У Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні»

У Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні»

28 Травня 2013
17936
28 Травня 2013
20:26

У Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні»

17936
У Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні»
У Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні»

Сьогодні, 28 травня, у Києві відкрився VIII кінофестиваль «Дні польського кіно в Україні», що буде тривати до 4 червня включно. Фільмопоказ досягнень польського кіно останього часу відкрила українська прем'єра трагікомедії «Мій велосипед» режисера Піотра Тшаскальського.

 

У цьому році фестиваль відбудеться у шести містах  України - Києві, Вінниці, Сімферополі, Одесі, Донецьку та Харкові. Український глядач побачить крім стрічки «Мій велосипед» мелодраму «Уяви лишень!» режисера-володаря призів Венеціанського МКФ Анджея Якімовського, номіновану на премію «Оскар» драму «У темряві» режисера Аґнєшки Холланд, фільми «Не соромлячись» Філіпа Марчевського та «Кріт» Рафаеля Лєвандовсього, документальну стрічку «Віртуальна війна» Яцека Блавута, романтичну комедію режисера і актора Єжи Штура «Любовні історії».

 

Фестиваль завершиться спеціальним показом у Києві історичної драми «Польська Сибіріада» режисера Януша Заорського про долю польської родини, засланої за часів сталінщини до Сибіру. У стрічці знімались не тільки польські, але й українські автори.

 

Перед початком кіно фестивального фільмопоказу відбулась прес-конференція за участі Ярослава Ґодуна,  директор Польського Інституту в Києві, та Богдана Батруха, директора компанії B&H Film Distribution. Модерувала експерт з програмної діяльності Польського Інституту у Києві Олена Бабій.

 

За минулий рік 6 млн поляків переглянули у кінотеатрах фільми власного виробництва. Тобто близько 15-20% глядачів у Польщі обирають вітчизняне кіно, тоді як у Росії, за даними Богдана Батруха, така частка глядачів складає 6-7%. У минулому році у Польщі було знято 40 кінофільмів, на які держава витратила 30 млн евро (у Росії державна підтримка кіно сягає, за словами пана Бартуха, 160 млн доларів). Кіновиробництво також фінансується комерційним коштом та відрахуваннями 1% від реклами на усіх телеканалах Польщі.

 

Те, що фестиваль відбувається і Україні вже увосьме, говорить про зацікавленість українського глядача фільмами та кінопроцесом сусідньої Польщі. За словами Ярослава Ґодуна, певною мірою можна говорити про відродження всесвітньо знаного польського кіно, що дав світу Анджея Вайду, Кшиштофа Кешльовського, Романа Поланського, Ежи Сколимовского, Кшиштофа Зануссі та інших виданих митців.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  у презентації деяких фільмів під час кінофестивалю візьмуть участь польські митці. Стрічки демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду