Законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи

19 Вересня 2012
29395
19 Вересня 2012
13:58

Законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи

29395
Прийнятий 18 вересня 2012 року в першому читанні за основу
Законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи

доопрацьований

ПРОЕКТ

вноситься народним депутатом України

ЖУРАВСЬКИМ В.С.

 

 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів

України щодо посилення відповідальності

за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи

 

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

 

І. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

 

1. Розділ III "Злочини проти волі, честі та гідності особи" Особливої частини Кримінального кодексу України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, №25-26, ст.131) доповнити статтею 145-1 такого змісту:

 

«Стаття 145-1. Наклеп

1. Наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки, -

карається штрафом в розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до двох років.

 

2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, або вчинене слідчим, прокурором чи суддею -

карається штрафом в розмірі від п'ятисот до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 

3. Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, -

карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 

Примітка. Тяжкими наслідками у цій статті,  якщо  вони полягають у заподіянні матеріальних збитків, вважаються такі наслідки, які у п'ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.».

 

2. Пункт 1 частини першої статті 477 Кримінального процесуального кодексу України (Офіційний вісник України, 2012, № 37, ст. 1370) після слів «статтею 145 (незаконне розголошення лікарської таємниці)» доповнити словами «статтею 145-1 (наклеп),».

 

3. Цей Закон набирає чинності з 1 грудня 2012 року.

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її честь і гідність, недоторканність в Україні визнаються найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

 

Необхідність посилення відповідальності на посягання на честь і гідність людини та внесення змін до відповідних законів пояснюється слабкістю, по суті, повною неефективністю передбачених чинним законодавством заходів захисту честі, гідності та ділової репутації особи. Натомість, як засвідчує повсякденне життя, має місце зростання таких негативних явищ. Нерідко «наклеп» тягне за собою такі наслідки, які за своєю шкодою, нанесеною людині та її сім'ї, незрівнянно тяжчі, ніж окремі злочини, передбачені Кримінальним кодексом України.

 

Необхідно зауважити, що кримінальна відповідальність за «наклеп» передбачена у законодавстві багатьох європейських країн, зокрема Німеччини, Австрії, Франції, Чехії, Польщі, що свідчить про ефективність такого виду відповідальності та його відповідність європейським стандартам.

 

Крім того, держави, які як і Україна раніше відмовилися від кримінальної відповідальності за наклеп, останнім часом повертаються до цього правового інструменту захисту честі, гідності та ділової репутації особи. Зокрема, у Російській Федерації прийнято закон, яким відповідальність за «наклеп» повернута із сфери адміністративних правопорушень до кримінальних злочинів.

 

2. Цілі і завдання проекту Закону

Метою даного проекту Закону є забезпечення захисту людини і громадянина від поширення завідомо неправдивих відомостей, які  принижують її честь, гідність та ділову репутацію з боку інших осіб.

 

3. Загальна характеристика й основні положення проекту Закону

Положеннями законопроекту передбачено встановлення кримінальної відповідальності за скоєння такого суспільно небезпечного діяння як «наклеп», який полягатиме в умисному поширенні завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, за умови, що такі дії спричиняють тяжкі наслідки.

 

4. Стан нормативно-правової бази в цій сфері правового регулювання

Відносини в цій сфері регулюються Конституцією України, Кримінальним кодексом України та Кримінально-процесуальним кодексом України. Прийняття цього законопроекту не потребуватиме внесення змін до інших законів.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з державного чи місцевих бюджетів.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Прийняття цього законопроекту сприятиме посиленню правового захисту таких соціальних цінностей, як честь, гідність та ділова репутація особи.

 

ДОВІДКА

щодо відповідальності за поширення неправдивих відомостей, які принижують честь, гідність і ділову репутацію особи

 

Відповідальність за поширення неправдивих відомостей, які принижують честь, гідність і ділову репутацію особи, передбачена законодавством багатьох розвинутих держав.

 

При цьому законодавством більшості європейських країн за вчинення подібних дій встановлена не тільки цивільна, але й кримінальна відповідальність.

 

Великобританія

 

Відповідальність встановлюється Законом про дифамацію 1996 року

 

Міра покарання:

- судовий наказ про опублікування вибачення;

- судовий наказ про заборону публікації відповідного матеріалу;

- відшкодування шкоди у сумі не більше 10 000 фунтів, чи в іншій сумі, передбаченій наказом Лорда-канцлера.

 

Німеччина

 

Передбачена кримінальна відповідальність. При цьому міра покарання різниться у залежності від виду злочину (наклеп, умисний наклеп, наклеп щодо політичних осіб).

 

Міра покарання:

- позбавлення волі на строк не більше одного року чи штраф, а за поширення негативної інформації публічно - позбавлення волі на строк не більше двох років чи штраф (за наклеп);

- позбавлення волі строком до двох років або штраф, а за поширення негативної інформації публічно - позбавлення волі на строк не більше п'яти років або штраф (за умисний наклеп);

- позбавлення волі на строк від трьох місяців до п'яти років (за наклеп щодо політичної особи, вчинений публічно) або позбавлення волі на строк від шести місяців до п'яти  років (за умисний наклеп щодо політичної особи, вчинений публічно).

 

Австрія

 

Передбачена кримінальна відповідальність.

 

Міра покарання:

- позбавлення волі на строк до шести місяців або штраф у розмірі до 360 денних ставок;

- якщо негативна інформація поширюється у ЗМІ - позбавлення волі до одного року або штраф у розмірі до 360 денних ставок;

 

Франція

 

Передбачена кримінальна відповідальність виключно за образу Президента Республіки та особи, яка здійснює всі або частину його повноважень.

 

Міра покарання:

- штраф у розмірі 45 000 євро.

 

Чехія

 

Передбачена кримінальна відповідальність.

 

Міра покарання:

- позбавлення волі на строк до одного року;

- якщо негативна інформація поширюється у ЗМІ - позбавлення волі на строк до двох років або заборона на конкретний вид діяльності.

 

Польща

 

Передбачена кримінальна відповідальність виключно за зневагу до Президента Республіки Польща.

 

Міра покарання: 

- позбавлення волі на три роки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Народний депутат Віталій Журавський
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29395
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 708
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду