19 травня - сольний концерт «Квінтету Урмулі» у Великій залі Консерваторії ім.П.І.Чайковського

15 Квітня 2013
13281
15 Квітня 2013
18:11

19 травня - сольний концерт «Квінтету Урмулі» у Великій залі Консерваторії ім.П.І.Чайковського

13281
19 травня - сольний концерт «Квінтету Урмулі» у Великій залі Консерваторії ім.П.І.Чайковського

В Україні тбіліські віртуози виступатимуть вже втретє. Цього разу вони братимуть участь у Міжнародному вокально-хоровому конкурсі-фестивалі Victoria, який пройде з 14 по 17 травня, 18 травня виступатимуть на заключному концерті  П`я тої Міжнародної Пасхальної Асамблеї, а 19 травня дадуть сольний концерт у Великій залі Консерваторії ім.П.І.Чайковського.

 

 Під час сольного концерту 19 травня «Квінтет Урмулі» виконає композиції, що вже полюбилися публіці, і твори з нового альбому, які українці ще не чули.

 

Музикантів, які цього року відзначають 20 річницю створення свого колективу, критики називають «віртуозами Тбілісі». Вже з перших виступів «Урмулі» стали улюбленцями публіки, насамперед завдяки своєрідному баченням грузинської музичної культури й неймовірною майстерністю виконання творів.  

 

Коли глядачі бачать, як музиканти під час виконання однієї композиції  кілька разів міняються між собою інструментами, або як один із «Урмулі» - Давід Джимшиташвілі - виконує неймовірно складну і темпоровану мелодію одночасно на двох саламурі  (духовий інструмент, грузинська сопілка), и при цьому обдві саламурі ведуть різні партії,  ніхто не лишається байдужим.

 

У репертуарі «Квінтету Урмулі»- народні мелодії,  які сягають часів середньовіччя, в  аранжуванні керівника «Урмулі» Нугзара Кавтарадзе, міські тбіліські романси, пісні, написані самим музикантами, і ще багато різноманітних за жанрами композицій.

 

 Варто зазначити, що при святій вірності грузинським традиціям, уся музика у виконанні «Квінтету Урмулі» звучить несподівано сучасно і актуально.  Більше того, музична мова, якою володіють музиканти, зрозуміла в усіх без винятку  країнах. Недаремно грузинських віртуозів знають у різних країнах світу - з великим успіхом вони виступали в Німеччині, Австрії, Франції, Швейцарії, Іспанії, Канаді, Польщі та ін. А після концертів у Києві музиканти відправляються на гастролі до Великої Британії.

 

Ансамбль грає на унікальних народних музичних інструментах ручної роботи, які поширені в різних куточках Грузії. Так, саламурі, пандурі, дудуки - інструменти, які репрезентують музичну культуру східної Грузії, а чонгурі, чунірі, чібоні - західної частини країни.

 

Члени квінтету - справжні універсали: кожен із музикантів грає на усіх можливих інструментах, демонструючи віртуозну техніку виконання. Крім того, «Урмулі» співають найскладніші для виконання твори - пісні у стилі традиційної для Грузії поліфонії. Репертуар ансамблю репрезентує духовну й музичну культуру всіх регіонів країни.

 

Окремої розмови заслуговують ті композиції, де всі музиканти грають лише на дудукі (унікальний інструмент, звучання якого може змінюватися від ніжної сопілки до хрипкого саксофона). Техніка гри на цьому інструменті потребує спеціальної дихальної гімнастики, яку треба опановувати не менше року!

 

Кожного року музиканти дивують глядачів новими сюрпризами. Так, нещодавно, для участі у Міжнародному фестивалі волинок, художній керівник «Квінтету Урмулі» Нугзар Кавтарадзе збирав з усієї Грузії волинки - вони називаються «чібоні» - і підготував спеціальну програму, в якій музиканти грали лише на самих волинках.  До цього чібоні, які поширені в усій Грузії, але мають деякі регіональні відмінності, ніколи не звучали разом у складі ансамблю. Але програма на чібоні у виконанні «Квінтету Урмулі» вчинила справжній фурор!

 

Своє ім`я квінтет взяв від  «урмулі» - загальної назви грузинських аробних (одноголосних) пісень, що виконувалися візниками, котрі їздили на арбі (аробниками).  Для урмулі  було характерне чергування речитативу й багато орнаментованої мелодики, імпровізаційність, а кожна строфа починалася  у високому регістрі, після чого мелодія спускалася до тонічного устою.  

 

«Детектор медіа»  - інформаційний партнер.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду