Ефективне кіно

27 Травня 2006
9195
27 Травня 2006
09:03

Ефективне кіно

9195
Завершились покази у рамках Днів документального кіно про права людини „Український контекст”. Фестиваль бере курс на регіони.
Ефективне кіно

Детектор медіа продовжує низку публікацій, присвячених цьогорічному фестивалю документальних фільмів з прав людини "Український Контекст". Читайте також матеріали наших авторів Олександра Курдюка та Юрія Луканова.

Завершились покази неігрових стрічок у рамках Днів документального кіно про права людини „Український контекст”. Гарне закриття – коротке закриття. Промов мало і вони стислі: більше десятка номінацій, які визначило правозахисне журі, виокремлювали фільми не стільки за художньою цінністю, скільки за відповідністю темі і допомозі у сприйнятті проблеми. Покази в Києві закінчились, а з осені почнеться регіональна програма. Тож фестиваль триває.

Взагалі організатори показали себе з найкращого боку. Головний продюсер фестивалю Геннадій Кофман був присутній на більшості сеансів, спостерігаючи за реакцією глядачів, охоче спілкувався з усіма бажаючими; організатори діяли злагоджено і швидко. Контраст з “Кінолітописом”, який зовсім нещодавно проходив у  тому ж приміщенні, помітний.

Г. Кофман зазначив, що більшість стрічок на фестивалі - арт-документалістика. Саме таким модним словом називають неігрове кіно з високим рівнем суб’єктивного авторського опрацювання. На противагу йому він виділив телевізійну та замовну документалістику. ТБ-формат працює за своїми законами: глядач має бути в динаміці сприйняття, його увагою треба постійно керувати. Також є замовна, або ж корпоративна документалистика. Тобто така, що відповідає інтересам певних організацій. Замовив фонд боротьби зі СНІДом стрічку – її зафільмували.

У рамках Днів документального кіно відбулася низка семінарів. Зокрема – Третій український семінар з міжнародної ко-продукції. Розказати молодим кінематографістам про правила гри на європейському ринку приїжджали відомі спеціалісти: директор EDN Леена Пасанен (Leena Pasanen) і директор International Documentary Filmfestival Amsterdam Фльор Кнопертс (Fleur Knopperts). Вони розповідали, як продати свій проект, кіно, яке поки що існує лише на папері. Минулого року такий семінар був дуже ефективним:  знайшов гроші для свого проекту Сергій Маслобойщиков, який є автором плакату для цьогорічного фесту. Режисер Олена Фетисова також почала працювати з Європою великою мірою завдяки таким семінарам. Характерно, що вчитися  приїхали також росіяни і білоруси. Серед них були впізнані дівчата з ВГІКу (майстерня С. Мірошниченко), які привозили свої роботи на “Кінолітопис”.

Але є фактори, що значно гальмують розвиток документалістики. Передовсім Г. Кофман зазначав нерозвинене законодавство у галузі кіно: немає такої ланки, як інститут продюсерства. А один Мінкульт з розвитком галузі справитись не може. Хоча варто сказати, що документалістика у нас себе почуває значно краще, ніж інші види кінематографу.

А ще проблема часів незалежності – відсутність потоку. Вдалі роботи з'являються, “як човен в синім морі: то вирина, то потопа”. Так на фестивалі з неочікуваним, але заслуженим успіхом пройшла стрічка М. Ткачука “Загадка Нарильського повстання”.

Чистий арт-формат, - “Лінія” В. Васяновича. Стрічка про те, як змінюються долі під тиском обставин. Зафільмовано, як колишній художник виселяється з майстерні, прощається з товаришем, переходячи у вимір сімейного комфорту.

Надзвичайно цікаві фільми привезли гості фестивалю. Згадати хоча б стрічку Яцека Блавута “Born dead” про зміну характеру молодого хлопця, який більшу частину життя просидів у в'язниці. Останні два роки неформал провів на виправних роботах, де доглядав за хворими на ДЦП, що дуже вплинуло на нього. Недарма і перемога у номінації “За усвідомлення прав людини”. Не розчарували і метри: В. Дашук, В. Балаян, В. Аслюк.  Всього, що запам'яталось, не перелічити.

Після церемонії нагородження на глядачів чекав приємний сюрприз. Стрічка не була анонсована, а з’явилась як бонус. “Три дні і більше ніколи” Олександра Гутмана показали триденне побачення матері з довічно ув’язненим сином. Фільм тримає глядача емоціями, незвичністю проблеми, атмосферою, що панує в зоні, влаштованій на острові у монастирі. Навряд чи її можна було б сприйняти з телеекрану: не той формат.

А ще «Три дні і більше ніколи» - стовідсотковий приклад дієвості неігрового метру. Хлопця засудили на довічне за вбивство офіцера у армії. Суд не взяв до уваги обставин, за яких він порушив закон (офіцер постійно знущався над рядовим). Після демонстрації цієї стрічки перед комісією щодо помилувань і судом довічне було замінено на 15 років, які закінчуються вже через два місяці. Тому «ніколи», що фігурує в назві, відміняється: мати незабаром побачить сина.

Весняна низка фестивалів неігрового кіно має чудове завершнення. Знак оклику в кінці сезону вдалось поставити.  Минулого року два фільми з Днів документального кіно про права людини відразу ж опинились на “Відкритій ночі. Дубль 9 1/2”. Куди покочують цьогорічні стрічки – побачимо. Головне, щоб мети фестивалю – покращення стану прав людини – було досягнуто.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду