Як НСЖУ обирала Наливайка

26 Квітня 2012
18485
26 Квітня 2012
08:00

Як НСЖУ обирала Наливайка

18485
У Національній спілці журналістів скінчилась ера Ігоря Лубченка і розпочалось головування Олега Наливайка
Як НСЖУ обирала Наливайка
XII з'їзд Національної спілки журналістів України 24 квітня обрав нового голову - президента УНІАН Олега Наливайка. Так завершився 15-річний етап головування у Спілці Ігоря Лубченка.

 

Лубченко ще два роки тому заявив, що у зв'язку зі станом здоров'я більше не балотуватиметься на посаду голови. Тоді ж, за його словами, він запропонував секретарю НСЖУ Олегу Наливайку очолити Спілку, бо хотів бачити своїм наступником саме його. «Наливайко - це мій проект, а не Банкової, як дехто каже», - запевнив він «Детектор медіа». Хоча й визнавав, що окрім Наливайка, не менше шансів стати очільником Спілки було у Віктора Набруска, якого висунула столична організація.

 

З'їзд спілчан відбувався на теплоході «Генерал Ватутін», пришвартованому біля Київського річкового вокзалу. «Тут найдешевше, - пояснили організатори заходу. - І зручно, бо й проживання, і харчування, і зала». Найдешевше - це близько 400 тис. гривень, 300 тис. із яких назбирав центральний апарат НСЖУ за рахунок оренди приміщень, а ще 100 тис. спонсорував Миколаївський коледж преси і телебачення.

 

На з'їзд було висунено 259 делегатів, реально взяли участь 250. Організацією заходу більшість із них була не задоволена: зала для засідань виявилась затісною, погано налаштований звук не давав можливості почути виступи тим, хто сидів на задніх рядах.

 

Ігор Лубченко доповіді не читав. У короткому вітальному слові він зазначив, що його звіт надруковано у березневому номері журналу «Журналіст України», і зауважив, що у журналістів України на порядку денному чимало проблем. «Телебачення захопилося різними розважальними ток-шоу. Газети друкують виступи Президента і прем'єра на перших шпальтах. Це ж, мабуть, іде така вказівка з центру? Нам треба про все це думати», - сказав він.

 

Виконувач обов'язків голови ревізійної комісії Йосип Бурчо представив присутнім повний звіт про фінансовий стан справ НСЖУ за останні п'ять років. Згідно зі звітом, за цей період кількість спілчан зросла на 5 876 осіб, і наразі НСЖУ нараховує майже 19 тисяч представників. Найчисельніші осередки в Києві (3607 членів), Донецьку (1926), Дніпропетровську (1091), найменші - в Чернівецькій, Хмельницькій, Херсонській (до 300). Водночас у Спілці за звітний період зникло 35 первинних осередків і виключено з неї 317 членів.

 

«Хоча НСЖУ отримує з держбюджету близько 900 тисяч гривень на рік, стверджувати, що Спілка жирує - перебільшення», - зауважив пан Бурчо. За його словами, державні кошти перераховують регіональним осередкам на зарплату секретаря і бухгалтера, а центральний апарат живе тільки за рахунок здавання в оренду приміщень по вул. Хрещатик, 27-А. Загалом за п'ять років за оренду майна апарат отримав 9 млн 822 тис. 696 грн. Ці кошти пішли на проведення пленумів, виготовлення символіки, значків, передплату періодичних видань, внески до Міжнародної федерації журналістів, матеріальну допомогу ветеранам, конкурси, премії, оплату комунальних послуг, зарплату та відрядження.

 

Серед проблем, які спіткали всі регіональні організації, Йосип Бурчо назвав перевірки КРУ. На його думку, ці перевірки не були випадковими. «Раптом в усіх областях почали перевіряти, а висновки зроблені майже однакові, ніби написані однією рукою: нецільове використання коштів (на зарплату бухгалтерам) і не проведена індексація заробітних плат. Велика увага органів перевірки до спілчанського майна. Враховуючи політичну й економічну ситуації в країні, думаю, нам слід чекати нових перевірок», - спрогнозував в.о. голови ревізійної комісії.

 

Доповідачі з різних областей України зауважили, що існують проблеми комунальних ЗМІ у відносинах із місцевою владою, які подекуди завершуються судами, і поскаржились на Держкомтелерадіо. Член президії з'їзду Валерій Горобець (редактор новотроїцької районної газети «Трудова слава», що на Херсонщині) зазначив, що Спілці у майбутньому треба зосередитись на кадровому потенціалі і навчанні молоді. «У НСЖУ велика кількість членів поза первинними організаціями. Нас часто називають "відстійником пенсіонерів", а приватні ЗМІ про нас взагалі мало що знають», - сказав він.

 

На думку голови Київської організації НСЖУ Михайла Сороки, створення нині нових журналістських організацій і асоціацій - це спроба нівелювати НСЖУ. Він вважає, що норму закону про соціальний захист журналістів державних і комунальних ЗМІ треба поширити на всіх медійників, а при роздержавленні преси треба обов'язково враховувати інтереси трудових колективів. «Ми не можемо об'єднатися, і цьому заважають не тільки зовнішні, а й внутрішні чинники», - переконаний пан Сорока. Він запропонував обрати Ігоря Лубченка почесним головою НСЖУ на штатній основі.

 

Народний депутат, секретар НСЖУ Степан Курпіль виступив з ідеєю створити на базі НСЖУ потужну профспілкову організацію. «Голови регіональних організацій могли б виконувати обов'язки керівників профспілкових осередків. Час багатотисячних журналістських профспілок настав!» - наголосив він.

 

Декілька делегатів виступили з пропозицією не приймати до НСЖУ журналістів, які працюють на позаштатній основі, мотивуючи це тим, що в Спілку йдуть представники нетворчих професій: і міліціонери, і сантехніки, і здебільшого тільки заради «корочки» (посвідчення).

 

Першого дня (з'їзд тривав з 24 до 25 квітня) делегатам не вдалося поговорити про Кодекс журналістської етики й обговорити зміни до статуту (питання відклали більшістю голосів). Таким чином, на цьому з'їзді не вдалося ухвалити одну важливу пропоновану зміну, яка стосувалась процедури відчуження майна спілки. В чинному статуті ця норма більш ліберальна.

 

Найцікавіша інтрига з'їзду була пов'язана з виборами голови. Цього разу одноосібного лідера не було. Одні делегати були переконані в перемозі колишнього президента НРКУ Віктора Набруска, інші ж вважали наступним лідером Олега Наливайка.

 

Віктор Набруско під час свого виступу зауважив, що майбутнє медіа за мультимедійним та інтернет-мовленням, окремо зупинився на роздержавленні і створенні суспільного мовлення. Запропонував поширити соціальні гарантії журналістів державних і комунальних видань і на працівників видавничої сфери та створити видавничий дім «Журналіст України».

 

На думку Олега Наливайка, НСЖУ врятує єдність, модернізація і відродження ролі первинних організацій. На його погляд, спілчанам треба поставити заслін випадковим людям, які дискредитують організацію. Велику увагу кандидат від Черкащини приділив економічному питанню. Зокрема, він розповів про перемовини з Радою Європи щодо надання гранту на юридичну службу. Щодо роздержавлення ЗМІ, то Наливайко вважає, що це питання можна буде зсунути з мертвої точки між парламентськими і президентськими виборами. Гроші ж НСЖУ він пропонує розподіляти між молоддю, ветеранами і журналом «Журналіст України».

 

Одеського кандидата на посаду голови Юрія Работіна обурило, що такий важливий журналістський захід, як з'їзд НСЖУ, що відбувається раз на п'ять років, не зацікавив центральні телеканали. «Ми представляємо 20 тисяч журналістів, а тут жодної телекамери», - сказав він. На з'їзді (на початку заходу) була лише одна знімальна група - з КДР ТРК.

 

Делегати, які виступали на підтримку певних кандидатів, іноді вдавалися до відвертих образ. Практично весь свій виступ на підтримку Віктора Набруска екс-гендиректор КДР ТРК Віктор Пасак присвятив звинуваченням на адресу Олега Наливайка (який тоді, коли очолював Держкомтелерадіо, розірвав із Пасаком контракт).

 

Ще делегатів обурив лист народних депутатів (журналістів) Юрія Стеця, Ірини Геращенко, Ольги Герасим'юк, Володимира Ар'єва, Олени Бондаренко та Олеся Донія, у якому вони не лише подякували за багаторічну працю Ігорю Лубченку, а й попросили підтримати на посаду голови Олега Наливайка.

 

Прихильники Наливайка були незадоволені агресивними випадами на адресу свого кандидата, а самі головні кандидати весь з'їзд просиділи поруч і, як видавалося, ставилися один до одного по-товариськи.

 

Вибори відбулись у два етапи, оскільки з першого разу ніхто з кандидатів не набрав 50%+1 голос. Результати першого туру: за Олега Наливайка проголосували 125 делегатів, за Віктора Набруска - 102, за Юрія Работіна - 16. Загалом голосували 249 делегатів.

 

У другому турі голосував 241 делегат, чотири бюлетені виявилися недійсними. Олег Наливайко набрав 136 голосів (необхідний мінімум - 131), а Віктор Набруско - 101.

 

Також з'їзд обрав правління НСЖУ, до якого ввійшов і Ігор Лубченко, та ревізійну комісію, головою якої став Йосип Бурчо.

 

Делегати так і не дочекалися почесних гостей, які мали виступити на з'їзді, а саме - голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Юрія Стеця, голови Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича та голови Нацради Володимира Манжосова. З вітальним словом виступив лише перший заступник голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський.

 

 Делегація Одеської регіональної спілки

 

  Делегати і гості з'їзду: політичний оглядач каналу «Рада» Андрій Лисенко, професор Сергій Горевалов, керівник прес-служби МВС Володимир Поліщук (зліва-направо)

 

 

Делегат з'їзду Володимир Мостовий

 

  Делегати XII з'їзду НСЖУ

 

Делегат з'їзду Віктор Пасак

 

 

Президія з'їзду

 

  На теплоході «Генерал Ватутін»

 

  Серед делегатів з'їзду - директор Інституту журналістики Володимир Різун

 

Олег Наливайко, Віктор Набруско і Юрій Работін (зліва - направо)

 

Фото Сергія Горевалова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18485
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду