Олександр Зінченко та Маркіян Лубківський – за державне мовлення. А Президент Віктор Ющенко?

28 Квітня 2005
1326
28 Квітня 2005
12:45

Олександр Зінченко та Маркіян Лубківський – за державне мовлення. А Президент Віктор Ющенко?

1326
Нагадаємо – на Майдані Віктор Ющенко неодноразово казав про необхідність створення в Україні Суспільного телебачення.
Олександр Зінченко та Маркіян Лубківський – за державне мовлення. А Президент Віктор Ющенко?

"Детектор медіа" Вчора «ТК» - разом з багатьма іншими виданнями – отримала електронною поштою коментар заступника Державного секретаря України Маркіяна Лубківського. Представник Секретаріату Президента України повідомив, що – цитуємо: «Секретаріат Президента України виступає за необхідність відновлення авторитету державного радіо і телебачення, а також державного інформаційного агентства “Укрінформ”.

Далі в коментарі повідомлялося, що «внаслідок зневажливого і недбалого ставлення держави до власного телебачення і радіо, вони повністю втратили авторитет не лише серед медіа-громадськості, але й в українському суспільстві. Однією з головних причин, які відштовхнули громадян від державних ЗМІ, стала подача ними неправдивої інформації, яка діаметрально розходилася з дійсністю.

Державне українське радіо та телебачення потребують серйозного технічного і змістовного реформування, наближення до кращих європейських зразків і послідовного формування міцних власних традицій. Саме на це будуть спрямовані зусилля влади, як і на створення усіх умов для вільного функціонування в Україні ЗМІ усіх форм власності».


«Детектор медіа» одразу звернулася до Маркіяна Лубківського – через ту ж саму електронну пошту та через повідомлення про це співробітника Секретаріату Олега Завади – з проханням прояснити, у зв’язку з чим з’явився цей коментар? На жаль, поки що відповіді ми не отримали, але сподіваємося на неї.

Власні ж припущення «ТК» стосовно цього коментаря Маркіяна Лубківського зводяться до двох: або таким чином заступник Держсекретаря продовжує думки свого шефа Олександра Зінченка щодо передчасності створення в Україні Суспільного мовлення, aбо ж так Секретаріат реагує на критичні відгуки щодо заяв О. Зінченка від ряду політиків, а також –журналістів. При цьому досить пікантним видається посилання пана Лубківського на «наближення до кращих європейських зразків» державних мовників – з огляду на те, що в жодній демократичній країні Європи немає державного ТБ, і на те, що з однією з настійливих рекомендацій європейських інституцій Україні є саме трансформація державного мовлення – в суспільне.

«Детектор медіа» звернулася до Маркіяна Лубківського з проханням відповісти і на деякі інші запитання з цієї ж проблеми. А саме:

- Чому пан Олександр Зінченко вважає, що можливість отримувати через супутник необмежену кількість програм (а саме цим аргументував Держсекретар свою негативну позицію щодо СМ) може замінити українським громадянам необхідність отримувати з власного Суспільного телебачення та радіо неупереджену інформацію про події в Україні?

- Реформування державного ТБ в суспільне, насправді, не потребує вирішення особливо-важких проблем. Мова має йти, перш за все, про контроль над редакційною політикою та бюджетом Національних теле- та радіокомпаній з боку обраної суспільством Наглядової ради, та про призначення керівників цих компаній не Президентом країни, а Наглядовою радою. Здається, саме це лякає нову владу. Але чому? Хотілося б почути аргументи.

- Чи вважає секретаріат Президента настільки непрофесійною українську тележурналістику, що боїться втратити важелі безпосереднього контролю над державним телебаченням? Адже насправді суспільне мовлення може бути союзником та партнером ДЕМОКРАТИЧНОЇ влади, яка не боїться власного народу та конструктивної критики.

- Якою буде позиція Президента країни щодо законопроекту по суспільному мовленню, який зараз готується профільним комітетом ВР?

- Якими діями нова влада планує і як швидко вирішувати проблему непрозорісті медіа простору держави та його монополізацію? - Чому поки що Секретаріат не проводить щотижневих брифінгів для преси? Чи будуть практикуватися зустрічі працівників Секретаріату з топ-менеджерами телеканалів без присутності на цих зустрічах журналістів? Що можуть обговорювати на подібних зустрічах держчиновники та керівники приватних каналів?

«Детектор медіа» дуже сподівається отримати від Секретаріату Президента відповіді на всі ці запитання, які ми сьогодні робимо публічними. Ці відповіді дуже важливі як для розуміння стратегії нової влади у сфері медіа, так і для розуміння принципів, за якими нова влада та Віктор Ющенко збираються будувати свій діалог з суспільством.

Втім, найбільш цікаво було б дізнатися, наскільки відповідає позиція Секретаріату - позиції самого Президента Віктора Ющенка.

«Детектор медіа»

Матеріали про створення в Україні Суспільного мовлення публікуються "ТК" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження"

Читайте також:

Пан Зінченко – противник свободи слова в Україні?

Сергій Правденко: «Головне, щоб пан Зінченко зараз не „нарадив” Президентові»

Лідер СПУ шкодує, що в Україні досі немає Суспільного телебачення

Гіркий присмак моменту істини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1326
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду