Мартиненко переконаний, що Содель та Сніцарчук постраждали через молодість і недосвідченість

Мартиненко переконаний, що Содель та Сніцарчук постраждали через молодість і недосвідченість

25 Травня 2013
18768
25 Травня 2013
16:45

Мартиненко переконаний, що Содель та Сніцарчук постраждали через молодість і недосвідченість

18768
А Доній вважає, що починати боротися із агресивним ставленням до журналістів потрібно із влади
Мартиненко переконаний, що Содель та Сніцарчук постраждали через молодість і недосвідченість
Мартиненко переконаний, що Содель та Сніцарчук постраждали через молодість і недосвідченість
24 травня на «Шустер live» в ефірі телеканалу «Інтер» ішлося про провокації на мітингу «Вставай, Україно», що пройшов у Києві 18 травня.

На початку випуску ведучий Савік Шустер навів приклади нападу на журналістів із міжнародного досвіду. Він нагадав, як в 2002 році в Генуї під час саміту «Великої вісімки» британського журналіста Марка Ковелла до коматозного стану побили італійські поліцейські. Після судової тяганини, що тривала 11 років, старших офіцерів було звільнено, а кореспондент отримав у якості компенсації 350 тис Євро.

Також Савік Шустер згадав, як 1 травня щонайменше 6 представників ЗМІ під час демонстрації у Туреччині помилково замість учасників протесту затримала поліція. У результаті представники влади принесли вибачення, однак винних у порушенні прав журналістів не покарали. 

Після цього учасники дискусії перейшли до українських реалій. Нагадавши про перебіг подій 18 травня, у «Шустер live» подали відеозвернення Вадима Титушка, якого журналісти упізнали як нападника на Ольгу Сніцарчук, а Шевченківський райсуд випустив під підписку про невиїзд і заставу у 23 тис грн. Також Савік Шустер зачитав фрагменти анонімного інтерв`ю одного з найнятих «спортсменів», які побили журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Автор інтерв`ю, журналістка «Українського тижня» Валерія Бурлакова пообіцяла допомогти встановити, хто саме наймав нападників. 
 
При цоьму присутні у студії акцентували, що сутички на мітингу відбулися і з вини організаторів антифашистського мітингу, який проходив паралельно із мітингом опозиції. Саме його, за даними «Українського тижня», мали охороняти «спортсмени».

Щодо участі у виявленні цих людей міліцією, начальник ГУ МВС України у Києві Валерій Коряк сказав: «Як міліція може взагалі бачити, хто там від кого. Ми цього не бачимо. Ми бачимо правопорушника - людину, яка порушує порядок - і вживаємо всіх заходів. Не більше, не менше». Також він додав: «Ми проводимо службову перевірку відносно представників міліції Голосіївського районного управління, які проявили нерішучість, не підійшли зразу до тих подій, які відбувались біля Ольги Сніцарчук. Але ж ви бачили, що підрозділ "Беркут" буквально на протязі 6 секунд попередив розвиток конфлікту і всіх звідти убрав. Особисто я і ніхто з моїх заступників не були повідомлені і не брали в цьому участь, це однозначно».

Депутат Ірина Геращенко (УДАР) нагадала, що міліція не реагувала на те, що у центрі міста з`явився незереєстрований бронетранспортер, яким керував чоловік без посвідчення водія. Пан Коряк уточнив: «Він вміє їздити, але посвідчення не має». За його словами, співпрацівників міліції, які пропустили БРДМ, буде покарано. «Слідом за ним ще їхав автомобіль "Ніссан мікра" чорного кольору. Ми взагалі не розуміємо, що це за автомобіль», - розповів начальник ГУ МВС України у Києві.

Народний депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ганна Герман нагадала про етику журналістів у контексті акції журналістів, які повернулися спинами до Миколи Азарова: «Я працювала на "Свободі" близько 17 років. Це радіо високого було в ті часи ґатунку, нам суворо забороняли демонструвати, висловлювати свої політичні погляди, захищати однозначно якусь одну сторону. Ми повинні були рівно, збалансовано давати слово одному і другому і лише інформувати. Якщо би я в той час дозволила собі прийти там десь в Кабінет міністрів чи до Президента з якимись гаслами, з якимись лозунгами чи з якоюсь політичною позицією – мене би на другий день просто викинули з роботи. Є світовий стандарт».

Пані Герман наголосила, що ті, хто б`є журналістів, шкодять і президенту, й іміджу держави. Невдовзі після цього вона «відкланялася» в залишила студію, «бо мала важкий день».

Депутат від Партії регіонів, члени Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко прийшла до студії із копією протоколу, на прикладі якого доводила, що Ольга Снціарчук була на місці інциденту під час побиття як громадянка, а не журналістка, бо саме так зазначено у документі.

Головний редактор газети «Коммерсантъ-Україна» Валерій Калниш зазначив, що, за його даними, Владислав Содель, і Ольга Сніцарчук перебували на мітингу за редакційними завданнями 5-го каналу і «Комерсанта-Украина».

Член Комітету з питань свободи слова та інформації, депутат Ігор Мірошниченко (ВО «Свобода») розповів, що міліціонери намагалися сфальшувати слова Ольги Сніцарчук у протоколі: «Ольга Сніцарчук чітко сказала: написав з її слів міліціонер. Слів про те, що вона виявляла громадянську позицію, він не зачитав. Вона справді не змогла розібрати його почерку. Саме так було, і тому вона підписалася. А потім виявилося, що міліціонер свідомо вчинив злочин, бо він сфальшував її слова. Це були слова Ольги Сніцарчук».

Раніше щодо цього аспекту Ганна Герман зазначала, що для неї і громадськості не важливо, з якою метою перебувала Ольга Снціарчук на мітингу, важливо, що порушено її права. Таку ж думку висловив і Савік Шустер.

У підсумку про це сказала і Олена Бондаренко: «Для нас, як для ТСК і депутатів, це взагалі неважливо. Просто тут на цьому акцентують наші опоненти. А для нас неважливо, виконувала вона (Ольга Сніцарчук. – ТК) там обов`язки, чи ні. Ми все рівно будемо це розслідувати. Однак, оскільки комісії подаватимуть і такі документи, ми зобов`язані враховувати це. Зобов`язані».

Валерій Калниш розповів, що представники міліції грубо реагували на заяви Ольги Сніцарчук про те, що вона журналістка. «В кареті швидкої допомоги вона тричі заявила співробітнику правоохоронних органів, що є журналісткою. У відповідь почула різку репліку щодо того, що вона, як журналістка, вимагає особливого ставлення до себе». 

На думку генерального директора інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка, Ольга Сніцарчук та Владислав Содель постраждали на мітингу через молодість і недосвідченість (Ольга Сніцарчук працює на 5-му каналі з 2004-го року. Владислав Содель професійно займається фотографією з 2000-го р. - ТК). І порадив їхнім колегам обходити інциденти, аби не постраждати: «Перед 2004-м роком ми провели в агентстві "Інтерфакс-Україна" навчання, як працювати на масових акціях, де можливі зіткнення, куди приїздять спеціально підготовлені для цього люди. Тому, щоб не було таких випадків, як з Олею Сніцарчук і з фотокореспондентом – обоє молоді, вони просто нічого цього не знають – є правила, де має бути журналіст, де не має бути журналіст».

На думку пана Мартиненка, насамперед із мітингу журналіст, фотокор чи оператор має повернутися живим і неушкодженим, і в другу чергу дбати про метеріал із події. 

Депутат Олесь Доній (позафракційний) відзначив, що агресія в суспільстві зростає, і це мають враховувати і учасники, і організатори мітингів. За дорученням голови НМПУ Юрія Луканова пан Доній перелічив 10 випадків щодо нападу на журналістів. Вони засвідчують те, що нерідко правоохоронці відмовляються відкривати провадження за перешкоджання професійній діяльності журналіста, помічаючи в діях нападників лише дрібне хуліганство чи завдання легких тілесних ушкоджень.  

«Не помічати цього, що у нас напади на журналістів, не можна. Причому у половина перелічених мною випадків відбулася на очах у правоохоронних органів. Нам потрібно боротися з агресією в суспільстві. І починати, безперечно, потрібно з влади», - переконаний Олесь Доній.
 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18768
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Остап
3986 дн. тому
Мартиненко має рацію. Є правила - як поводитися на пожежах (а ну тупо лізти у вогонь), як поводитися в екстремальних ситуаціях. Західних журналістів цьому вчать - телекомпанії та газети вкладають гроші в такі тренінги. Наші ж роботодавці просто кидають "м'ясо" в гущу подій - а там, як буде. А тепер, замість компенсувати своїм працівникам, фізичну й моральну шкоду, шукають винних на стороні. Бо так зручніше. Ганьба.
журналюга
3986 дн. тому
Мартиненко - просто викапаний "Премудрий пєскарь" Салтикова-Щедріна! Пропонує кореспондентам триматися якнайдалі від гарячих точок. Зґвалтували? Сама винна! Обікрали? Треба було міцніші замки ставити! Побили? А не ходи вечорами по вулицях! А щоб не прибили в під'їзді власного будинку битою "румини" - не пиши про політику. Пиши про виставки квітів і модні тренди. Подяка йому від партії регіонів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду