Олександр Кривошеєнко: "У процесі сьогоднішнього реформування ЗМІ думка саме тих мас-медіа, про долю яких ідеться, нинішньою владою повинна братися до уваги в першу чергу"

4 Травня 2005
1628
4 Травня 2005
15:10

Олександр Кривошеєнко: "У процесі сьогоднішнього реформування ЗМІ думка саме тих мас-медіа, про долю яких ідеться, нинішньою владою повинна братися до уваги в першу чергу"

1628
Директор FM-радіостанції "Радіо Київ" вважає, що конкретне втілення ідеї Суспільного мовлення стане для нашого суспільства перевіркою на зрілість і готовність до демократичних змін. Ідеали, як відомо, можна втілювати різними шляхами. А конкретні справи залежать від реальних людей. Директор FM-радіостанції „Радіо Київ” вважає, що конкретне втілення ідеї Суспільного мовлення стане для нашого суспільства перевіркою на зрілість і готовність до демократичних змін.
Олександр Кривошеєнко: "У процесі сьогоднішнього реформування ЗМІ думка саме тих мас-медіа, про долю яких ідеться, нинішньою владою повинна братися до уваги в першу чергу"
Ідеали, як відомо, можна втілювати різними шляхами. А конкретні справи залежать від реальних людей.

– Пане Олександре, як ви оцінюєте висловлювання держсекретаря Олександра Зінченка про те, що Суспільне мовлення нині не на часі?

– Щодо позиції Зінченка, то вона є логічною. З його точки зору. Власне, як і позиція з цього приводу й інших представників влади. Для мене є очевидним, що політики, які братимуть участь у процесі втілення ідеї Суспільного мовлення, повинні докласти багато зусиль, аби втриматися від спокуси реалізувати в цій діяльності власні політичні інтереси. Адже Суспільне мовлення за певних умов може стати надзвичайно потужним інструментом впливу на політичну свідомість та політичну поведінку виборців.

– Або навпаки: загалу на владу.

- Правильно. А інтенсивність такого впливу залежатиме від того, наскільки осмисленою, затребуваною самим суспільством визнаватиметься громадське мовлення як інструмент тиску на владу. Взагалі – актуальною в масовій свідомості буде ідея необхідності та можливості контролю над владою з боку суспільства.

– Дуже дивно чути це від директора радіостанції, заснованої владою (Київрадою – авт.)

– Насправді ЗМІ, що є в комунальній власності, тобто засновані територіальними громадами, мають бути в авангарді процесу створення Суспільного мовлення в Україні. Адже вони по суті на сьогодні є прообразами суспільних мовників. Звернімо увагу на саму природу комунальних ЗМІ – їхній юридичний статус, особливості фінансування, систему підзвітності громаді тощо, а також на характер діяльності цих медіа, орієнтованість на суспільно важливу, а не на комерційно вигідну інформацію тощо. Ми побачимо, що на сьогодні саме комунальні ЗМІ, якщо порівнювати їх із комерційними та державними мас-медіа, найбільше втілюють ідею суспільного мовлення.

Інша справа, що до думки представників комунальних ЗМІ при обговоренні ідеї створення в Україні системи суспільного мовлення не дуже дослухаються. Сьогодні, попри достатньо тривалі та жваві дискусії як серед політиків, так і в професійному середовищі щодо ідеї суспільного мовлення, самі конкретні виміри цієї ідеї є досить невизначеними. Зокрема, не визначено чітко й місце комунального мовлення в системі суспільного мовлення. Я маю конкретні пропозиції щодо місця комунальних ЗМІ в системі суспільного мовлення, і сподіваюся, що думку представників ЗМІ, які перебувають у комунальній власності, буде почуто.

– Ніхто не сперечатиметься, що творення системи Суспільного мовлення в Україні мусить відбуватися на тлі реформування ЗМІ, комунальних зокрема. Про це досить багато говориться. Зокрема, ініціює дискусії й „ТК”.

– Ви правильно кажете, що дискусій вистачає. Проблема в іншому – дуже часто ці дискусії зводяться до думки про те, що лише в рамках діяльності суспільних мовників можна буде зробити те, що принципово неможливо втілити в діяльності інших мас-медіа. На кшталт того, що необхідно ліквідувати всі державні та комунальні ЗМІ – „до основанья, а затем” створити суспільне радіо й ТБ що повністю в своїй діяльності втілюватиме принципи свободи слова, демократії, об‘єктивності. Але ж незалежність засобів масової інформації, свобода слова, демократія – це поняття, що належать до сфери ідеального й можуть лише тією чи іншою мірою реалізовуватись у певних політичних умовах у конкретній країні й у конкретний час. Незалежно від того, яким є юридичний статус мас-медіа.

Тому, на мою думку, суспільне мовлення – це ідея, яку слід реалізовувати в рамках існуючої в Україні системи ЗМІ, прагнучи якісних змін у роботі й державних, і комунальних, і приватних ТБ та радіостанцій. Вектор цих змін – більша підконтрольність мас-медіа з боку суспільства, більша свобода вибору для споживача інформаційних послуг. Що передбачає різні медіа – і за формою власності, і за тематичною спрямованістю, і за тим, інтереси яких засновників ці медіа представляють. На противагу існуванню одного „правильного” мовника, що урівноважує діяльність чисельних „неправильних”.

– А що саме вас, керівника, спонукає дотримуватися в діяльності радіостанції інтересів суспільства, громади, а не міськради, яка заснувала радіостанцію?

– Міськрада обирається киянами, політичний статус, перспективи кожного депутата залежать від того, як його діяльність оцінюють виборці. Я думаю, кожний депутат із приємністю запише в актив своєї депутатської діяльності роботу потрібної й цікавої для його виборців радіостанції, заснованої саме міськрадою

– Радіостанція фінансується з міського бюджету?

– Так.

– Чи можливий опосередкований тиск? Скажімо, вам не платитимуть платню чи зменшать її?

- Про такий тиск за існуючої системи контролю та звітності про фінансово-господарську діяльність говорити просто несерйозно. Окрім того, ми є підприємством і маємо змогу самотужки заробляти гроші.

– Яким чином?

– Продаємо власний радіопродукт іншим станціям, розміщуємо рекламу, надаємо можливість іншим радіопартнерам транслювати свої передачі. Скажімо, є домовленість про співпрацю з „Радіо Свобода”.

– А щось на зразок журналістського кодексу, який виробить корпоративний журналістський орган?

– Це речі, які важко формалізуються. Щодо внутрішньоредакційних морально-етичних та професійних норм, то вони в нас чітко сформульовані й зрозумілі всім. Є також Статут нашого підприємства, колективна угоди.

– У чому, на вашу думку, полягає головна відмінність комунального й суспільного мовлення?

– Цікаве запитання. Якби ж ми визначилися з конкретною формою Суспільного мовлення. Давайте викладу свої бачення реформування нинішніх ЗМІ й місце комунальних мовників у системі Суспільного мовлення. По-перше, система такого мовлення у своїй радіо й телевізійній частинах передбачає існування мовників, як мінімум, на двох рівнях – загальнонаціональному й регіональному. У всьому світі існує така практика. Теоретичні розробки, які займаються вивченням потреб людей, результати емпіричних досліджень, зокрема й ті, якими ми послуговувалися, кажуть, що структура інформаційних потреб людей передбачає існування окремого регіонального мовника. Тобто це не повинно бути громадське радіо, що 20 годин на добу транслює загальнонаціональні програми й 4 години приділяє місцевим потребам. Людям потрібен повноцінний носій інформації про місцеве життя. Отож, суспільне мовлення має бути дворівневим. Далі – що таке суспільне мовлення? На сьогодні – це не існуюча юридична форма. Це – ідея. Вона може набувати того чи іншого втілення.

– Ідея ця, як ви кажете, ще в 1997 році набула певних юридичних обрисів.

– Набула. Але суспільне мовлення – це не юридична форма існування радіостанції. Це, повторюся, – ідея. Полягає вона в тому, що мовник здійснює свою діяльність в інтересах суспільства, для суспільства. Як можна це забезпечити? За допомогою ефективних механізмів контролю з боку суспільства! Тепер давайте поглянемо на конкретну ситуацію в українському мас-медійному просторі. Комунальні підприємства за своїм характером, суттю, Статутом нарешті, найпридатніші для трансформації. Вони найбільше реалізовують ідею Суспільного мовлення на регіональному рівні. Отож наповнення конкретним змістом задекларованих і таких потрібних суспільству закорінених демократичних засад передбачає не ліквідацію комунальних мовників, а їх створення в кожному регіоні. І треба це робити системно! Принаймні, питання на регіональному рівні буде вирішено. А щодо загальнонаціонального рівня, то тут складніше – і з технічною базою, зокрема, фінансами.

– Знаєте, досягнення ідеалу неможливе. Але шлях до нього можна обрати правильно. Позитив саме в напрямі руху.

– Правильно. Це – діалектичний процес. Суспільство матиме таке мовлення, до якого воно сьогодні готове. Є дві крайнощі – протистояння влади й суспільства й тотожність інтересів. Ні те, ні інше неможливе. Проте залежно від того, наскільки суспільство є громадянсько зрілим, воно й зможе утримувати створене Суспільне мовлення ближче до одного чи іншого полюсу.

Здатність до самоврядування без державних інституцій влада можна ініціювати, але не насадити. Влада завжди прагнутиме контролювати суспільство й далі залишатися при владі. Суспільство мусить виборювати для себе можливість контролювати владу. Гадаю, Суспільне мовлення стане індикатором якісного рівня стосунків влади й громади. Йдеться навіть не про те, що Суспільне мовлення каталізує реформування ЗМІ в державі, розглядати цей процес втілення ідеї в конкретику варто в контексті становлення громадянського суспільства, системного закорінення на українському грунті демократичних засад.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду