КіноТеатр абсурду, або Чи дамо накинути зашморг на «Жовтень»?

16 Січня 2011
14550
16 Січня 2011
11:23

КіноТеатр абсурду, або Чи дамо накинути зашморг на «Жовтень»?

14550
Легендарний київський кінотеатр дожив до 80-річчя. Чи житиме далі?
КіноТеатр абсурду, або Чи дамо накинути зашморг на «Жовтень»?

29 січня 2011 року «Жовтень» відзначає свій 80-річний ювілей. Оригінальний подарунок приготувала першому київському кінотеатру центральна влада. В жовтні засоби масової інформації передали, що Міністерство сім'ї, молоді та спорту (пізніше - реорганізоване) звернулося до київської міської влади з проханням передати будівлю кінотеатру «Жовтень» на баланс міністерства, тобто із комунальної власності до державної, попередньо узгодивши це в Кабміні, - для улаштування буцімто Палацу Молоді. Звісно, дирекція і колектив кінотеатру дізналися про це лише з матеріалів ЗМІ. Потім, чи то через реорганізацію, чи то через пробудження сумління, міністерство відмовилося від своєї ідеї щодо «Жовтня». Разом із тим, почалися незрозумілі позапланові перевірки: податкова, ревізори, СЕС, захисники споживачів і, нарешті, прокуратура з питанням про законність перебування колективу кінотеатру в приміщенні кінотеатру. Гопники, чіпляючись, запитують: «Ти хто такий?», а тут: «А що ви тут робите?». Як кажуть, відчуйте різницю! Дирекція надала документи і пояснила (до речі, не вперше), що ТОВ «Кіноман», створене членами трудового колективу Державного комунального підприємства «Кінотеатру "Жовтень"», є орендарем цілісного майнового комплексу кінотеатру «Жовтень» за угодою, укладеною з 01.04.2005 р. до 01.04.2020 р. відповідно до рішення Господарського суду м. Києва від 08.02.2005 р., справа №44/374, та ухвали Господарського суду м. Києва від 12.10.2006 р. №44/374. Рішення ухвалено іменем України, як акт судової влади, набуло чинності й діє вже майже 6 років відповідно до ст. 124 Конституції України: «Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України».

 

Проте 27 грудня з новорічною поштою ТОВ «Кіноман» отримало копію апеляційної скарги прокуратури м. Києва від 24 грудня 2010 р., в якій прокуратура просить суд відновити строк для апеляції, скасувати акт судової влади, який набув чинності майже 6 років тому, постановити нове рішення, яким у позові, тобто в оренді, відмовити. Іншими словами, - кінотеатр виселити! І все це - в інтересах держави! Написано «держави», але треба читати: «людей». Прізвище однієї такої людини нам відомо. Це народний депутат Андрій Пінчук, який направив депутатське звернення №259-04/11 від 11 листопада 2010 р. на ім'я Генерального прокурора України Віктора Пшонки, в якому пише (без редагування): «Враховуючи вищезазначене та значні можливості приміщень кінотеатру щодо проводення більш потужних та важливих молодіжних культурно-мистецьких заходів, звертаюсь до Вас з проханням доручити провести перевірку вищезазначених фактів та прийняти рішення відповідно до чинного законодавства України». І байдуже і народному депутату, і, мабуть, прокуратурі, що останній абзац прямо порушує вимоги ст. 8 «Депутатська етика» ЗУ «Про статус народного депутата».

 

В новітній історії «Жовтня» нинішня рейдерська атака на кінотеатр - це «спроба №6». Нагадаємо.

 

2003 рік - намір Київради перепрофілювати «Жовтень» під Палац ветеранів. «Жовтень» врятувався, віддали «Славу». 2004 рік - намір КМДА передати кінотеатри, в т.ч. «Жовтень», у концесію, а це - звільнення колективу і ліквідація підприємства. Передумали. 2007 рік - створення Київрадою комунального об'єднання «Київкінофільм» із статутним фондом 5 тис. грн. і спроба передати йому цілісний майновий комплекс кінотеатру «Жовтень». «Жовтню» допоміг урятуватися вже чинний на той момент договір оренди. Той же 2007 рік - судовий позов КМДА до ТОВ «Кіноман» з вимогою розірвати договір оренди цілісного майнового комплексу і виселення орендаря. Чотири судові інстанції відмовили КМДА. 2008 рік - за особистою ініціативою мера Черновецького у зв'язку зі світовою фінансовою кризою готувався продаж цілісних майнових комплексів кінотеатрів, в т. ч. «Жовтня», на аукціоні, як нерентабельних, із перепрофілюванням. Врятували громадські протести.

 

Всі ці факти знущання органів місцевої влади з діючого закладу культури муніципальної власності не нададуть повної картини дискримінації владою «Жовтня», якщо не згадати, що Головне управління комунальної власності м. Києва, що є орендодавцем цілісного майнового комплексу «Жовтня» за договором оренди, на звернення ТОВ «Кіноман» не надає згоди на проведення невід'ємних поліпшень за рахунок орендаря. Неймовірно, але факт, що ГУКВ м. Києва листом №042/15/9-8267 від 05.11.2010 р. без пояснення причин по суті відмовило орендарю ТОВ «Кіноман» у наданні згоди (дозволу) на поліпшення орендованого майна - встановлення за рахунок орендаря до 80-річчя кінотеатру в кінозалі «Гегемон» обладнання технології кінопоказу в 3D-форматі, яке планувалося встановити по лізінгу. Тобто надання відповідної згоди орендодавцем, як це передбачено ст. 22 Закону України «Про оренду державного і комунального майна», на думку ГУКВ м. Києва, - це просто наслідок його вільного волевиявлення. Проте цим «Жовтень» позбавляється конкурентних переваг, адже в наш час цифровий кінопоказ у 3D-форматі став головним вектором розвитку кіноіндустрії, і якщо «Жовтень» найближчим часом не забезпечить кінопоказ у 3D, то втратить глядача і скотиться на узбіччя кінопроцесу.

 

Будинок культури в місті Горлівці, р-н Артемова. Чи це наш дороговказ?

 

Змальована ситуація є, по-перше, абсурдною з точки зору здорового глузду і, по-друге, трагічною з точки зору збереження і розвитку міського культурного раритету - найстарішого в місті кінотеатру, який уже четвертий сезон є членом міжнародної асоціації кінотеатрів «Європа-Сінема» (один із двох від України), що підтверджує відповідність його роботи європейським стандартам якості. «Жовтень» у змозі ще багато і багато років бути зразковим закладом культури європейської столиці. Якщо влада остаточно не накине на нього зашморг.

 

Сподіваюся, що й цього разу київська громада і незалежні ЗМІ стануть поруч із колективом кінотеатру заради його порятунку і заради нашого майбутнього.

 

Людмила Горделадзе, директор ТОВ «Кіноман» (ТМ «Кінотеатр "Жовтень"»), член Правління Національної спілки кінематографістів України

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Горделадзе, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14550
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач зі стажем
4818 дн. тому
Тримайся, "Жовтень"! Ти нам потрібен.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду