Freedom House не бачить «покращення»

5 Липня 2012
26092

Freedom House не бачить «покращення»

26092
Половина Нацради має формуватися громадянами, потрібні прозорість медіавласності та чесна конкуренція при переході на цифру – рекомендації Freedom House, як поліпшити медіасферу України
Freedom House не бачить «покращення»

Міжнародна громадська організація Freedom House заявляє про погіршення ситуації у сфері медіа в Україні, загрозу незалежності багатьох ЗМІ, брак плюралізму й об'єктивності. Про це йдеться у спеціальному звіті Freedom House щодо України під назвою «Б'ючи на сполох - раунд 2: на захист демократії в Україні», оприлюдненому 5 липня, у якому містяться рекомендації щодо покращення ситуації для громадянського суспільства, медіа, у сфері виборів, припинення вибіркових переслідувань і протидії корупції.

 

«Події в медіа-середовищі України за останній рік посилили побоювання, що простір свободи ЗМІ скорочується, а незалежність багатьох медіа перебуває під загрозою. Про погіршення тенденції свідчить корупція та зниження незалежності ЗМІ від політичного й бізнесового впливу. У друкованих й електронних медіа бракує плюралізму й об'єктивності», - йдеться у звіті.

 

Зокрема, у Freedom House викликає занепокоєння монополізація медіасфери кількома приватними особами, компаніями та владою, відсутність просування у приватизації державних ЗМІ, зниження якості інформації на телебаченні, ширше використання адміністративних і законодавчих інструментів для перешкоджання роботі журналістів, зростання обсягів «спонсорованої» інформації у ЗМІ.

 

Серед найбільш загрозливих тенденцій Freedom House називає перехід телебачення з аналогового на цифрове мовлення, «що може призвести до цілковитої монополізації ЗМІ державою та провладними компаніями в найближчому майбутньому... Події 2011-2012 років дають підстави вважати, що перехід на цифрові частоти негативно позначиться на свободі ЗМІ та відкритості в Україні».

 

Як зазначається у звіті, цензура в Україні загалом є наслідком економічного тиску на власників медіа, а не прямим втручанням влади. «Одначе чимало спостерігачів звинуватили владу у провокуванні економічного тиску й застосуванні його до власників,  які, у свою чергу, чинять тиск на окремих журналістів, - з метою обмежити критичні висловлювання у ЗМІ», - зауважила Freedom House.

 

Затримки в ухваленні законодавства щодо реформування суспільного мовлення Freedom House розцінює як небажання влади здійснювати реальні реформи, в тому числі приватизацію державних друкованих ЗМІ. «Результатом цих затримок є де-факто продовження державного контролю над телерадіомовниками та державними друкованими медіа», - йдеться у звіті.

 

Серед позитивних тенденцій міжнародна організація відзначила набуття чинності закону про доступ до публічної інформації у травні 2011 року та розсекречення інформації про Державне управління справами. «Проте, незважаючи на ці позитивні зрушення, чимало випадків свідчать, що насправді реформа пробуксовує, оскільки влада часто відмовляється надавати публічну інформацію, посилаючись на захист персональних даних і службову таємницю. Ці проблеми з доступом до інформації показують, що для того щоб закон можна було реалізувати на практиці, потрібне додаткове регулювання», - вважають міжнародні експерти.

 

Freedom House сформували такі рекомендації у сфері ЗМІ:

 

- до закону «Про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення» потрібно внести зміни, щоби громадяни формували не менше, ніж половину Ради. Це дозволить підвищити прозорість діяльності та незалежність Національної ради - органу, що має надзвичайно велике значення для забезпечення конкурентного і високоякісного медіа ринку в Україні;

 

- уряд та незалежні експерти повинні спільно розробити законопроект щодо медіавласності, спрямований на забезпечення прозорості та зменшення монополізації;

 

- влада повинна забезпечити цілковиту прозорість процесу приватизації медіа та створення незалежного громадянського мовлення за участю громадськості;

 

- також уряд повинен забезпечити повну і всеосяжну імплементацію закону про доступ до публічної інформації;

 

- потребує належної імплементації стаття 171 Кримінального кодексу, яка стосується розслідувань злочинів проти журналістів та притягнення винних до відповідальності;

 

- нагляд і контроль за процесом переходу до цифрового мовлення повинні забезпечити чесну конкуренцію.

 

Щодо головних рекомендацій в інших сферах - громадянське суспільство має виступити основним провідником змін в Україні, а влада має звільнити ув'язнених лідерів опозиції і забезпечити чесні вибори.

 

Презентація звіту відбулася в приміщенні Міжнародного фонду «Відродження» за участі президента Freedom House Девіда Креймера (на фото вгорі), виконавчого віце-президента Атлантичної ради Деймона Вілсона, виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, експерта Атлантичної ради Роберта Нуріка.

 

 

 

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, експерт Атлантичної ради Роберт Нурік і президент Freedom House Девід Креймер

 

Виконавчий віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон і виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар

 

Звіт виконувався за фінансування фонду «Відродження». Як розповів виконавчий директор фонду Євген Бистрицький, він коштував  близько 40 тис. доларів.

 

 

 

На презентацію звіту прийшли представники Центру Разумкова і Генеральної прокуратури

 

Нагадаємо, Freedom House уже вдруге проводить моніторинг стану демократії в Україні. Порівняно з минулорічним звітом, у дослідженні 2012 року участь брали також представники громадянського суспільства в Україні Олександр Сушко та Вікторія Сюмар. За словами Євгена Бистрицького, такі зміни були введені з метою забезпечити більшу об'єктивність дослідження: «Цей рапорт став більш збалансованим і нюансованим. Це продовження всіх тих розробок, що були представлені минулого року».

 

У ході підготовки звіту-2012 експерти зустрічалися з представниками громадянського суспільства та бізнесу: незалежним харківським журналістом Зурабом Аласанією, виконавчим директором міжнародного фонду «Відродження» Євгеном Бистрицьким, президентом Києво-Могилянської академії Сергієм Квітом, заступником ректора Українського католицького університету Мирославом Мариновичем, Олександром Неберикутом з громадської мережі «Опора», Олегом Рибачуком з партнерства «Новий громадянин», регіональним директором Національного демократичного інституту в Україні Крістіною Вілфор, координатором кампанії «Новий громадянин» Світланою Заліщук, президентом Американо-української ради бізнесу Морганом Вільямсом.

 

А також співрозмовниками виступили такі політики і державні службовці: директор департаменту Львівської міської ради Олег Березюк, надзвичайний та повноважний посол Данії в Україні Мікаель Борг-Хансен, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський, міський голова Харкова (Партія регіонів) Геннадій Кернес, заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін, лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, міністр юстиції України Олександр Лавринович, голова Верховної Ради Володимир Литвин, колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, колишній голова СБУ, голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко, колишній віце-прем'єр-міністр України, заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря, нардеп Леся Оробець, Ростислав Павленко з партії «УДАР», генеральний прокурор України Віктор Пшонка, заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк, міський голова Львова Андрій Садовий, нардеп Остап Семерак, перший секретар Департаменту секретаріату міністра МЗС Дмитро Сеник, надзвичайний та повноважний посол США в Україні Джон Тефт, колишній прем'єр-міністр, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, президент України Віктор Янукович.

 

Фото автора і фонду «Відродження»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26092
Читайте також
05.05.2006 15:47
для “Детектор медіа”
26 065
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Meesha
4284 дн. тому
Вот и списочек врагов Украины
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду