Чи може Хорошковський очолювати Наглядову раду «Інтера», не порушуючи законів?

17 Грудня 2006
19756
17 Грудня 2006
12:04

Чи може Хорошковський очолювати Наглядову раду «Інтера», не порушуючи законів?

19756
Коментує юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай.
Чи може  Хорошковський очолювати Наглядову раду «Інтера», не порушуючи законів?

Призначення на пост Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України відомого бізнесмена, мультимільйонера, власника активів в Україні та за кордоном Валерія Хорошковського, який є, - або, принаймні, був донедавна, - власником 71% акцій каналу «Інтер», вкотре актуалізувало питання відокремлення влади від бізнесу. Вірність цьому принципу на словах декларували як «помаранчеві», так і «біло-блакитні», проте на практиці немало представників обох команд, здобувши депутатський мандат або державну посаду, не припиняють займатись бізнесом. Від своїх російських активів – пакету акцій групи «Євраз» - Валерій Хорошковський відмовився, продавши їх начебто у зв’язку з призначенням до РНБОУ. Чи позбудеться він своєї найбільшої української власності  - каналу «Інтер»? Чи вимагає цього закон, і чи вимагатиме цього Президент – спробувала з’ясувати «Детектор медіа».

 

Валерій Хорошковський став головою Наглядової ради каналу «Інтер» у вересні 2005 року. Тоді ж він дав інтерв’ю онлайн-виданню «Українська правда», в якому підтвердив, що є, принаймні, єдиним інвестором «Інтера». Наводимо часину цього інтервю:

 

 «В большей степени нужно говорить не о смене собственников, а о неком инвесторе, коим являюсь я. И теперь предприятия, которые являются акционерами «Интера», принадлежат другим собственникам.

 

– То есть акционеры самого «Интера» не менялись?

– Нет. 61% остался у ассоциации «Деловой мир», 10% у «Пегас» и 29% – у российского ОРТ. Хотя ситуация контроля изменена.

 

– В прессе писалось, что новые люди, которые получили контроль над «Интером» – это Хорошковский, Абрамов и Григоришин.

– Ни Абрамов, ни Григоришин не имеют к этому ни малейшего отношения.

 

– То есть новый инвестор «Интера» – это только лично вы?

– Да.

 

– Какой тогда объем инвестиций, который вы хотите вложить в развитие канала?

– Я могу рассказать только о стратегии. «Интер» – на сегодняшний день это не просто канал, это огромная группа, которая разделена по разным направлениям и представлена разными компаниями.

 

В силу того, что я сегодня работаю в компании «Евраз групп», представленной на Лондонской бирже, я другой модели для развития бизнеса не вижу. Мне морально и стратегически ближе модель подготовки компании и вывода ее на IPO (initial public offering, то есть первичное размещение акций для публичной продажи). Это полный комплекс мероприятий, который, я думаю, мы сделаем года за три–четыре.

 

– Сколько акций будет размещено?

– Сейчас об этом рано говорить. Это будет обсуждаться с инвестиционном банком, который будет выбран для помощи в этом вопросе. Но на сегодня я могу сказать абсолютно точно: всю структуру и все свои действия я буду направлять на это.

 

Это значит понятные вещи: компания будет прозрачна, открыта, аудируема. И я надеюсь, что это само по себе снимет много вопросов, которые на сегодняшний день возникают с точки зрения собственности. Потому что вы знаете, что при выходе на IPO мы обязаны раскрыть собственность. То есть все вопросы, которые сегодня существуют, они все будут на поверхности.

 

– То есть сейчас вы не готовы к IPO из–за запутанной схемы собственности на канал «Интер»?

– Мы взяли «Интер» в том виде, в котором это нам предложили. То состояние, в котором мы это все получили, не позволяет на сегодняшний день абсолютно открыто и точно, без структуризации показать то, кто и чем владеет. И причин здесь несколько. Они внутренние. С вашего позволения я говорить о них не буду. Но я уверен, что через абсолютно короткий промежуток времени ситуация изменится.

 

() Я не собираюсь делать канал заангажированным, и я не собираюсь баллотироваться в парламент, опережая ваши мысли. Я не собираюсь возвращаться в украинскую политику! А это означает, что для меня основная задача – сделать канал коммерческим.

 

Для меня задача – чтобы это был мой бизнес–проект. Я абсолютно открыт для всех политических сил. С другой стороны, у меня будет целый набор принципов, которые уже на 90% обсуждены с коллективом, коллектив воспринимает такой подход. Это будет зафиксировано в документе «Принципы редакционной политики», который мы собираемся подписать с коллективом».

 

 

З цього діалогу можна зробити певні висновки як щодо суттєвого впливу Валерія Хорошковсього на фінансову діяльність та редакційну політику телеканалу «Інтер», так і щодо того, чи виконані тепер, коли минув рік, плани щодо забезпечення прозорості АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація».

 

Яким чином усі ці обставини співвідносяться з призначенням Валерія Хорошковського на посаду Першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України? Нагадаємо, 14 грудня Президент Віктор Ющенко, відповідаючи в ході онлайн-конференції на запитання «Детектор медіа», зазначив:

 

«Принцип дуже простий: якщо та людина, яка працює в Секретаріаті Президента і своєю діяльністю переслідує комерційні інтереси, - вона буде відсторонена від роботи. Я переконаний, що люди, які працюють біля мене, дають чіткий сигнал суспільству, що ними у жодній мірі не використовується службове положення для реалізації комерційних інтересів. Я думаю, що дискредитаційними фактами не володіє ні журналістика, ні спеціальні органи.»

 

«ТК» звернулась до юриста Інститут Медіа Права Ігоря Розкладая з проханням прокоментувати цю ситуацію та розтлумачити, чи має право високопосадовець РНБОУ очолювати наглядову раду телеканалу.

 

Ігор Розкладай, Інститут Медіа Права:


 

статті 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» йдеться про те, що державний службовець не має права, зокрема:

 

  • займатися підприємницькою діяльністю безпосередньо чи через посередників або підставних осіб;
  • бути повіреним третіх осіб у справах державного органу, в якому вона працює, а також;
  • виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики);

 

Крім того, держслужбовцям заборонено входити самостійно, через представника або підставних осіб, до складу правління чи інших виконавчих органів підприємств, кредитно-фінансових установ, господарських товариств тощо, організацій, спілок, об'єднань, кооперативів, що здійснюють підприємницьку діяльність. 

 

В законі «Про Раду національної безпеки і оборони України», де визначається структура РНБО, до державних службовців віднесено Секретаря РНБО і апарат РНБО. Щодо заступників Секретаря РНБО сказано, що вони за поданням Секретаря призначаються на посаду з числа цивільних осіб або військовослужбовців та звільняються з посади Президентом України.

 

Я не маю 100% впевненості в тому, що заступники Секретаря РНБО є держслужбовцями. Закон прямо на це не вказує.  

 

Таким чином, навіть за умови, якщо Хорошковський стане держслужбовцем, він має право офіційно займати посаду голови Наглядової ради телеканалу. Цей орган не є виконавчим, а має контрольну функцію.  

 

Але де-факто ситуація з Хорошковським виглядає по-іншому. В пресі неодноразово говорилося про те, що він придбав частку покійного Ігоря Плужнікова (82,5%) в ТОВ «Пегас Телебачення», яке, в свою чергу, володіло 20% часткою «Інтера» (на момент дослідження Інститутом Медіа Права структури «Інтера» - кін. 2005 р.). Якщо така інформація підтвердиться, то в такому разі можна говорити про порушення ним ст. 5 Закону «Про боротьбу з корупцією». Відповідальність за це, за умови відсутності складу злочину, полягає у сплаті адміністративного штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (225-425 грн.). Однак можлива ситуація, що за останній рік відбулися зміни у структурі телеканалу «Інтер» і ця частка могла переміститися в офшорну зону, де вже перебуває декілька непрямих засновників «Інтера».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19756
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду