Пулітцер по-українськи

21 Квітня 2011
42049
21 Квітня 2011
13:38

Пулітцер по-українськи

42049
«Честь професії - 2011»: тріумф журналістів із регіонів
Пулітцер по-українськи

20 квітня відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу професійної журналістики «Честь професії». Цьогорічний конкурс відзначився активністю телевізійників: кількість їхніх робіт зросла майже вдвічі. А найголовніше - цього року було як ніколи багато переможців із регіонів.

 

Тематичні тенденції матеріалів, надісланих на здобуття премії, - соціальна спрямованість та локальність висвітлюваних проблем.

 

Нагадаємо, подавати свої роботи на конкурс «Честь професії» могли всі, хто професійно займається журналістикою в Україні - без обмежень за віком, типом ЗМІ, жанром та сферою журналістики, регіоном роботи та проживання. Премія вручається у п'яти номінаціях.

 

Відразу дві нагороди здобули журналісти львівського телеканалу «ЗІК» Катерина Рибій (автор програми журналістських розслідувань «Хто тут живе?») та Ольга Мовчан (керівник програми «Книга скарг і пропозицій»).

 

Катерина Рибій перемогла в номінації «Краще журналістське розслідування» з матеріалом «Про пана Богдана Піха, начальника Львівської залізниці, депутата Львівської обласної ради». Як уже писала ТК, після виходу цього сюжету в ефір Галицький районний суд Львова заборонив трансляцію програми журналістських розслідувань «Хто тут живе?», у такий спосіб забезпечивши позов героя програми Богдана Піха. На думку Катерини Рибій, цей випуск переміг серед усіх інших матеріалів програми, поданих на конкурс, саме через таку резонансність довкола предмету висвітлення. Він привернув увагу суддів та глядачів прецедентом порушення свободи слова.

 

 

 

  Катерина Рибій

 

«Журналіст ніколи не має нічого боятися, він має завжди пробувати щось нове, ніколи не брати ніяких подяк ні від кого, бути незалежним у своїй думці, не боятися робити справжнє журналістське розслідування, це насправді не так важко. Головне - пихнути, а далі піде само собою», - так журналістка описала ТК своє бачення «честі професії».

 

Ользі Мовчан здобути перемогу в категорії «Краще подання складної теми» допоміг сюжет програми «Книга скарг і пропозицій» під назвою «Йогурти - бактерії тут більше не живуть». Як вважає Ольга Мовчан, ця програма удостоїлася уваги журі, оскільки її авторам удалося знайти «межу між серйозними лабораторними дослідженнями», через які на авторів програми мало не подали до суду, та «легкою подачею».

 

 

 

 

 

 

 Ольга Мовчан 

 

«Будь-як нагорода в журналістиці - це приємно, для журналіста з району - це вдвічі приємніше, тому що це можливість сказати про себе, можливість залучити більше глядачів, сказати про свій канал. Нам менше року (каналу "ЗІК". - ТК), а це вже друга перемога на такому поважному конкурсі, серед такої великої кількості претендентів», - каже Ольга Мовчан.

 

У номінації «Кращий матеріал з громадською позицією» перемогла Ольга Волинська-Божко з телероботою «Заручники вулиці» (програма «Акцент тижня», студія «Акцент-Медіа», Дніпропетровськ). Як зазначила ТК пані Ольга, для неї ця робота - ще одна сходинка професійного зростання, в якому «найперше і найважче - це можливість бути чесним із самим собою, не йти на поводу якоїсь із сторін висвітлюваного конфлікту, навіть якщо дуже хочеться похвалити героя». Ще два критерії «честі» працівника ЗМІ, за словами Ольги, - це професійні якості та юридична грамотність, «можливість відстояти свої права як журналіста, знати, що можна, а що ні».

 

 

 

  Ольга Волинська-Божко (праворуч)

 

Важливість конкурсу «Честь професії» Ольга Волинська-Божко вбачає в тому, що він є стимулом у роботі: «Журналісти, особливо в регіоні, копаються в своїх матеріалах, їм здається, що це нікому не потрібно, що це все робиться дарма, вони часто ламаються і взагалі йдуть із журналістики. Якби в нас такі конкурси існували, то для журналістів це був би стимул, що до них прислухається і влада, і професійне середовище».

 

Переможцем категорії «Краще подання резонансного матеріалу» став Денис Киркач із матеріалом «Задержание с превышением. Неудобная тема», опублікованим в інтернет-виданні «Новий вечірній Луганськ».

 

У свою чергу «Надією журналістики» стала дніпропетровська журналістка Софія Богуцька із новинним сюжетом під назвою «В Україні святкують день скловиробника», який вийшов на 11-му дніпропетровському телеканалі. Зазначимо, що на конкурс Софія Богуцька подала аж п'ять робіт. Як розповіла ТК журналістка, вона не згодна з тим, що в одних номінаціях змагаються представники різних ЗМІ: «Для телебачення має бути окрема номінація, для радіо теж, окрема для преси і для інтернет-ЗМІ. Оскільки ми різні, але ми доповнюємо одне одного. Здається, сьогодні не було представлено жодної радіороботи, мені прикро це чути».

 

 

 

 Софія Богуцька

 

У порівнянні з минулорічним конкурсом «Честь професії», за словами одного з організаторів премії, виконавчого директора НАМ Катерина М'ясникової, виділяються дві основні тенденції: «По-перше, стало в два рази більше телевізійних робіт. Що ще було цікаво для нас, що багато телевізійних робіт дуже великі, по 1-1,5 години. По-друге, минулий рік показав, а цей підтвердив, що дуже багато переможців - із регіональних медіа. І для нас це такий цікавий тренд, який означає, що все ж таки в них чи то більше можливостей, чи то вони більш вимогливі, можливо, аудиторія більш вимоглива. Коли ми започатковували цю премію, у нашій наглядовій раді багато дискутували, чи потрібно розрізняти регіональну журналістику і національну. І дійшли висновку, що журналістика, вона скрізь журналістика, тобто вона скрізь має бути якісною, це найголовніша її ознака, і тому, вирішили не розрізняти цих категорій».

 

З минулого року також спостерігається тенденція, що те саме ЗМІ перемагає в різних номінаціях (на конкурс можна подавати необмежену кількість робіт від одного медіа. - ТК). «Тобто якщо в редакції є якийсь дух і розуміння того, що таке якісна журналістика, то воно присутнє у всіх журналістів, всі журналісти працюють за цими стандартами, а якщо немає, то й немає», - каже Катерина М'ясникова.

 

Серед тематик цьогорічних робіт переважає соціальна. Організатори премії пов'язують це з домінуючою кількістю регіональних ЗМІ, для яких питання жеків, залізниць, мерій завжди будуть проблемними і животрепетними. «Коли я намагався оцінити матеріали, я перш за все перетворювався на звичайного читача, слухача, глядача, якому мало би бути цікаво, важливо і корисно те, що було подано», - розповідає один із членів журі, ведучий Андрій Куликов.

 

 

 

 Андрій Куликов

 

  Наталія Лигачова

 

Основний меседж від журі конкурсу щодо ролі премії «Честь професії» - підтримка молодих журналістів «у прагненнях заробляти успіх чесним, правильним, правдивим шляхом». «Цей конкурс дуже важливий, тому що насправді зараз так багато досягають успіху всілякими кривими способами, що будь-яка стимуляція зусиль, спрямованих на репутаційну складову своєї кар'єри, на те, щоб не було соромно подивитися в очі своїм, вона дуже важлива. Я брала участь у розробці критеріїв цього конкурсу і знаю, що насправді в організаторів була висока планка, орієнтир був один - Пулітцерівська премія. І це теж важливо, що ставиться висока планка», - каже Наталія Лигачова, шеф-редактор проектів «Детектор медіа».

 

«Сьогодні значно простіше бути успішним, аніж мати честь у нашій професії і мати громадську позицію, тому це дуже важливо - бути першим у цій премії», - зазначив член журі Олександр Харченко, головний редактор УНІАН.

 

На наступний рік, за словами Катерини М'ясникової, організатори ставлять перед собою два завдання. Перше - щороку збільшувати кількість робіт і робити переможців відомими: «Ми будемо якимось чином представляти їх, тому що вважаємо, що найперша нагорода - це визнання людей своєї професії».

 

Друге завдання - залучати експертну раду не тільки до оцінювання робіт, а й до вручення нагород і донесення інформації про конкурс до громадськості. «Ми вже роздумуємо про різні формати, можливо, прес-конференції, дискусії. Хочеться, щоб в один прекрасний момент журналісти відчули цю премію як щось невід'ємне і вимагали її існування. За філософією цей проект має робитися журналістською організацією», - підвела підсумки Катерина М'ясникова.

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, оцінювало конкурсні роботи експертне журі у складі головних редакторів всеукраїнських друкованих та інтернет ЗМІ, редакторів телеканалів, провідних журналісти та керівників інформаційних служб, а саме: Андрій Куликов (ведучий програми «Свобода слова» на каналі ICTV); Андрій Шевченко (журналіст, депутат ВР); Валентина Самар (директор Інформаційного прес-центру, м. Сімферополь); Віталій Портников (головний редактор каналу ТВі); Олена Притула (головний редактор видання «Українська правда»); Олександр Харченко (головний редактор УНІАН); Людмила Король (головний редактор телеканалу «Сіті»); Сергій Рахманін (редактор відділу газети «Дзеркало тижня»); Діана Дуцик (головний редактор інтернет-ресурсу «Главред»).

 

Довідка

Конкурс професійної журналістської майстерності «Честь професії» - http://www.konkurssmi.org/ - засновано 2009 року двома галузевими об'єднаннями - Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) та Незалежною асоціацією телерадіомовників (НАМ). Мета конкурсу - виявити та заохотити визнанням журналістські матеріали високої професійної якості.

 

Цього року на конкурс було подано близько 200 робіт із регіональних та всеукраїнських ЗМІ. Серед них: телеканали «Студія 1+1», «Інтер», «ZIK TV» (м. Львів), «Юніон» (м. Макіївка, Донецька обл.), «Стерх» (м. Дніпропетровськ), «5 канал», «Рівне1», «Сігма» (м. Лозова, Харківська обл.), ВТВ Плюс» (м. Херсон); радіоканали «Радіо ЕРА», «Радіо Свобода», «Радіо Горлівка» (Донецька обл.); друковані та інтернет-видання як «Дзеркало тижня», «Субота плюс» (м. Запоріжжя), «Нове життя», (м. Здолбунів, Рівненська обл.), «Інформатор» (м. Львів), «Газета по-київськи» та інші.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42049
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рима
4742 дн. тому
А, то я подумала на іншу людину, значить.
Ок
4743 дн. тому
Поруч з Куликовим - Олексій Кропивко, ведучий
cabman
4744 дн. тому
справді, до чого тут Пулітцер?
Рима
4745 дн. тому
А хто це поряд з Куликовим?
хехе
4745 дн. тому
вы бы сперва условия "конкурса" почитали, а потом про пулитцера писали.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду