сюжету, і без них фільм виглядає непереконливим.

 

11-серійний фільм «Штрафбат» про штрафні батальйонах часів Другої світової війни був знятий Миколою Досталем в 2004 році за сценарієм Едуарда Володарського. Сценарист особисто зустрічався з солдатами штрафних підрозділів, які залишилися у живих.

 

Як відомо, у РФ почав діяти закон, який забороняє вживання нецензурної лексики в ЗМІ, в тому числі - на телебаченні. За порушення цієї заборони на юридичні особи передбачається накладати штраф у розмірі до 200 тис. руб. (приблизно 50 тис. грн).

 

«Детектор медіа» наводить текст листа Миколи Досталя повністю:

 

«Генеральному директору ВГТРК

г-ну Добродееву О.Б.

 

Уважаемый Олег Борисович! Российский телевизионный канал является для меня не посторонним. Подтверждение этому - три многосерийных фильма о самых трагических страницах нашей Истории: «Штрафбат», «Завещание Ленина» и «Раскол», снятые для Вашего канала.

 

Тем обиднее было видеть последнюю демонстрацию «Штафбата» по каналу «Россия-1» (24-27/06 с.г.), где была сделана ничем не оправданная, противозаконная цензура. По всему фильму вырезались отдельные слова и словечки: бл*... сука... сучара... Вырезались грубо, «по живому», даже из песни штрафников-уголовников в финале 1-й серии, где, казалось бы, из песни слово не выкинешь - выкинули!.. А после этой блатной песни контрпунктом идет Великая песня всего штрафбата «Вставай страна огромная...». Известно, что на войне речь сплошь перемежалась ненормативной лексикой, но в фильме такие слова звучат изредка, к тому же далеко не самые «крепкие» и из уст уголовников...

 

Цензура коснулась не только фонограммы, но и изображения: вылетел кадр в 5-й серии - штрафник с женщиной в кровати... В 7-й серии так сильно сокращена сцена изнасилования штрафником русской девушки, что насилие как будто и не случилось, помешали... Но от этого ЧП в штрафбате выстраивается сюжетная драматургия всего дальнейшего повествования, которое теперь выглядит неубедительным. Всех случаев неуважительного отношения к авторам фильма не перечислить.

 

При следующем показе вырежут курение и выпивку !?..

 

Понимаю, что не Вашими руками это делалось. Да, и прямых указаний Вы, вероятно, не давали... Но в итоге, к радости от того, что россияне вновь увидели «Штрафбат», подмешалось чувство горечи и стыда за такую грубую, мелочную и ханжескою цензуру на Вашем канале.

 

Искренне, кинорежиссер Н. Досталь, народный артист России»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду