Андрій Шевченко: «У владі можуть бути люди, які не хочуть віддавати ручний контроль за «першою кнопкою». Мені їх шкода»

18 Травня 2005
1165
18 Травня 2005
18:57

Андрій Шевченко: «У владі можуть бути люди, які не хочуть віддавати ручний контроль за «першою кнопкою». Мені їх шкода»

1165
«Щоб зрозуміти, хто за що в НТКУ відповідає, я користуюся телефонним довідником 2003 року».
Андрій Шевченко: «У владі можуть бути люди, які не хочуть віддавати ручний контроль за «першою кнопкою». Мені їх шкода»
Запитання для інтерв’ю Андрію Шевченко «Детектор медіа» електронною поштою закинула ще на початку минулого тижня. А от відповіді на них від Андрія отримала тільки зараз. Тим часом, деякі з запитань вже дістали публічних відповідей, через досить бурхливий розвиток подій на Першому національному, через коментарі нових керівників НТКУ як іншим ЗМІ, так і «ТК». Але ми вирішили не скорочувати і не редагувати це «запізніле» інтерв’ю – щоб не порушити ані його логіки, ані пафосу відповідей. Додали лише запитання та відповідь на нього щодо конфлікту навколо тестування журналістів, який було розгорівся наприкінці минулого тижня та, сподіваємося, був своєчасно вгамований.

- Андрію, з чим пов’язана настільки тривала процедура твого призначення на посаду віце-президента НТКУ?


- Причин затримки – кілька.

Перша – зобов‘язання перед „5 каналом”. Пропозицію я отримав ще до Нового року, а переговори з Тарасом Стецьківим ми вели, починаючи із січня. Я одразу сказав, що про перехід на НТКУ можу говорити лише після перезапуску „5 каналу” як цілодобового інформаційного. Цілодобовий інформаційний канал, – це була моя мрія і ціль останніх двох років. У нас з Романом Скрипіним цих два роки пішли на те, щоб переконати у реальності проекту Петра Порошенка і колег по каналу. Тому було би просто непорядно залишити канал за сто метрів до фінішу цього марафону. Після перезапуску 14 березня я відчув себе людиною, яка здійснила мрію і сповна виконала взяте на себе зобов‘язання.

Друга – і головна. Для мене було кілька принципових речей, пов‘язаних з майбутнім каналу: заява про реформування НТКУ у бік суспільного телебачення, засади редакційної політики, кадрова свобода. Зараз все це ми вже маємо.

Я насправді дуже вдячний Стецьківу за те, що він всі ці мої застороги прийняв і сприйняв. Я думаю, що цей затяжний перехід сповна компенсується подальшими швидким кроками.

Ну, і по-третє, компанії виявилося набагато складніше, ніж ми думали, прощатися з моїм попередником Миколою Канішевським. Ще до мого приходу він вийшов на лікарняний, звідки досі не повернувся. За джентельменською домовленістю, Микола Дмитрович мав звільнитися у середині квітня. Прощання відкладалося ним уже кілька разів, тому чекати далі компанія просто не стала.

- Які сили була „за” і „проти” призначення?

- Ну, думаю, Петро Олексійович не зрадів, оскільки дуже переживає за „5 канал”. Але коли він зрозумів, що моє рішення остаточне, сказав дуже просто: я радий, впевнений, що у тебе вийде, мені важливо, щоб ми і далі були партнерами. Загалом, наскільки я знаю, моя кандидатура особливих запитань не викликала.

- Взагалі, в яких кабінетах все вирішується? Яку роль відіграють у цих процесах П.Порошенко, О.Зінченко, М.Томенко?

- Томенко був безумовним мотором змін на НТКУ, і він був людиною, яка залучила і заразила азартом Стецьківа. Всі внутрішні кадрові рішення приймав виключно Президент НТКУ – це була принципова умова Тараса перед тим, як погодитися сюди йти..

- Якими були твої аргументи за те, аби зайняти цю посаду? Чи були особисті сумніви і у зв’язку з чим?

- Головний аргумент „за” – це перспектива реального прориву на Першому каналі. Насправді тут потенціал більший, ніж на будь-якому іншому країнському каналі. Це як добрий чорнозем: сюди кілок встроми – і він проросте.

Структура дуже запущена, занедбана і зіпсована. Але я чоловік азартний і після „5 каналу” вважаю себе експертом у „неможлвих місіях”, тому вірю, що ми „прорвемося”.

Найбільші сумніви були у тому, чи наважиться влада випустити першу кнопку з ручного управління. Зараз – після Засад редакційної політики, після підписання угоди з урядом, після Парламентських слухань по Суспільному мовленню і після заяви Ющенка про суспільне мовлення, я вірю, що все буде добре.

Для мене дуже важливо робити ті речі, які залишають слід - на роки і навіть на десятиліття. Керуючись цим, ми придумували „5 канал”. Так само думаю я і зараз.

- До декларації майбутніх змін на НТКУ ви вже дійшли. Маю на увазі Маніфест нових стандартів роботи НТКУ та оголошення про початок формування команди. Якими будуть наступні кроки? Якою є їх логіка та послідовність?

- Моя відповідальність – це продукт. І тут ми хочемо зробити все послідовно, „як книжка пише”.

Спочатку визначаємося із загальною концепцією каналу – аудиторія, зміна бренду, концепція. Далі підбираєм продукт, який цьому відповідає. Під цей продукт прописується технологія, штатний розклад і бюджет. І, нарешті, наповнюємо все це людьми і технікою.

Складність у тому, що паралельно треба робити й інші гіперважливі речі – тотальна реорганізація компанії, якою займається Олег Кузан, поточна сітка, яку теж треба закривати і з якою розгрібається Арсеній Ткач, ну і, нарешті, „Євробачення”, яким займався особисто Стецьків і яке він сам називає „наше цунамі”.

- Не офіційно у кроках з реформування НТКУ вам допомагає Ігор Куляс (тренер з новинної журналістики МГО«Інтерньюз-Україна»). У чому виявляється ця допомога? Чому саме він?

- Ігор допомагає цілком офіційно і дуже цінно. Зараз він очолює групу експертів, яка проводить тренування і тестування журналістів у новинах. Я дуже задоволений, задоволені ним, здається, і журналісти.

Чому він? Тому що це найавторитетніший новинар країни. До того ж, це головний автор Засад редакційної політики, які ми прийняли.

Хто працював з Ігорем, той добре знає оцю його особливу – таку „ведмежу” – манеру роботи і спілкування. Розважливо, повільно, плавно, спокійно, по-доброму, але дуже твердо і сильно. Це людина, якій я стовідсотково довіряю у його професійних і людських якостях.

- До речі, чи бере участь у цих процесах Олександр Ткаченко?

- Як мені здається, Саша втратив інтерес до НТКУ після того, як були завершені ключові кадрові призначення. Але ми зараз на фінішній прямій домовленостей про програму, яку будуть робити Ткаченко і його команда. Це тижнева програма про Європу.

Оглядаючись назад, можу сказати, що для Першого каналу Саша зробив одну дуже важливу річ. Своєю бурхливою активністю навколо НТКУ він заразив дуже багатьох людей, які звернули увагу на цю запущену, але дуже перспективну історію.

- Атестацію будуть проходити як творчі, так і технічні співробітники НТКУ?

- Зараз це не атестація, а тестування. Різниця – юридична. Атестація – це формальний процес, який запускається рішенням Держкомінформу і дає юридичні підстави звільняти людей. Тестування – це внутрішня, робоча річ, яка допомагає новим керівникам швидко скласти думку про команду. На першому етапі тестування проходять лише журналісти – ведучі, редактори і репортери.

- За якими критеріями буде відбуватися тестування?

- Суть проста. Спочатку через тренінг фіксуємо стандарти новин – що є добре, а що погано. Потім даємо можливість журналістам тиждень працювати за цими правилами і ретельно монтіторимо, що у них виходить. Після цього підводимо підсумки. Критерії оцінки настільки чіткі і конкретні, що оперувати ними дуже легко.

Нас кріпко розстроїв скандал, коли деякі люди підняли галас про скорочення і порушення процедури, не захотівши навіть елементарно з‘ясувати для себе порядок тестування. Через ці істерики постраждали, на жаль, насамперед журналісти, які замість того, щоб легко і впевнено увійти в тестування, тратили сили і час на сумніви і переживання.

Зараз напруга знята, перші результати моніторингу показують дуже достойні результати. Той, хто дивився новини цього тижня, мусив помітити великі переміни – стенд-апи в сюжетах, зрозуміла і цікава верстка, різні точки зору. Є відчуття, що люди почали працювати на повну силу.

- Андрію, які будуть відбуватися структурні зміни на НТКУ? Якою є їх логіка, системність, послідовність?

- Ціль проста: треба з кількох тонн металобрухту зібрати космічний корабель.

Насправді, на НТКУ є своя логіка управління, але пізнати її людині, яка тут не працювала, непросто. Можливо, нереально. А можливо, і не потрібно.

Щоб зрозуміти, хто тут за що відповідає, я користуюся телефонним довідником 2003 року. Поки що ми не зуміли навіть отримати вертикальної схеми управління компанією.

Очевидно, що треба вибудовувати структуру, фактично, з чистого аркуша. У принципі, нічого нового ми не вигадуємо – персональна відповідальність, розмежування обов‘язків і повноважень, усунення дублювання.

Зараз цим процесом опікується перший віце-президент Олег Кузан, який має досвід схожої роботи у львівській мерії.

Одна з новацій, яку я обстоюю, це перехід на проектний режим роботи. Беручись за будь-яку нову програму, канал повинен знати, що він отримає на виході, скільки це коштує і хто за це відповідає.

- Хто конкретно тепер відповідає за щоденній блок новин та тижневі підсумки у сітці УТ-1? - За новини зараз безпосередньо відповідає новий директор ТВО „Новини” Василь Самохвалов. Він взяв на себе „текучку” для того, щоб дати можливість іншим людям у команді вибудувати нову схему роботи.

- Яким чином поділені зони відповідальності між старою командою та тими людьми, які прийшли з вами?

- «Старі» працівники зараз виконують ту роботу, яку вони робили і раніше, намагаються і показують свій реальний професійний рівень. Нові люди виділяють сильні і слабкі сторони, готують нові правила і уже несуть відповідальність за ті речі, які залишилися у спадок.

- Останнім часом, зокрема, у період „помаранчевої революції”, коли директором новинних програм був Артем Петренко, журналісти намагалися контролювати своїх редакторів, бо ті працювали ще за старими „темниківськими” схемами. Що відбувається нині? Хто формує порядок денний кожного новинного випуску? Хто приймає рішення щодо їх наповнення та якості?

- Ми з Василем (Самохваловим – «ТК») даємо дуже великий простір для дій редакторам і репортерам. Фактично, зараз наша функція зводиться до розстановки мінімальних пріоритетів і до усунення „кримінальних” помилок. Звинувачення у цензурі мені не доводилося чути в житті. І, думаю, не доведеться.

- Чи пішли з УТ-1 люди М.Канішевського?

- Для нас немає людей Канішевського. Є набір дуже різних персонажів – з різним професійним і моральним рівнем. Абсолютна більшість працівників новин залишається у штатному розкладі і розраховує піднімати разом з нами Перший канал. На кого з них будемо спиратися - будемо дивитися після тестування.

- Що буде з економічними програмами (наприклад, „Діловий світ” та інші), через які проходили основні не обліковані кошти на НТКУ та кошти, які офіційно сплачуються, але за так звану «приховану» рекламу?

- З „Діловим світом” живемо непогано. Його команда працює технологічно і дає симпатичний продукт. У „Ділового світу” є реальна перспектива стати дуже сильними економічними новинами.

Інша справа – юридичні і фінансові домовленості. Фактично, ми маємо справу з продакшеном, який має недоврегульовані стосунки з НТКУ. Такими домовленостями в НТКУ я не займаюся.

Для нас принципово, щоб на Першому каналі не було «джинси» в новинах. Тому, починаючи з 10 травня, у наших новинах зникли рекламні і промоматеріали. У червні „Діловий світ”, вірогідно, виділиться в окрему програму.

- Подібні програми, як відомо, були годівницями як в середині самого УТ-1, так і навколо каналу. До речі, чи проводяться силами вашої команди аудит співпраці НТКУ з тими багатьма фірмами і фірмочками, через рахунки яких проводилися нелегальні кошти? Яка картина вимальовується?

- Картина фінансування НТКУ дуже неприглядна. Я впевнений, що тут було би чим зайнятися прокуратурі. Новій команді керівництва займатися минулими схемами ніколи.

Як журналіст скажу, що дуже велика відповідальність за ці оборудки лежить і на моїх колегах. Якщо люди роками погоджувалися на принизливу і безправну схему „конвертних” зарплат, то вони тільки на себе мають нарікати у ситуації, коли «конверти» зникають.

- Чи буде ревізована практика так званих «галузевих» програм? Чи, може, ви будете продовжувати практику замовних програм легального та нелегального фінансування для поповнення бюджету кампанії? Адже всім зрозуміло, що на реформування НТКУ потрібні значні кошти. Крім того, відомо й те, що замовні матеріали дозволяли уникнути оподаткування…

- Коротко скажу так. Перший канал за своїм потенціалом у змозі заробляти на себе. Питання у тому, як ці гроші законно отримати і законно їх виплатити.

- До речі, чи можеш ти розкрити схеми фінансування реформ НТКУ? Що, все ж таки, буде з платнею „в конвертах”? Як ви будете вирішувати цю проблему (схема)?

- Ціль очевидна: «конверти» зникнуть. Як саме, говорити не буду, оскільки згідно із Угодою про взаєморозуміння, яка підписана на НТКУ, адміністративний і творчий менеджмент на каналі розведені. Ми не хочемо, щоб у наших кабінетах і по коридорах новин гуляли гроші і «конверти». Така схема будувалася тут роками, але вона неправильна. Окрім того, що вона незаконна, вона і по-менеджерськи хибна. Редактор замість того, щоб думати про те, як краще зробити випуск, думає про те, як краще продати в ньому синхрон чи гостьову студію. Тому грошима в компанії займатимуться ті, хто цим і повинен займатися за розподілом обов‘язків. Це як в анекдоті- „Чукча нє читатель, чукча – писатель”.

- Поки що по ефіру УТ-1 не помітні суттєві зміни. Скажімо, те ж 9 травня. Ви достатньо якісно зорганізували

трансляцію подій того дня. Але програмні блоки та й художній продукт були зроблені в кращих традиціях старого УТ-1. Чому ви так довго „розхитуєтеся”?


- 9 травня насправді дало нам сильні рейтинги, а, наприклад, під час трансляції з Музею Великої Вітчизняної війни ми вийшли на перше місце за аудиторією. Для каналу це був великий успіх.

Компанія не розхитується, а, навпаки, розпрямляється і стає у стабільну і комфортну позу.

Скелелази знають, що поспіх не завжди найкраща річ. Одночасне дригання різними кінцівками – найшвидший шлях униз. Спочатку приміряєш одну ногу, потім руку, потім другу ногу й руку, при потребі перечіпляєш карабін і поправляєш страховку. Ми – на скелі. Падати не хочеться. Лізти – непросто. Але на горі має бути дуже хороше.

- Що ж все-таки з перспективами суспільного мовлення на базі НТКУ? Хто наші і ваші союзники у владних кабінетах? А хто є найбільш впливовими опонентами? Поки що свою позицію опонента публічно заявив тільки Держсекретар Олександр Зінченко. Якою є логіка аргументів цих опонентів?

- Я не бачу підстав для сумнівів. Ми маємо заяву Віктора Ющенка про підтримку суспільного мовлення, маємо повне розуміння в уряді і у парламентському комітеті з питань свободи слова. Більше того, суспільне мовлення – це частина наших зобов‘язань перед Євросоюзом і Радою Європи.

Як оптиміст я схильний чути мудрі і позитивні заяви. З них випливає, що переважна більшість зацікавлених гравців підтримує суспільне мовлення на базі НТКУ. Мені цього достатньо.

Знаю, що у владі можуть бути люди, які не хочуть віддавати ручний контроль за першою кнопкою. Мені їх шкода: вони просто не вловили, що змінилася країна, змінився президент, змінився медіа-ринок, і уже змінився сам Перший канал.

Суспільне мовлення треба впроваджувати послідовно і швидко. Я вважаю, весь процес реально завершити за рік. На пенсії мені хочеться писати мемуари про створення суспільного мовлення, а не консультувати тих, хто це лише починатиме робити.

- І останнє, коли глядач каналу УТ-1 уже матиме змогу оцінити вас по-дорослому?

- У вересні – тоді буде нова сітка, новий «одяг» каналу і, сподіваюся, нові студії.

Уже в червні ми покажемо якісно інші новини - з новим обличчям і новим підходом. Перед цими новинами стоїть завдання до Нового року вийти на третє місце в країні.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1165
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду