«Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком («Інтер», 21 січня 2006 року)

22 Січня 2007
15145
22 Січня 2007
09:21

«Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком («Інтер», 21 січня 2006 року)

15145
Після відсторонення від програми Володимира Павлюка та Олега Величко програма вперше у 2007 році вийшла із «новим-старим» ведучим. Текст програми.
«Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком («Інтер», 21 січня 2006 року)

СТУДІЯ: У студії – Олександр МЕЛЬНИЧУК. Подолання президентського вето на закон про Кабiнет мiнiстрiв, введення iмперативного мандату для депутатiв мiсцевих рад та спроба узаконити права опозицiї – таким виявився початок нового полiтичного року. Цi дiї парламенту виглядають як спроба припинити суперечки про розподiл владних повноважень, i суттєво змінити звичну розстановку полiтичних сил. Все це вiдбулося вже пiсля тривалої зустрiчi президента, спiкера i прем`єра, коли вони домовилися дiяти разом. А пiсля резонансного голосування, президент зайняв принципову позицiю: заявив, що жоден з документiв пiдписувати не буде. Бiльш того, у п`ятницю вiн вдруге повернув закон про Кабмiн до парламенту. Секретарiат знайшов формальний, але законний привiд ще раз застосувати право вето, мовляв, версiї документа рiзняться за текстом. Є й iнший сценарiй – звернутися до Конституцiйного суду. Низка положень закону, на думку Секретарiату, прямо суперечить Конституції, але поки що пропозицiю домовитись нiхто не вiдкинув.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: «Перш за все прийнятий закон системно порушує українську Конституцiю. Це тупиковий шлях, це – дорога в нiкуди. Отже, сьогоднi я пропоную Верховнiй Радi України, Кабiнету мiнiстрiв разом iз Секретарiатом кабінету… Секретаріатом президента України доопрацювати поданi пропозицiї i врахувати при кiнцевому прийняттi закону про Кабiнет мiнiстрiв України. Я надiюсь i вiрю, що в iнтересах держави Верховна Рада прийме пропозицiї президента України з цього питання».

СТУДІЯ: Верховна Рада вiдповiла вустами Олександра Мороза: «Якщо глава держави не пiдпише закон, пiдпишу я». Мовляв, уся справа лише в технiчнiй помилцi, а не в навмисних правках тексту. Врештi-решт, спiкер вирiшив особисто прийти на Банкову i поговорити з Вiктором Ющенком. Коли вiдбудеться ця зустрiч i чи буде на нiй Вiктор Янукович наразi невiдомо. До речі, сам прем’єр тримається якось осторонь цих суперечок. Вiн лише зазначив, що не проти узгодити закон iз Конституцiєю. У будь-якому випадку, попереду складнi переговори. Аргументи президента зрозумiлi. А що їм може протиставити коалiцiя? Мистецтво інтерпретації робить дива. Наприклад, горезвісну контрасигнацiю цiлком можна розцiнити як погодження дiй мiж гiлками влади. А також, i це, можливо, головне, чітко визначити, хто бере на себе вiдповiдальнiсть за виконання розпоряджень президента. I хто з високих посадовцiв буде крайнiм, якщо їх не виконає. У системi колективної безвiдповiдальностi, коли щоразу шукають «стрiлочника», це справдi виглядає як прорив. Або норма про те, що мiнiстри стають полiтичними фiгурами. По-перше, їх можна призначати не тiльки за фахом, по-друге, на них не поширюються вимоги трудового законодавства. Тобто кожного можна легко змiнити без тяганини i судiв. Зрештою, елементарна логiка пiдказує, що урядова команда повинна бути єдиною, командою однодумцiв. Урешті-решт, уряд – це потужний механiзм, який має працювати за чiткими правилами. Як його робота виглядає зсередини – практично нiхто не знає.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Дмитро ДРАБИК. Про цей закон політики говорили 10 років. Його називали мало не другою Конституцією, на нього накладено 9 президентських вето. За 90 років з дня утворення першого українського уряду ще жоден Кабінет міністрів не був таким близьким до узаконення його діяльності.

РЕПОРТАЖ: Ця мiнi-друкарня знаходиться в будинку уряду. На початку тижня тут взялися множити перший в Українi закон про Кабiнет мiнiстрiв. Ви бачите так званi неофiцiйнi копiї документу. Вони для внутрiшнього користування. Мiнiстр Кабiнету мiнiстрiв Анатолiй Толстоухов радiє – цього дня вiн чекав 10 рокiв.

СИНХРОН: Анатолiй ТОЛСТОУХОВ, мiнiстр Кабiнету мiнiстрiв України: «Цей закон однозначно свiдчить про те, що Кабінет міністрів – це вищий і єдиний орган виконавчої влади в країнi. Ми не вiдчуваємо, що над нами хтось є і хтось буде виправляти нашi помилки, а це означає зовсiм iнший рiвень вiдповiдальностi».

РЕПОРТАЖ: Понад 40 тисяч квадратних метрiв площi i 2,5 тисячi працiвникiв – от що таке Кабiнет мiнiстрiв, – розповiдає Іван Ратушняк. Вiн заступник мiнiстра, а сьогоднi ще й наш провiдник у Кабмiнi. Перше, куди йдемо – управлiння документального забезпечення. Тут готують новий закон до впровадження.

СИНХРОН: Iван РАТУШНЯК, заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Без цiєї служби, без цього крила Кабінет мiністрів мiг би iснувати чи ні?»

СИНХРОН: Iван РАТУШНЯК, заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Ну, я б сказав, що це як автомобiль без колес. Не може, не може, звичайно, функцiонувати жодний орган державного управлiння без апарту».

РЕПОРТАЖ: Робочий стiл Олени Лукаш, першого заступника міністра, – це взiрець роботи апарату.

СИНХРОН: Олена ЛУКАШ, перший заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Ось це папочка, яка скопилася за три години моєї вiдсутностi. Тут знаходяться нормативно-правовi акти, якi необхiдно розглянути, вивчити, надати правову оцінку і завізувати. Деякi, як ви бачите, містять гриф «термiново».

РЕПОРТАЖ: Здається, на цьому столi є все – вiд звичайного прогнозу погоди i до полiтично-економiчної аналiтики. Але привернуло нашу увагу зовсiм iнше.

СИНХРОН: Олена ЛУКАШ, перший заступник мiнiстра Кабiнету мiнiстрiв України: «Це до нас надiйшов оригiнал указу. Можна подивитися, як він виглядає: з такою стрічкою, з оригінальною... з оригінальним підписом президента. Він був опрацьований в Кабінеті міністрів, про що складена доповiдна записка, i про що вивчено відповідне законодавство, і на сьогодні Кабінет Міністрів має намiр запропонувати прем’єру зробити контрасигнацію, про що зроблено відповідну помітку на оригіналі, i саме тут буде стояти пiдпис прем’єр-міністра України».

РЕПОРТАЖ: Взуття цiєї жiнки протирається до дiрок кожнi чотири мiсяцi. Вона розносить Кабмiном кореспонденцiю i свiжi нормативно-законодавчi акти. Здається, Леся Макiвська – один з тих працiвникiв, для кого ухвалений закон про уряд, – це лише додаткова бiганина.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Можете говорити?»

СИНХРОН: Iван РАТУШНЯК, заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Ви знаєте, це зі мною всі їдуть. Добрий день».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Добрий день».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: « Куди ми з вами прийшли?»

СИНХРОН: Iван РАТУШНЯК, заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Це ми з вами в самий такий… відповідальну кімнату урядового архіву, де зберігаються акти Кабінету міністрів».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «А ви дуже багато знаєте, напевно, про все?»

СИНХРОН: Iван РАТУШНЯК, заступник мiнiстра, Кабiнету мiнiстрiв України: «Ну, я вже понад 14 років тут працюю». НЕ ТИТРОВАНО, питання за кадром: Це що за справа? – ”УС”. Це Кучми, це справа Кучми Леоніда Даниловича».

РЕПОРТАЖ: У пiдвалах Кабмiну зберiгаються всi урядовi укази i постанови за останнi 15 рокiв. У цих шафах є iнформацiя про кожного мiнiстра i про те, як його призначали або звiльняли. А ранiше це було беззаперечне право глави держави. Пiсля оновлення Конституцiї вiн сам може вносити подання лише на прем`єра, мiнiстрiв оборони i закордонних справ. Ухвалений закон про уряд вiдводить президентовi на це 15 днiв.

СИНХРОН: Анатолiй ТОЛСТОУХОВ, мiнiстр Кабiнету мiнiстрiв України: «Сьогоднi ми вже наблизились до, знову ж таки, тiєї риски, коли або президент скористається своїм конституційним правом, або коли закон вступить в силу, це зробить коалiцiя. Якби у президента не було відповідного часу для внесення своєї кандидатури, а якщо вона не проходить через Верховну Раду, то він може внести іншу кандидатуру. Тоді можна було б говорити про якийсь наступ».

Полiтичнi сили, зазнавши поразки на виборах, пiдраховують втрати i шукають способи, як повернути перебiжчикiв

СТУДІЯ: Схоже, що президент поверне до парламенту i закон про імперативний мандат для мiсцевих рад. Це коли партiя може позбавити повноважень депутата, який вийшов iз фракцiї, або якого виключили. Пропозицiю Блоку Юлiї Тимошенко коалiцiя пiдтримала в обмiн на голоси ”бютiвцiв” за закон про Кабмiн. Але тепер, – заявив Олександр Мороз, – вiд усiх зобов`язань бiльшiсть вiльна. Ситуацiя з iмперативним мандатом взагалi цiкава. Його запровадження дуже не сподобається Європi. Проте для партiй, якi не потрапили до парламенту, але пройшли до мiсцевих рад, – це єдиний спосiб зберегти вплив. За вiдсутностi сильного центру вони вже багато втратили: i своїх депутатiв, i можливостi. Фактично це означає, що позицiю людей, якi проголосували за цi партiї, скоро нікому буде вiдстоювати. Якщо закон запрацює, ситуацiя кардинально змiниться. А поки що полiтичнi сили пiдраховують втрати i шукають способи, як повернути перебiжчикiв.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Андрій САЙЧУК. В центральному офiсi Народної партiї життя завмерло рік тому, пiсля поразки на виборах. Партiя не пройшла до парламенту, втiм, отримала досить серйознi позицiї на регiональному рiвнi. Проте і конкуренти вiд самого початку розглядали фракцiю ”народникiв” винятково як ресурс для поповнення власних лав. Але тепер партiя отримала сильний iнструмент для покарання перебiжчикiв i вiдновлення своїх позицiй в регiоні. Чи вона ним скористається ми дiзнаємося прямо зараз.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Доброго дня».

СИНХРОН: Володимир ЛИТВИН, голова Народної партi: «Вітаю вас сердечно».

РЕПОРТАЖ: Лютий 2006-го. На партійний форум за місяць до виборів з’їхалися кандидати в депутати зі всієї України. Але мандати отримали лише ті, хто балотувався на місцевому рівні. А це близько 30 тисяч людей – цiла армiя. Яка, втiм, не завжди слухає свого командувача. Пан Литвин не називає точної цифри перебiжчикiв. Однак є люди, доля яких вже вирiшена. Чекають лише, коли закон про iмперативний мандат почне дiяти.

СИНХРОН: Володимир ЛИТВИН, голова Народної партiї: «Людина яка була заступником голови обласної партійної організації, сказала, що для неї важливiше бути на державнiй службi для того, щоб допрацювати на державнiй службi i отримати вiдповiдну пенсiю. А відтак він вiдчуває певний дискомфорт. Ми з розумiнням до цього поставилися. Тепер в нього буде можливiсть зосередитись на державнiй службi а не займатися депутатською дiяльнiстю».

РЕПОРТАЖ: Намiчена «чистка» може змiцнити дисциплiну в регiонах. Де за неповний рiк Народна партiя втратила 200 тисяч членiв – кожного третього.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Леся ВАКУЛЮК. Ось у цьому будинку знаходився офiс регiональної органiзацiї Народної партiї Херсонсокої областi. Зараз тут магазин хутра. Не вдалось потрапити до парламенту Блоку Литвина, орендна плата стала зависокою. Тож Херсонському осередку довелось переїхати з престижного офiсу в центрi мiста у дещо скромнiший.

РЕПОРТАЖ: Тут наразi спокiйно як i в центральному офiсi. Але ненадовго, – запевняють партiйцi. Пiсля ухвалення закону з-понад тисячi депутатiв-”народникiв” Херсонщини земля пiд ногами захиталася прийнамнi у десятої частини, – каже керiвник осередку i водночас заступник мера Херсону.

СИНХРОН: Юрiй ХРИСТИЧ, голова херсонського обласного осередку Народної партiї: «Здравствуйте. Перед Новым годом пошли звонки из поселков, районов в центр консультации: «как быть, меня приглашают в Аграрную партию». То есть, а другой вариант: «на меня давят, чтобы я использовал свой мандат от Народной партии, став членом Партии аграрной». Этот закон был принят в пятницу, к понедельнику посыпались звонки извинений: вы нас неправильно поняли, мы просто консультировались».

РЕПОРТАЖ: Пан Юрiй розповiдає, що з потенцiйними перебiжчиками намагалися проводили роз`яснювальну роботу – апелювали до совiстi. Не допомагало. А тепер, сподiвається, все стане на свої мiсця, і iнтереси партiї будуть понад усе.

РЕПОРТАЖ: Вищим за партiйнi iнтереси є питання iдеологiї, – запевняє один з лiдерiв СДПУ(о) Леонiд Кравчук. Блок «Не так!», ядром якого були ”есдеки”, на виборах мав скромнi результати. В бiльшостi регiонiв їм не вдалося створити своїх фракцiй i депутати вiд СДПУ(о) примкнули до впливовiших союзникiв. Такi переходи зрадою вважатися не будуть.

СИНХРОН: Леонiд КРАВЧУК, член полiтбюро СДПУ(о): «Те, що вiн, скажімо, приєднується до близьких нам за фiлософiєю і ідеологією партiй, скажiмо до Партiї Регiонiв, то за це ми не будемо їх притягати до... так, ну, будемо так називати, вiдповiдальностi вiдповiдно до нового закону».

РЕПОРТАЖ: Центральний офiс партiї «Пора» височiє, немов фортеця, на Андрiївському узвозi. Пористи все ще обживають будинок. Тут все в русi – люди і меблi.

РЕПОРТАЖ: Один з лiдерiв «Пори» Владислав Каськiв дивиться на фото своїх соратникiв в часи «помаранчевої революцiї». 20 тисяч «пористiв» стали депутатами мiсцевих рад. Три тисячi з них згодом примкнули до iнших фракцiй. Тепер їхню долю вирiшуватиме спецiальна внутрiшньопартiйна комiсiя.

СИНХРОН: Владислав КАСЬКІВ, голова полiтради Громадянської партiї ПОРА: ”Доля людська – це серйозна річ, і не можна в одну секунду там вирiшувати її. Я думаю, це займе декiлька мiсяцiв».

РЕПОРТАЖ: У найпiкантнiшiй же ситуацiї опиняться депутати тих партiй, якi продавали мiсця у виборчому списку. Що було дуже поширеною практикою останнiх виборiв, – стверджує Каськiв.

СИНХРОН: Владислав КАСЬКІВ, голова полiтради Громадянської партiї ПОРА: ”Я думаю, часто будуть траплятися випадки, що не дивлячись на те, що люди вже заплатили просто грошi за це, їх все одно звідти будуть викидати, бо змiнилася конюктура, ну, я думаю, що...» НЕ ТИТРОВАНО, питання за кадром: Але є люди, якi хочуть ще раз заплатити і посісти це місце? – ”УС”. «Так, або будуть шантажувати за те, щоб ми знову заплатили аби їх не виганяли. Це також може бути успiшний бiзнес партiйний».

РЕПОРТАЖ: Це не архівні кадри. Палатка прихильникiв Наталiї Вiтренко досi стоїть у центрi Херсона, якраз навпроти пам`ятника Ленiну. Втім, з часу виборiв її блок втратив половину депутатiв на Херсонщинi. Ось у цьому документi партiя офiцiйно просить їх скласти свої мандати, та на це нiхто не звернув уваги.

СИНХРОН: Юрiй КЛІМЕНТЕНКО, керiвник фракцiї Блоку Вiтренко Херсонської мiськради: «В связи с этим мандатом, мне кажеться, интерактивным, им будет очень неудобно даже смотреть нам в глаза, потому что когда мы их попросили сложить, они этого не сделали».

РЕПОРТАЖ: Iгор Пастух – один з перебiжчикiв з Блоку Вітренко – розумiє, що у цю сесiйну залу можливо бiльше не зайде як депутат, але вже наперед вважає таке рiшення незаконним.

СИНХРОН: Iгор ПАСТУХ, позафракцiйний депутат Херсонської мiськради: «Вот я сегодня совершил правонарушение, да, которое не регламентируется ничем. Через два года принимают закон, скажем так, норма, которая запрещает мне совершать какие-либо действия, да, и меня привлекают к ответственности за то, что я сделал еще два года назад. Это ж неправильно. Правильно?»

РЕПОРТАЖ: Пан Iгор обіцяє, якщо його позбавлять депутатського мандату, звернеться до суду. Адже Конституцiя забороняє дiю законiв у зворотньому часi.

Леонід Черновецький обіцяє зменшити вартість комунальних послуг

СТУДІЯ: Цього тижня кияни отримали платiжки за комунальнi послуги з новими тарифами. Для багатьох зазначена там сума – це майже половина мiсячного сiмейного бюджету. Питання – платити чи не платити – подiлило людей на два протилежних табори. Тим часом, столичний мер несподiвано повiдомив: тарифи знову зменшать. Цю ситуацiю мало розумiють в регiонах, де тарифи виросли уже давно. Причому значно бiльше, нiж у столицi. Порiвняйте самi, як змiнилася за 10 рокiв вартiсть автомобiлiв. Або вашої квартири. Та, власне, будь-яких товарiв. Так само мають зростати i тарифи. Зберiгати їх на тому ж рiвнi – порушувати закони ринку. Втiм, всi ми хочемо знати, за що саме платимо. Якщо ранiше грошей не вистачало, а тепер їх буде вдосталь, то це означає, наприклад, що в пiд`їздi зроблять ремонт, або полагодять лiфт. Чиновники все це обiцяють, але за умови, що за новими тарифами заплатять 90% городян.

РЕПОРТАЖ: Автор: Вiталiй КАДЧЕНКО. Його мало хто знає в обличчя, вiн завжди в тiнi, але саме вiн уже чверть столiття формує цiни на життя в столицi. Робить боляче бiдним, i неприємно полiтикам. Першi втрачають останнi копiйки, другі – народну довiру. Але вiн завжди непохитний - керується тiльки цифрами. Ось результат його останньої калькуляцiї.

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управління з питань цінової політики КМДА: «Проплачують кияни?»

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Ну, мало вообще квитанций».

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управління з питань цінової політики КМДА: «Чи менше, чим звичайно?”

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Менше, чим звичайно».

РЕПОРТАЖ: Бiля кас порожньо, довкола – істерія через пiдвищенi утричi тарифи на комуналку. Головний цiнотворець Києва Василь Яструбинський отримує перший удар за свої розрахунки.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «От куда можна зразу у три рази повисить оцю квартплату? А 400 гривень платить?

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управління з питань цінової політики КМДА: «А скільки ви раніше платили?»

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «127».

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управління з питань цінової політики КМДА: «Якщо дійсно не заплатять– - хай ставлять свічку і молять Богу, щоб не було холодно, щоб не було морозів в місті Києві”.

РЕПОРТАЖ: Полiтичний психолог Павло Фролов впевнений: тарифний психоз у столицi через полiтикiв. Це тепер їхня козирна карта. За право мати її у своїй колодi, себто прихильнiсть електорату, зараз i розгортається боротьба. I тiльки вiд її результатiв залежить вiдсоток оплати за комуналку.

СИНХРОН: Павло ФРОЛОВ, експерт Iнституту соцiальної та полiтичної психологiї: «Кожна сiм`я переживає емоцiйний шок i знаходиться в станi розгубленостi i в пошуку вiдповiдей для себе, що в цiй ситуацiї робити, і кого слухати. В залежностi вiд того, як поведе себе бiльшiсть, значна частина буде обирати ту поведінку, яку обирає бiльшiсть».

РЕПОРТАЖ: А оскiльки у тарифах нинi розбираються усi – вiд депутатiв мiськради до мiнiстрiв – юристи радять киянам дiяти на власний розсуд. Тим часом мер Києва Леонiд Черновецький вже пообiцяв боротися з боржниками.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Оскiльки у Києвi платити чи не платити за новими тарифами – питання совiстi, то й боротися, вiдповiдно, слiд з безсовiснiстю. А важелiв впливу тут безлiч. Примiром, не так давно у деяких мiстах вулицями їздили машини з гучномовцями i виголошували прiзвища боржникiв: Іваненко, Петренко. Але нинi це доволi небезпечно – можуть i до суду подати. Тому зараз повертаються до старої перевiреної радянської практики – вивiшують списки боржників на парадних дверях. За Союзу знайти себе на цьому папiрцi означало не виправдати високого звання «совєтського гражданіна» i бути приреченим на страту сусiдами, моральну. Нинi ж влада пiшла ще далi – поряд з прiзвищем боржника друкуватимуть i його фото. I тут вже точно або совiсть замучить, або популярнiсть.

РЕПОРТАЖ: Антон Левицький 10 рокiв розробляє комунальнi тарифи для всiх українських мiст. Твердить, що столиця вже 5 рокiв купається у комунальнiй дешевизнi. I попри нинiшню невизначенiсть – полiтичну та економiчну – закликає цiни все таки переглянути.

СИНХРОН: Антон ЛЕВИЦЬКИЙ, консультант Iнституту мiсцевого розвитку зi збору комунальних платежiв: «Якщо в Києвi зараз там йде мова про те, що куб води буде коштувати, там, водопостачання 1,62 і відведення 1,2 – це у сумi 2,82 за куб води, то є мiста, де вода... холодна вода коштує вже п`ять гривень i бiльше, ну, а така цiна на рiвнi двох гривень – це майже скрізь».

РЕПОРТАЖ: У промисловому мiстечку Жовтi Води з 2007-го – найдорожча комуналка в Українi. Квартплата, гаряча вода i опалення тут на рiвнi, i навiть вище, нiж у столицi пiсля здорожчання. Працiвниця Гірничо-збагачувального комбiнату панi Нiна, маючи одну з найвищих у мiстi зарплат у 820 гривень, вiддає 600 за комунальнi послуги. На пiльги розраховувати не може, бо у квартирi прописаний син-студент, чоловiк-iнвалiд i донька, яка виїхала.

СИНХРОН: Нiна ГАНЖУР, мешканка м. Жовті Води: «Вот в Киеве подняли, там немножко деньги, и они уже завозмущались, а вот им бы наши тарифы, и вот они бы попробовали еще пожить так, как мы живем, а мы здесь не живем, мы просто существуем: мы получили зарплату – отдали все деньги в коммунальные услуги, потому что боишься в эту кабалу западать и все. А там уже, как тебе придется».

РЕПОРТАЖ: Мiський голова Жовтих Вод Василь Голуб пишається: рiвень оплати за комунальнi блага до 100% наближається. Рецепт, як жити без боргiв перед постачальниками, вiн i колезi з Києва дає. Слiд пояснити мешканцям, що i скiльки коштує. Економiчна обґрунтованiсть на столичний манер.

СИНХРОН: Василь ГОЛУБ, мiський голова Жовтих Вод: «Складовi тарифiв пiдвищення були не за рахунок пiдвищення якостi, за рахунок того, що нам треба сплатити за той газ на сьогоднiшнiй день, наприклад в 2,5 рази бiльше, чим сплачували до цього».

РЕПОРТАЖ: Ми попросили головного творця цiн Василя Яструбинського показати, за що ж киянам пропонують платити? Адже мiськi пiдприємства тепер отримуватимуть щомiсяця на 150 мiльйонiв гривень бiльше. Вiн почав зi свого ЖЕКу. Тут, як виявилося, 50% вакансiй – люди вiдмовляються за безцiнь працювати.

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управлiння з питань цiнової полiтики КМДА: «Ми якраз передбачили заробiтну плату для всiх штатних працівників, i причому заклали зарплату середню по мiсту Києву по жовтню місяцю 1700 гривень. Тобто, це якраз дасть вам можливiсть, я так надіюсь, при умові, підкреслюю, якщо кияни заплатять, тоді ви зможете набрати повністю штат».

РЕПОРТАЖ: А далi Василь Яструбинський почав просто рай, який на киян чекає, малювати. I смiття нарештi своєчасно вивозитимуть, i ліфти працюватимуть, i лiхтарик нарештi в його пiд`їздi на яскравiший замiнять.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «А ліхтарик чому такий?»

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управлiння з питань цiнової полiтики КМДА: «Я так думаю, що ЖЕК економить на електричній енергії».

РЕПОРТАЖ: Вдома жiнка київського цiнотворця пишається: ми вже за новими тарифами заплатили, приклад сусiдам подали. Хоча зiзнаються, вперше за показниками лiчильника. Ранiше у ньому потреби не було.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Я, певно, до дружини вашої звернуся, Ніно Іванівно».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Да».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Звідки така ідея вашому чоловіку прийшла, зі стелі? В три-чотири рази підняти тарифи киянам».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Ну, на скільки я знаю, це не його ідея, це, мабуть, так склалося».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «А сусіди у вас питали».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Сусіди? Ні».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Ну, ніхто не підходив, не дякував?»

СИНХРОН: Василь ЯСТРУБИНСЬКИЙ, начальник головного управлiння з питань цiнової полiтики КМДА: «Не погрожували, це точно».

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Ну, не погрожували, так».

РЕПОРТАЖ: I тут би знову про економiчну доцiльнiсть, але мер – прямий керівник Яструбинського – наголосив: повертаємося до старих тарифiв. Цiнотворець засмутився: для кого ж вiн обґрунтованiсть готував? Родина задумалася: чи не поспiшили заплатити? А полiтичний психолог констатував: тарифна вiйна ще не скiнчилась.

Близько половини українців хочуть працювати за кордоном

ОГЛЯДОВО: Майже половина українців хоче працювати за кордоном. Кожен шостий – у Росії. Щоправда, з цього тижня там почав діяти новий міграційний закон, він суттєво ускладнює правила перебування для трудових мігрантів. До того ж українці втратили право не реєструватися в Росiї протягом трьох мiсяцiв. Два останнi роки українцi, якi фактично живуть в Росiї, просто раз на 90 днiв перетинали кордон i не мали жодних проблем. Тепер реєструються на загальних пiдставах – протягом трьох днiв. Для тих, хто працює напiвлегально, це проблема. Як i для роботодавцiв. Тим бiльше, що квота на робочi мiсця для громадян країн СНД – шість мiльйонiв людей, а за неофiцiйними даними – вже працює 12. Наразі українське консульство наполягає: угоду про тримiсячне перебування без реєстрацiї нiхто не скасовував. В росiйськiй мiграцiйнiй службi заявляють протилежне.

У центрі уваги світових медіа анонсовані переговори Махмуда Аббаса з лiдером руху «ХАМАС» Халедом Машаалем

ОГЛЯДОВО: У центрі уваги світових медіа анонсовані на сьогодні переговори глави Палестинської національної адмiнiстрацiї Махмуда Аббаса з лiдером руху «ХАМАС» Халедом Машаалем. Цiна питання – формування уряду нацiональної єдностi. Для Палестини це означає можливiсть скасування мiжнародних санкцiй та вiдновлення мирного дiалогу з Iзраїлем.

В Харкові поховали Євгена Кушнарьова

СТУДІЯ: Цього тижня з життя пiшов Євген Кушнарьов. Попрощатися з ним прийшли десятки тисяч людей. Загальний шок i вiдчуття гiркоти – такого країна не переживала давно. Мiж тим, уже наступного дня почали прогнозувати, хто посяде його мiсце у партiї, вестиме переговори, завершуватиме проекти. Кушнарьов був одним iз небагатьох полiтикiв, що не поступався принципами, не боявся вiдвертих оцiнок, він вмiв бути яскравим i врештi-решт мав один з найвищих в країнi рейтингiв довiри. Зараз ви побачите рiдкiснi архiвнi кадри. Цей сюжет про Євгена Кушнарьова, яким його мало, хто знав.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Євген Кушнарьов – “УС”): «Сегодняшний праздник, конечно, отличается от всех предыдущих. Я скажу откровенно: были споры, сомнения – то ли сейчас время, чтобы праздновать. Проблем очень много, сахара нет, с носками трудно. Я думаю, что особенность нашего народа, да в общем и любого уважающего себя народа, прежде всего в том, что даже в самые трудные минуты надо находить время, понимать, что мы люди, что у нас есть семьи, дети, что над нами голубое небо, что солнце нам, спасибо ему, улыбнулось сегодня”.

РЕПОРТАЖ: Автор: Людмила ОСТРОВЕНКО. Цi кадри знятi у 90-му роцi на святкуваннi дня міста. Завiдувач оргвiддiлу Харкiвського мiськкому Компартiї України Євген Кушнарьов кiлька мiсяцiв як став мером. Розвал Союзу, економiчна криза i проблеми з виплатою зарплат не завадять Кушнарьову через чотири роки знову обiйняти цю посаду. За нього проголосувало майже 70% харкiв`ян. Тодi опоненти навiть пiдозрювали його у гіпнотизерстві, а прихильники вiдповiдали: не гiпнотизер, а лiдер вiд Бога.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Євген Кушнарьов прямував у велику полiтику саме з цього, найбiльшого в Європi майдану. У Радянському Союзi комунiст Кушнарьов збирав багатотисячнi мiтинги та вимагав свободи i демократiї. Його слова передавалися iз уст в уста. А коли в 91-му в Москвi була зроблена спроба вiдсторонити Михайла Горбачова вiд влади, саме на цьому Майданi Кушнарьов закликав людей не пiдкорятися «путчистам». Після цього його почали називати «наш харкiвський Єльцин».

РЕПОРТАЖ: Двiчi мер, керiвник Адмiнiстрацiї президента, губернатор, народний депутат – це офiцiйний Кушнарьов. Особа, яку охороняють. Посадовець найвищого рангу. Але для харкiв`ян вiн передусiм людина, яка вiдстоювала iнтереси мiста за будь-яких обставин. Люди й досi згадують, що саме Кушнарьов домiгся поновлення фiнансування метрополiтену, яке фактично було призупинено з розвалом союзу.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Євген Кушнарьов – “УС”): «Ну, что, работаем? Ну, слава Богу”.

СИНХРОН: Михайло ДОБКІН, мер Харкова: «Очень редко бывает, когда губернатора любят. Так устроена наша жизнь. Как правило, власть не любят. Когда сняли Кушнарёва, это был безоговорочный лидер оппозиции в городе Харькове, в Харьковской области. Его встречали тысячи людей, и если поднять сегодня то время, когда он вернулся после того, как его освободили из СИЗО за то, что он строил харьковское метро, то в аэропорту его встречало такое количество людей, какое, наверное, не встречает иногда и первых лиц государства».

РЕПОРТАЖ: Євген Кушнарьов дуже хотiв, щоб Харкiв не асоцiювався з провiнцею, щоб саме у Харковi щороку збиралися найвiдомiшi музиканти всього свiту. Так воно й сталося. Щоправда, Кушнарьов нажив нових ворогiв i наразився на новi звинувачення. Йому закидали, що, мовляв, у скрутний для країни час вiн тринькає грошi на культуру.

СИНХРОН: Тетяна ВЄРКІНА, ректор Державного унiверситету мистецтв: «Каждая сессия горсовета начиналась с выяснения отношения по поводу фестиваля харьковской ассамблеи, понимаете. Евгений Петрович относился всегда к этому с хорошим чувством юмора. Он даже один раз задал такой вопрос: «Ну, мы знаем, что, вот, людям, которые мешали работать сессии», – он сказал, – «ну, мы уже поняли, что вы ненавидите классическую музыку. Вы это уже громко сказали. Ну, теперь дайте нам, наконец, начать работать». А фестиваль продолжал жить”.

РЕПОРТАЖ: 2005-го проти Кушнарьова порушили кримiнальну справу i звинуватили в сепаратизмi. Тодi багато кому забракло смiливостi залишитися поруч. Та вiн ставився до цього з розумiнням.

СИНХРОН: Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат України, фракцiя Партiї регiонiв: «Он разделял четко положение в политике, что ты отстаиваешь свои интересы, и дружеские отношения, которые ты поддерживаешь с людьми. Наверное, это правильно. Мы не должны становится врагами в жизни».

СИНХРОН: Олександр ФЕЛЬДМАН, народний депутат України, фракцiя БЮТ: «Он был одним из тех людей, которые, как говорят, делают славу городу. Ведь в Киеве по-разному относятся к разным городам. Это не секрет, что у Киева есть своё видение. И когда появляются сильные личности из регионов, они, наверное, делают имена этим регионам. Это для меня так же большая личная потеря, не смотря на разность политических взглядов».

СИНХРОН: Олена ЛУКАШ народний депутат України, фракцiя Партiї регiонiв: «Он мог позвонить в семь утра, полседьмого утра и спросить, видела ли я последние информационные сводки, или каким образом я могу протолковать ту или иную статью закона. Был требовательный в первую очередь к себе ежеминутно, и конечно к окружающим. Это было каждый день. Каждый день он выслушивал, каждый день давал советы и, наверное, одно из самых сложных будет теперь, что некому будет позвонить или забежать и спросить: а что мне делать? Как поступить в этой ситуации? Вот это, наверное, самое тяжелое».

РЕПОРТАЖ: А автобіографії Євген Кушнарьов написав: складно у декількох словах визначити, які риси найточніше мене характеризують. Ризикну сказати, що я маю власну позицію. Я можу її коригувати, але ніколи не відступлюся від своїх переконань під впливом зовнішньої кон`юнктури. Якщо дуже стисло, то ще я не зраджую друзів і не боюся відповідальності, люблю життя.

СТУДІЯ: Насправді смерть Євгена Кушнарьова відсунула на другий план всі політичні події, яких у перші тижні 2007-го сталося аж надто багато. Ця трагедія ще раз нагадала: кожна людина незамінна.

 

Розшифрування надане Оглядом телеефіру

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15145
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду