Віталій Голубєв: Вибори для видавця – можливість покращити фінансовий стан видання

14 Жовтня 2010
29501
14 Жовтня 2010
16:10

Віталій Голубєв: Вибори для видавця – можливість покращити фінансовий стан видання

29501
Головний редактор ВД «Ого» і ТРК «Рівне-1» – про місцеві вибори, масовий похід журналістів у владу, «заказуху» і підготовку нових кадрів
Віталій Голубєв: Вибори для видавця – можливість покращити фінансовий стан видання

На ТК відбулася чат-конференція з головним редактором видавничого дому «Ого» та служби новин ТРК «Рівне-1» Віталієм Голубєвим на тему «Регіональна редакція під час виборів: можливості та загрози». Окрім відносин журналістики з політикою, читачів ТК цікавив досвід «Школи універсального журналіста», створеної на базі ВД «Ого» і ТРК «Рівне-1», специфіка роботи мультимедійного ньюзруму, ставлення до замовних матеріалів. Відповіді на ці та інші запитання читайте в повній версії чату.

 

- Чим закінчилася реорганізація ТРК «Рівне-1»? Чи задоволені ви роботою новоствореного продакшну? Які результати роботи інформаційної служби каналу у тісній зв'язці з об'єднаною редакцією ВД «Ого»?Скільки зараз людей працює у цьому продакшні? Наскільки це оптимальна структура? Чи плануєте розширювати її?

- Упродовж року виробництвом теленовин займався телевізійний відділ видавничого дому «Ого», створений на базі ньюзруму телеканалу. Зараз ми повернулися до попередньої схеми, коли ньюзрум працює в структурі «Рівне-1». Криза внесла свої корективи. Нинішня модель виявилася менш витратною. Але координація інформаційної політики залишилася. Власне, це й було головною метою, яку ми переслідували, починаючи реорганізацію. Зовні можна сказати, що відбувся певний відкат назад з точки зору структури, але, як на мене, певну точку неповернення пройдено, і такої відособленості наших інформаційних платформ, яка існувала до реорганізації, вже не буде. Зараз у телевізійному ньюзрумі працює загалом не більше 10 журналістів. Ця кількість є достатньою для виробництва тих інформаційних програм, які наявні в сітці каналу. Будуть нові проекти, тоді можна буде говорити про розширення.

 

- Чи не збираєтеся ви піти в політику? Якщо так, чому й коли? Якщо ні, то теж чому?

- Поки що ні. Спробував - відчув, що не зовсім моє. Але все може бути, ніколи не кажи «ніколи». Можливо, ще партії такої не придумали :).

 

 

 

 

- Чи публікують у виданнях ВД «Ого» політичну рекламу без договорів?

- Мені такі факти не відомі. В нас чітко відокремлено редакційну та комерційну служби.

 

- Віталію, як би ви схарактеризували стан регіональних медіа напередодні виборів?

- Для видавця - можливість покращити фінансовий стан видання, для редактора - підвищена планка відповідальності, для журналіста - нові контакти, які можуть виявитися корисними в майбутньому, а з іншого боку - не завжди доводиться писати про те, про що звик, адже тематична структура видань зміщується в бік політики. Якщо в редакції є тільки газети, виникає проблема нестачі місця - багато площі йде під замовні матеріали. Але якщо є потужні інтернет-ресурси (не дзеркало газети, а саме портал чи портали) - інтернет цю проблему вирішує: не пішов матеріал у газету - піде на сайт, ще й інтерактив буде, більший, ніж від друкованої версії :).

 

- Які основні загрози можете назвати для редакції регіонального видання під час виборчого процесу?

- Небезпека скотитися в «голе» інформування (щоб не звинуватили в агітації), або «перегинання» в підборі ньюзмейкерів: про тих не пишемо, бо балотуються, а про цих пишемо, бо балотуються і заплатили. Бракує аналітики.

 

- Чи допомагаєте ви випускникам Школи універсального журналіста з працевлаштуванням?

- Так. Частина з них працює у нас, частина співпрацює позаштатно, частині я допомагаю чим можу в їхніх проектах - інформаційним партнерством, просто моральною, людською підтримкою, корисними контактами. Я не приховую, що лобіюю працевлаштування випускників Школи там, де можу, або принаймні співпрацю з ними.

 

- Ви одружений?

- Так. У мене чудова дружина Тетяна Солнцева, також журналіст і редактор.

 

- Чи читаєте ви всі матеріали своїх журналістів перед тим, як вони потраплять на шпальти?

- Не всі. Залежить від матеріалу. Взагалі, для цього є редактори газет. Я втручаюсь у складних, неоднозначних ситуаціях. Або якщо цей матеріал іде через мене - мені ледь не щодня скидають свої матеріали випускники ШУЖ, і я активно просуваю їх у наших ЗМІ.

 

- Чи є у газетах ВД «Ого» та на телеканалі «Рівне 1» практика цензури: не робимо нічого критичного про цей бізнес, бо він у нас рекламується, не робимо нічого критичного про цих політиків, бо вони друзі (однопартійці) шефа?

- Не отримував таких вказівок і не даю їх своїм журналістам.

 

 

 

 

- Під час виборів у деяких регіональних ЗМІ спостерігається така тенденція: не робимо жодних критичних матеріалів (розслідувань, аналітики, досліджень) стосовно кандидатів у депутати, щоб 1) не втратити рекламодавця, 2) ні з ким не посваритися (нащо нашому бізнесу впливові вороги). Чи є таке у газетах ВД «Ого» та на телеканалі «Рівне 1»?

- Мені не відомо про факти, коли б наша редакція відмовила в публікації матеріалу на цій підставі. Останній приклад - журналістське розслідування Рівненського агентства журналістських розслідувань, в якому фігурує Ганна Чайка - головний лікар міського пологового будинку, яка йде разом із нашим видавцем в одному партсписку («Єдиний центр»). Сумніваюся, що багато ЗМІ в Україні в аналогічній ситуації наважилися б оприлюднити подібного роду матеріал. Знаю, що навколо цієї історії поширювалися різні заяви - мені шкода, що так багато було емоцій, адже стаття - професійна, тема - резонансна, матеріал - оприлюднено, тобто предмету для суперечки, як на мене, немає. Просто справді талановиті журналісти - вони зазвичай люди амбітні, творчі, і часом неточно сказане слово, невлучно підібраний тон у розмові здатні спровокувати полеміку на порожньому місці. Якщо десь у цій полеміці вам, колеги, видалася занадто різкою моя позиція - прошу вибачення.

 

- Проглянув останній номер «Огошки». 10 матеріалів без належного маркування, що це політична або комерційна реклама. Звісно, стоїть маленький «мушиний» чорний квадратик, а на одній зі сторінок позначка, що цей квадратик означає «на правах реклами». Крім цього квадратика жодних інших розпізнавальних атрибутів реклами (наприклад, інший шрифт, виділення рамочкою, позначка «Р» тощо) немає. Непрофесійний читач навряд чи відрізнить редакційний текст від рекламного. Ви навчаєте студентів та учнів, що так робити - це нормально і етично? Чи ви навчаєте одного, а робите по-іншому?

- Квадратики - це компромісне рішення, треба це пережити, колись і такого не було. З іншого боку, закон цього не забороняє. Переважна більшість ЗМІ взагалі ніяк не маркує такі тексти. І ви це чудово знаєте. Іноді на нас як на диваків дивляться - звідки, мовляв, взялись такі принципові.

 

- Що будете робити ви особисто в день виборів?

- Керувати проектом «Доба вибору»: це наша традиційна робота під час кожних виборів, починаючи з 2006-го. Стрічка новин, фоторепортажі, статті на порталі, спецвипуски новин - і фінальне нічне ток-шоу з фігурантами виборчого процесу в прямому ефірі. А-а, вранці ще проголосую:)

 

- Чи може регіональна преса жити без політичної джинси? Чи все ж це мало не єдиний шанс підзаробити?

- Якби це був єдиний шанс, газети виходили б лише під час виборчої кампанії:)

 

- Чи довго ще буде ця стагнація у пресі?

- А я не бачу цієї стагнації:)

 

- Ну як не бачите стагнації? Тиражі ростуть? Сторінок стає більше? якість журналістських матеріалів зростає? Реклами стає більше?

- В кого як. Десь відбувається просто перерозподіл між друкованими та онлайн-ЗМІ, і це закономірний процес. Ринок перенасичений, стільки газет, напевно, і не потрібно. Стагнація почнеться тоді, коли на ринку Рівненщини залишиться одна газета, і держава буде субсидувати другу, щоб дотримати право громадян на отримання інформації з різних джерел :).

 

- Про школу універсального журналіста. Скільки її випускників працює в журналістиці? Скільки загалом було випускників?

- Випускників більше 200, проект існує з 2006 року, особисто я провів 10 шкіл, 2 листопада стартує 11-та. У журналістиці працює декілька десятків випускників, практично в усіх редакціях Рівного. А хто не пішов у журналістику - успішно реалізовує себе в інших дотичних сферах: громадська діяльність, наука, література, модельний бізнес :).

 

 

 

 

- Во многих городах существуют проблемы с распространением прессы. Если есть местные киосковые сети, они принадлежат либо приближенным к городским властям людям, либо крупным издателям. Интересно, какая ситуация в Ривном? Не выгоняют ли из киосков независимые небольшие издания?

- Наш видавничий дім має власну мережу розповсюдження - тому, напевно, нам простіше.

 

- У яких напрямках ВД «Ого» планує розвиватися далі? Чи маєте (або плануєте запускати) проекти, побудовані суто на можливостях веб 2.0?

- Основний напрямок майбутніх інновацій - інтернет. Веб 2.0 - у тому числі. Буквально вчора в нас була нарада на цю тему - обговорювали останні інновації в світовому медіабізнесі, про які йшлося на Всесвітньому форумі редакторів у Гамбурзі. Наш видавець Віктор Данилов брав участь у ньому в складі української делегації, разом із керівником медіакорпорації «РІА» Олександром Човганом та делегацією «Сегодня мультимедиа».

 

- Чи отримують журналісти додаткові гроші за «заказуху»?! Чи це оплачується як «звичайна» стаття?

- Матеріали, замовлення на підготовку яких надходить через рекламний відділ, оплачуються за звичайними розцінками, встановленими для журналістських матеріалів.

 

- Як ви особисто використовуєте «нові медіа»?

- Використовую соцмережі як джерело новин, платформу для просування проектів «Ого» та «Рівне 1» та майданчик для спілкування з випускниками Школи універсального журналіста.

 

- Чи правда, що всім вашим журналістам сказано голосувати за «свою» шефову партію?! І що всі ви працюєте на його штаб? Чесно тільки прокоментуйте!

- Чесно: ні. В нас є журналісти, які балотуються від «Свободи», УНП. Шеф - у «Єдиному центрі». Колега по редакції співпрацює з «Нашою Україною». Особисто я ніде на балотуюсь і ні з ким не співпрацюю. Мені дико уявити ситуацію, щоб журналістам було сказано голосувати за якусь партію. Ще дивніше уявити, щоб вони взяли і послухались :).

 

- Як вам вдалося стати головним редактором ВД «Ого» в такому молодому віці?

- Головним редактором ВД «Ого» я став у 27 років, не вважаю цей вік аж надто молодим :).

 

- Доброго дня Віталій! Вітаю вас зі Святом Покрови! У мене є кілька запитань: 1) Як ви ставитеся до того, що деякі рівненські журналісти йдуть у політику? Чи не вплине обрання в депутати на їхню об'єктивність та довіру до них з боку читача/глядача? 2) Яка доля мультимедійного ньюзруму? Які плюси й мінуси є у спільній роботі ТБ + газета + інтернет? 3) Які перспективи розвитку Школи універсального журналіста? Чи буде проведено Школу операторів для ТБ?

- Дякую за вітання, навзаєм! 1. Масовий похід журналістів у владу я не вважаю ознакою того, що журналістика стала «четвертою владою» - швидше навпаки, свідченням того, що нею вона якраз і не стала. Тобто я від цього не в захваті, але колег, які зробили такий вибір, поважаю, це справжні професіонали - Саша Курсик з «1+1», Світлана Сирота та Павло Шамшин з «Рівне 1» і багато інших. Це їхній вибір. Щодо довіри та об'єктивності - давайте дочекаємося виборів. Вважаю, що професіонали - вони були і залишаться професіоналами. 2. Щодо ньюзруму - зараз ми знов структурно «розійшлися», проте продовжуємо координувати зусилля між газетою й ТБ. Нині ключовий напрямок мультимедійності, який ми обрали, - це газети + інтернет. Над цим інтенсивно працюємо і працюватимемо найближчим часом. У нас дуже енергійні журналісти в інтернет-відділі, з них просто фонтанує креатин :). 3. Щодо ШУЖ - перспектива розвитку величезна, цей проект давно переріс рамки суто курсів з основ журналістики, він став для активної, креативної молоді Рівного справжнім майданчиком для особистісного зростання. Ми будемо й надалі підтримувати випускників у їхніх починаннях, зрештою, багато хто з них стали просто друзями. Щодо Школи операторів - якщо буде достатня кількість охочих, буде і Школа.

 

 

 

 

- Влада, політики - тиснуть чи не тиснуть? Якщо тиснуть - то як, хто?

- На мене не тиснуть. Знаю, що звертаються до видавця, але це все «гаситься» на його рівні і далі просто не йде, на редакційній політиці не позначається, бо свобода слова для нього - святе.

 

- Чи можливо залишатися об'єктивним і незаанглажованим журналістом під час виборів?

- Так, якщо ти не працюєш на когось із учасників виборів. А особисті симпатії висловиш у кабінці 31.10.

 

- На кого працює ваша редакція під час виборів? Хто платить вам за консультації по піару? Тільки не розказуйте про найчеснішу професію - журналістику!

- Під час виборів редакція, як і не під час виборів, працює на читача - готує для нього новини та історії на трьох платформах: газети, ТБ, інтернет. За консультації з піару мені ніхто не платить, бо я їх не надаю.

 

- Чи плануєте ви створювати ще якісь проекти з медіаосвіти на кшталт Школи універсального журналіста?

- Школа, книжка, викладання в Острозькій академії - це вже чимало. Думаю і далі працювати в цьому напрямку. Маємо конкурс «Я - журналіст!» для обдарованих старшокласників - він спочатку був обласним, цьогоріч - на дві області, хтозна, що буде далі. Тісно співпрацюю з Малою академією наук - цьогоріч там почала діяти секція журналістики, якою, до речі, успішно керує випускниця ШУЖ Вікторія Назарук. Викладав на Всеукраїнській літній школі журналістики, яку цьогоріч вперше провела МАН, і саме у Рівному. Я думаю, буде ще багато таких проектів, бо мені це справді цікаво! Проект тоді успішний, коли в нього вкладаєш душу, а я цим живу.

 

- Маєте особистий блог? Чому?

- Не маю. Якщо чесно, досі не відчуваю потреби в ньому. Люблю братися за щось таке, до чого лежить душа, - тоді не треба мотивації ззовні, якщо вона йде зсередини

 

- Добрий день! Що потрібно сучасній журналістській освіті впровадити, щоби вона була ближчою до вимог редакцій, медіасередовища? Чи варто взагалі абітурієнтам іти вчитися на журналістів? Можливо, краще на економістів, юристів, і т. п., щоби бути спеціалістами в певній галузі. Чи можна навчити людину «з вулиці» вмінню писати?

- Доброго дня! Більше залучати практиків. Якщо не до викладання в чистому вигляді, то у форматі майстер-класів, спільних проектів зі ЗМІ. Вчитися на журналістів - варто, як і на медика, юриста, вчителя. Знання за плечима не носити. Але якщо бачиш себе в цій професії - то якомога раніше починай писати, оббивай пороги редакцій, заявляй про себе. Щодо можливості навчити вміння писати. Колись покійний Володимир Здоровега сказав: навчити писати не можна, а навчитися - можливо. Мені подобається думка автора посібника «Прикладна журналістика» Колесніченка: будь-яка людина здатна освоїти базові навички написання журналістських текстів, достатні, аби цим заробляти на хліб. Але, напевно, там, де починається хліб із маслом (а тим більше, з ікрою) - це вже талант, майстерність, тут не кожному вдається досягти вершин.

 

- Віталію, ви багатогранна особистість: працюєте в газетній і телевізійній журналістиці, навчаєте студентів у вузі, школярів та молодь - у ШУЖі. А якщо обрати щось одне, що у вас викликає найбільше захоплення, щось без чого ви однозначно не зможете жити. Що це буде?

- Дякую :). Моя основна робота головного редактора - і ШУЖ для душі. Я ж Близнюки, мені треба два, а не одне :). Щасливий, що працюю в структурі, яка дає змогу поєднувати одне й друге.

 

 

 

 

- Наскільки я знаю, у вас стартував спецпроект «Вибори-2010». З якою метою розпочинався проект і який контент він містить? Як щодо висвітлення гострих питань, зокрема у день голосування?

- Це традиційний формат роботи: якнайбільше інформації про вибори, просто раніше ми це робили лише в день голосування, а нині створили спеціальний розділ, щоб постійно забезпечувати читачів актуальною інформацією. Досвід створення таких рубрик «на злобу дня» запозичили в РІА «Новости», де в 2008-му вивчали досвід мультимедійної роботи. Буде ще багато таких спецмайданчиків. До речі, якщо матимете інформацію в день голосування про порушення, зловживання і т. д. - звертайтеся, будемо співпрацювати.

 

- Скажите, пожалуйста, нет ли давления на редакцию со стороны как власти, так и завтрашних политиков на вас и ваших журналистов?

- Особисто я не відчуваю такого тиску і не чув про нього від журналістів редакції.

 

- Скільки випускників вашої школи вже працює в журналістиці? Де саме?

- Декілька десятків, практично у всіх редакціях ЗМІ Рівного. Дехто вже сам викладає журналістику - у ВНЗ, в школах (факультативи, секції).

 

- Скажіть, будь ласка, коли можна розраховувати на те, що Школа універсального журналіста відбудеться у інших містах? Чи, можливо, будуть якісь онлайн-уроки

- Ми фінансуємось виключно коштом учасників. Тому це залежить від того, чи вдасться в певному місті набрати достатню кількість учнів для того, щоби проект був самоокупним. Думаю, тут могли б бути зацікавлені великі редакції або об'єднання кількох редакцій.

 

- Ви на фото такий серйозний. Ви завжди такий? І які телепрограми на українському ТБ вас може розсмішити?

- Значить, я невдало підібрав фото, мені здається - я іноді аж занадто несерйозний :). Ось їхав до Києва, дивився якісь гумористичні шоу, але надто часто їх не дивлюсь - приколів і в житті вистачає :).

 

- Ну так, а що не було анонсованого повтору програми «Гінекологічний рекет» на «Рівне 1» - це ж технічні проблеми :).

- На жаль, я особисто не займаюся програмуванням, тому при всій повазі до вас, колеги, не можу нічого прокоментувати, а ділитися припущеннями несерйозно.

 

- Доброго дня! Є питання щодо теледебатів. Скажіть, будь ласка, чи будуть проводитися теледебати на вашому каналі? Якщо так, кого ви плануєте запрошувати на канал - тільки мерів чи ще й місцеві ради? У якому форматі вони відбуватимуться?

- Дебати плануємо - швидше за все, на наступні вихідні. Плануємо насамперед запросити кандидатів до міської та обласної рад. Щодо кандидатів на мера - не впевнений, в нас лише 4 кандидати.

 

- Дякую за запитання! Вибачте, якщо чийогось не помітив :). Пишіть напряму на vg2001@ukr.net - відповім. Найкращі вітання колегам з редакції «Ого» та «Рівне 1», а також випускникам Школи універсального журналіста! :)

 

Фото Руслана Новосьола

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29501
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Арнольд
4909 дн. тому
А Ви, напевно, мегамедіасвітило:) Німб не тисне? :)
mediakritik
4910 дн. тому
Ну що скажеш? Одне слово - як був Віталік мегамедіабрехуном, так і лишився :))) Брехун і лицемір
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду