Медіакар'єра: заповніть енне резюме

23 Березня 2011
56884
23 Березня 2011
14:12

Медіакар'єра: заповніть енне резюме

56884
Виставка «МедіаКар’єра-2011» пройшла за участю кількох телеканалів і за відсутності інших ЗМІ
Медіакар'єра: заповніть енне резюме

«Інтер», СТБ, канали групи «1+1» та «України», кілька рекламних агенцій - такий невеликий список компаній представила цього року виставка «МедіаКар'єра», що відбулася 22 березня в Палаці спорту. Жодної радіостанції, жодного друкованого чи інтернет-видання. Вочевидь, на медіаринку все ще панує криза і тому роботодавці просто не мають вакансій. «Ми запрошували до участі всі медіакомпанії, незалежно від їх статусу та членства в ІТК.  Звичайно, в силу знання ринку тісніше співпрацювали з телеканалами. Видавництва наразі відмовились, планують наступного року взяти участь», - повідомила ТК виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету (організатор заходу) Катерина Котенко.

 

На відміну від роботодавців, охочих працювати у медіа було дуже багато. Подеколи до медіастендів було не доступитися. Два ключових питання від відвідувачів виставки: «Які є вакансії?» і «Чи беруть без досвіду?». Дві ключові репліки від представників каналів: «Заповніть анкету» та «Заходьте на сайт, там усе є».

 

«У мене сьогодні постало питання до телеканалів: навіщо брати участь у виставці, якщо нічого принципово нового цей захід не дає? - каже відвідувач виставки Ярослав Клименко. - Біля кожного стенду мені тикають резюме і кажуть чекати на відповідь, яка не гарантовано, що буде. Біля інтерівської розкладки взагалі ніякої інформації про вакансії, а представники каналу відсилають на сайт. Найбільш жваво вони розповідають про "Інтершколу". Це все швидше нагадує піарні трюки». На його думку, немає смислу відвідувати такі заходи, якщо потім знову доводиться шукати інформацію в інтернеті.

 

«Не зовсім вірно трактувати виставку як можливість знайти роботу одразу, ми позиціонуємо виставку як створення умов для ознайомлення студентів та молодих спеціалістів з наявними вакансіями і умовами праці від провідних компаній сфери медіа. Власне, на цю задачу і працювали, і думаємо, що вдало!», - вважає Катерина Котенко.

 

 

Канал СТБ представив найбільший список вакансій, а його представниця настійно припрошувала заповнювати резюме. Найпопулярніше питання від шукачів роботи - чи оплачується стажування на СТБ. Співробітниця запевнила, що з першого дня працівник обов'язково потрапляє до штату: «Ніякого неоплачуваного стажування у нас немає. Можливий випробувальний термін до трьох місяців, однак він завжди оплачуваний.  Зарплата конкурентоспроможна, адекватна».

 

 

 

 

 

На ТРК «Україна» також переконували заповнювати анкету, навіть якщо наразі на каналі відсутня вакансія, яка б цікавила. Як розповіли співробітники «України», на каналі формується база резюме. У разі появи вакансії, навіть через певний проміжок часу, аплікантові можуть зателефонувати й запросити на інтерв'ю. Співбесіда тут обов'язково відбувається в два етапи: спочатку претендента оцінюють працівники кадрового відділу, а потім ті, хто пройшов далі (3-5 чоловік максимум), спілкуються безпосередньо з майбутніми керівниками. 

 

 

«Я віддала резюме на всі канали, які були представлені на виставці. Чекатиму на відповідь, хоча, якщо чесно, в таку схему не зовсім вірю. Разом із моїм резюме було ще з сотню, а то й більше. Навряд чи їх усі зможуть переглянути. Думаю, що такі виставки - це більше лотерея, ніж налагоджена схема взаємодії між роботодавцем та студентами», - коментує відвідувачка «МедіаКар'єри» Леся Владзієвська. На її думку, такі виставки вимагають більш ефективної комунікації між HR-ми та претендентами на роботу. Вона знає, що в західних країнах співбесіди проводяться відразу під час самих виставок.

 

Як розповіла ТК Віталіна Ковальчук, відвідувачка «МедіаКар'єри»-2008, два роки тому виставка допомогла їй знайти роботу в діловому виданні «Власть денег». За її словами, познайомившись на заході з редактором журналу та взявши візитівку, через кілька місяців вона зателефонувала до редакції і поцікавилася щодо відкритих вакансій. У відповідь Віталіні запропонували пройти співбесіду і вже після першого тестового завдання взяли на роботу.

 

«Не можна сказати, що знайти роботу мені допомогла сама виставка. Це швидше випадок плюс наполегливість. Взагалі, всім, хто зараз відвідує такі заходи, порадила би поводитися на них активніше. Окрім конвеєрного заповнення резюме - побільше цікавитися в представників ЗМІ щодо всіх нюансів: як відбувається відбірковий процес, на що звертається більше уваги роботодавця в анкеті, чи оплачується випробуваний період, чи є перспективи професійного розвитку - словом, усе», - каже Віталіна Ковальчук. На її думку, такі подробиці дозволять, по-перше, заповнити резюме так, як цього хоче роботодавець, а по-друге - підготувати себе до етапу можливої співбесіди. Окрім цього, виставка являє собою майданчик для обміну контактами - і не тільки між роботодавцями і студентами, але й загалом між спеціалістами медіасфери: «Головне - побільше знайомитися і не нехтувати жодним телефоном, мейлом, візиткою».

 

 

 

Під час цьогорічної виставки роботою на каналах цікавилися багато спеціалістів немедійного профілю: економісти, маркетологи, фінансові аналітики. Так, студентка університету імені Тараса Шевченка Олена Кучеренко, яка навчається за спеціальністю «Фінанси», також заповнила кілька резюме на канали: «Є вакансії й економіста, й маркетолога - і на каналах такі люди треба». На питання, чи розраховує Олена знайти роботу завдяки виставці, вона відповіла: «Через виставку ні, але через резюме, якщо дані підійдуть для вакансії, то чому би ні».

 

 

 

 

 

Також на виставці популярними серед відвідувачів були рекламні агенції та бізнес-компанії, наближені до медіа. Це «Ернст енд Янг», Unilever, Procter&Gamble. У представників цих компаній гості найбільше цікавилися студентськими програмами стажування, схемою та можливостями кар'єрного зростання.

 

Окрім цих компаній та телеканалів, власну базу резюме також формував організатор «МедіаКар'єри» - Індустріальний телевізійний комітет. Як зазначили в ІТК, потім усі зібрані дані розсилатимуться членам - засновникам організації.

 

За словами Катерини Котенко, особливістю цьогорічної виставки є те, що люди стали краще підготовленими: «Велика кількість людей прийшла з величезними стопками своїх резюме на різних мовах. Ще відчуття, що досить активно люди допитувались, які є вакансії, і запитували контакти. Загалом цього року люди готувались до виставки та спілкування. Виставка займала досить невелику площу, і представлені були в основному великі компанії, але що приємно - що в часи, коли актуальність виставок дуже сильно падає, великі потоки людей були протягом усього часу роботи виставки».

 

 

Фото Володимира Герасимова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56884
Читайте також
18.03.2009 14:34
Евгения Продаева
23 300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду