М1 запустив музично-аналітичний проект. Журналісти були не готові критикувати?

20 Січня 2006
6869
20 Січня 2006
09:33

М1 запустив музично-аналітичний проект. Журналісти були не готові критикувати?

6869
На жаль, українське телебачення досі лишало поза увагою жанр музичної аналітики чи критики. Творці „tvoго формату”мали на меті створити програму, де б можна було почути компетентну та конструктивну критику музичних новинок.
М1 запустив музично-аналітичний проект. Журналісти були не готові критикувати?

Телеканал М1 розпочав новий рік із реформації своїх програм. Власне, мова йде про вже досить відому програму - „Tviй формат”, що презентує, а радше транслює акустичні виступи не тільки відомих українських гуртів, але й іноземних. Проте,  організаторам забракло просто показу телевізійних концертів. Вони вирішили запросити до студії журналістів, які виступатимуть у ролі музичних критиків. Цього разу під пильним поглядом  експертів опинилася нова спільна музична платівка українських гуртів „Тартак” та „Гуляй город” із однойменною назвою – „ГУЛЯЙГОРОД”.
На жаль українське телебачення досі лишало поза увагою жанр музичної аналітики чи критики.  Творці „tvoго формату”мали на меті  створити програму, де б можна було почути компетентну та конструктивну критику музичних новинок.

Варто зазначити, що спробу запуску подібної програми М1 уже здійснював наприкінці 2005 року, коли у прямому ефірі журналістам було надано можливість поставити запитання та висловитися із приводу нового кліпу Олександра Пономарьова та Ані Лорак, що був відзнятий на їхню спільну пісню - „100 kiss”. Проте, спроба виявилася не дуже вдалою, тому від прямого ефіру вирішено було відмовитися, а роль модератора дискусії запросити їхню ж колегу - ведучу „Guten morgen” на М1 Валентину Хамайко.

Перед початком запису програми всіх присутніх акул пера („Робітнича газета”, журнали „Зеркало моди”, „10 днів” інші) та FM-ефіру (представники від „Хіт-FM” та „Нашого радіо”) проінструктували щодо того як буде проходити зйомка та про що йтиме мова.

Треба зазначити, що Валентина Хамайко зробила майже всю роботу, яку за задумом мали здійснити журналісти – вона оголосила список не лише можливих тем розмови, але й власне сконструювала запитання. Також усім присутнім нагадали про минулу презинтацію та наголосили, що хотіли б почути цього разу якомога більше конструктивних запитань. Журналісти ж у свою чергу почали виправдовуватися тим, що просто минулого разу не було взагалі теми для бесіди. Тема для розмови завжди є, але не завжди хочеться або говорити про негативні речі, ображаючи митців, чи говорити не компетентно, якщо не дуже обізнаний у творчості співака. Але хіба журналіст має тільки вихваляти почуте чи побачене, співати дифірамби українським „зіркам”? Проте, це питання не до організаторів, а до журналістів.

Більшість презентацій програє  у дієвості тому, що присутні на них журналісти  мають говорити та запитувати про те, чого можливо ще не чули, але у даному разі  такої проблеми не було. Увазі журналістів був представлений концерт, що включав у себе 8 пісень із нового альбому „Тартака” та „Гуляйгороду” (всього пісень 12 – прим. автор). Усі пісні  - це певний коктель народного фольку в поєданні з сучасним звучанням. Як зазначив фронтмен гурту „Тартак” – Сашко Положинський: „Нашим завданням та метою цього альбому є намагання відкрити українцям українське, показати, що народний фолк, то не лише давнина та минуле, це те, що може бути модним та сучасним”.

Питань планувалось не більше 8-10, щоб під час монтажу їх можна було вставити після кожної пісні. Якщо  говорити про мінуси, то це певно й було мінусом. Іноді під час відповідей учасників гуртів кортіло поставити якесь додаткове питання, проте це виявилося неможливим, через те, що за сценарієм  гості студії мали говорити на іншу тематику. На мій погляд під час зйомки забракло діалогу.

Програма лише на початку свого розвитку й, як на мене, уже зараз такий формат є дуже цікавим, хоча б тому, що телеглядач може познайомитися не тільки із зірками української поп-сцени, але й упізнати в обличчя людей, очима та вухами яких іноді доводиться сприймати музику. 

Взагалі, організатори зараз лише експериментують із форматом програми, кінцевим результатом, якого вони бачуть перед собою 10 дійсно музичних експертів, котрі здатні критично мислити. Ці люди мають стати дійсно „близькими” телеглядачу, словам якого останній має довіряти.

Після перегляду вже готової програми, що транслювалася на М1 – 6 січня на Святвечір, на підсвідомому рівні виникла асоціація із політичним ток-шоу „Іду на ВИ”, що транслює телеканал „1+1” . Ті самі рольові ігри, запрошені до студії акули пера, які мають спонукати до дискусії авторів та виконавців пісень, викликати цікавість до проблем української музики.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду