23-24 квітня – кінопоказ першої серії проекту «Великі Короткі Метри»

18 Квітня 2013
17934
18 Квітня 2013
18:05

23-24 квітня – кінопоказ першої серії проекту «Великі Короткі Метри»

17934
23-24 квітня – кінопоказ першої серії проекту «Великі Короткі Метри»

23-24 квітня о 19:00 у Мистецькому центрі «Кінотеатр «Київ» відбудеться кінопоказ першої серії проекту «Великі Короткі Метри», у рамках якого глядачам будуть представлені дебютні та короткометражні роботи класиків українського кінематографу.

 

Основу першої збірки «Великих Коротких Метрів» складають фільми режисерів-шістдесятників, що стали прологом до появи феномену українського поетичного кіно. Ці фільми, часто недооцінені та маловідомі, є своєрідними культурними подіями, що назавжди змінили як мистецький ландшафт України, так і персональні історії режисерів. Частина цих стрічок потрапила під заборону і надовго лягла на полиці.

 

До програми першої серії показів увійшли кінодебюти, зняті в Україні протягом 1925-1973 років. Після зйомок кінопроб до фільму Сергія Параджанова «Київські фрески» дирекція кіностудії прийняла рішення припинити зйомки «в цілому імпресіоністського фільму, пронизаного ідеєю пацифізму». Від картини лишились лише 15-хвилинні кінопроби, які вціліли завдяки хитрощам оператора Олександра Антипенка - він видав їх за свою дипломну роботу.

 

За курсову роботу «Та, що входить у море» Леонід Осика був публічно звинувачений в «екзистенціалізмі», «занепадництві» та «запозиченні у «нової хвилі». Попри думку керівництва студії, режисер відмовився переробляти фільм. Фільми Параджанова та Осики побачили світ лише наприкінці 1980-х рр. Стрічка Віктора Греся «Хто помре сьогодні» вважалась втраченою, поки не була відновлена режисером у 2007 році.

 

Серед шістнадцяти відібраних стрічок слід також виокремити роботи Романа Балаяна («Злодій»), Миколи Мащенка («Дитина»), Бориса Івченка («Антракт»), Кіри та Олександра Муратових («Весняний дощ») та інші.

 

Друга серія показів стартує восени 2013 року та хронологічно охоплюватиме період з 1975 по 1990 роки. Третя, відповідно - великі короткі метри незалежної України. Покази відбуватимуться за участі режисерів та акторів представлених фільмів.

 

Програма першої серії показів:

 

23 квітня

«Ягідка кохання», 1925

реж. Олександр Довженко

«Діти й голуби», 1954

реж. Олександр Муратов

«Весняний дощ», 1958

реж. Кіра та Олександр Муратови

«Как веревочка ни вьется», 1961

реж. Леонід Биков

«Та, що входить у море», 1965

реж. Леонід Осика

«На-та-лі», 1966

реж. Володимир Савельєв

«Антракт», 1966

реж. Борис Івченко

«Київські фрески», 1966

реж. Сергій Параджанов

24 квітня

«Дитина», 1967

реж. Микола Мащенко

«Хто помре сьогодні», 1967

реж. Віктор Гресь

«Злодій», 1969

реж. Роман Балаян

«Діти війни», 1969

реж. Ярослав Лупій

«Прощання», 1970

реж. В'ячеслав Криштофович

«Друге квітня», 1970

реж. Олег Гойда

«Роль», 1972

реж. Володимир Бортко

«Лицар Вася», 1973

реж. Володимир Попов

 

Контакти:

Прес-служба Держкіно, тел.: (044) 280-05-18, press@dergkino.gov.ua. www.dergkino.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Прес-служба Держкіно
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду