„Старі” кадри НТКУ скаржаться, що їх витісняють з телекомпанії

5 Лютого 2003
1234
5 Лютого 2003
17:42

„Старі” кадри НТКУ скаржаться, що їх витісняють з телекомпанії

1234
Журналісти написали заяву-скаргу на ім’я президента НТКУ Ігоря Сторожука та голови профкому НТКУ Сергія Шеріна з проханням розглянути цю конфліктну ситуацію і допомогти у створенні нормальних умов для роботи творчих працівників компанії 15 лютого в ефір Першого національного має вийти програма „Акорд без ностальгії”, присвячена проголошенню ЮНЕСКО 2003 року Роком Культури. Куратором проекту є віце-президент Національної телекомпанії України Василь Бирзул.
„Старі” кадри НТКУ скаржаться, що їх витісняють з телекомпанії
Однак, через тривале протистояння старого колективу та нового керівництва ТО „Новини” НТКУ, творча група, що опікується підготовкою програми, від сьогодні може залишитися без приміщення, телефонного зв’язку, комп’ютерів. Як повідомила „Детектор медіа” спецкор „Новин” Катерина Кацан, вийшло розпорядження про „виселення” десятка журналістів із редакції „Новин”. У „чорний список” потрапили Борис Гривачевський, Катерина Кацан, Надія Собенко, Наталія Баринова, задіяні у проекті, а також Ольга Гончарук, Тамара Багашвілі, Павло Власов та інші. За словами журналістів, запропоноване приміщення не підготовлене для роботи, у ньому немає ні меблів, ні техніки. Свідченням наявності протистояння нового та старого колективу (що весь час спростовує директор ТО „Новини” Артем Петренко), - кажуть ображені журналісти, - є хоча б той факт, що 15 січня дев’ятьох працівників було позбавлено надбавки до й так мізерної заробітної плати, що виплачувалася за інтенсивність роботи. Як пояснило керівництво, вони мало працюють. А самі журналісти стверджують, що їх просто не допускають до ефіру. До речі, 5 лютого технічні працівники НТКУ отримали підвищену зарплату. Тепер, скажімо, адміністратор НТКУ офіційно отримує 260 гривень зарплати, а журналіст – 210, редактор – 190 гривень.

При цьому керівництво запровадило форму 12-годинного чергування на НТКУ, яке хоч і випадає цим працівникам ТК, однак, на зйомки їх не відправляють. „Нас просто витісняють з телекомпанії, як це сталося, наприклад, з Дариною Бережньовою, яку спочатку переконали, що треба підпрацьовувати на іншому телеканалі, бо на цю заробітну плату неможливо працювати. А потім переконали, що написати заяву про звільнення з роботи за власним бажанням в її ж інтересах, оскільки вона працює в іншій телекомпанії. І таке ставлення до нас є не чим іншим як приниженням наших людських і професійних прав”, - говорить Катерина Кацан.

Журналісти написали заяву-скаргу на ім’я президента НТКУ Ігоря Сторожука та голови профкому НТКУ Сергія Шеріна з проханням розглянути цю конфліктну ситуацію і допомогти у створенні нормальних умов для роботи творчих працівників компанії.


Сергій Гузь, член Комітету Київської незалежної медіа-профспілки:


Процеси на НТКУ не можуть оминати профспілку та трудовий колектив. Дивує, що реорганізація фактично відбувається, хоча заздалегідь колектив про це офіційно не повідомили. Є терміни, обумовлені законодавством, і є процедурні вимоги, які регламентують процес реорганізацій.

Те, що відбувається сьогодні, схоже на спроби витіснити з телекомпанії тих журналістів, які в чомусь не погоджуються з керівництвом або приймають активну участь в створені незалежної медіа-профспілки. Якщо це не так, якщо керівництво НТКУ готове до нормального процесу реорганізації телекомпанії, тоді воно повинно дотримуватись встановлених законодавством норм.

Відповідно до КзПП, саме на керівництві лежить обов’язок забезпечувати найманих працівників всім необхідним для виконання ними роботи. Це стосується як технічного забезпечення, так і норм та планів роботи. І якщо журналісти скаржаться на незавантаженість, на те, що їх лишають можливості працювати, то це ненормальна ситуація. Ненормальна, як з точки зору менеджменту, так і з точки зору захисту прав трудового колективу.

Про зміну істотних умов праці журналістів повинні були повідомити щонайменше за 2 місяці до їх проведення. Це стосується системи та розміру оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування робочого часу та іншого. Тому скарга журналістів НТКУ законна та справедлива. Інформація про реорганізацію підприємства надається профспілкам завчасно саме для того, щоб зменшити можливі негативні наслідки цього процесу.

Зараз керівництво втрачає позитивний імідж реорганізації телекомпанії саме через те, що не залучає в достатній мірі до цього процесу творчий колектив НТКУ. План реорганізації, його наслідки, а також гарантії соціального захисту повинні бути доведені кожному найманому працівнику. Тоді з боку журналістів не буде зайвих претензій.

Директор ТО „Новини” Артем Петренко:


- Якщо люди до мене не зайшли, а відразу починають телефонувати в „Детектор медіа” – це абсурд. У цьому кабінеті є столи, й телефони зараз поставлять. А що ще потрібно людям, які майже не працюють?

Розумієте, це якесь безглуздя. Це абсурдно переписуватися зі своїм співробітниками через „Детектор медіа”. Якщо у них є якісь запитання, то вони можуть про це запитати одразу у мене. Я відкрита людина, і завжди можна знайти взаєморозуміння. Якщо люди хочуть працювати , то вони працюють. Чи часто ви бачите листи від співробітників комерційних телекомпаній про те, що вони не задоволені переміщеннями в редакції? Це абсурдно. Якщо людина хоче працювати, вона працює. Якщо ні, то йде в іншу телекомпанію. А якщо я доручу зробити комусь сюжет, і він відмовиться, то ця людина повинна одразу телефонувати в „Детектор медіа”?

Що стосується Дарини Бережньової, то вона працювала на іншому каналі. Керівник мусить вжити якихось кроків, коли людина працює на іншому каналі, не задіяний у виробничому процесі. Керівник не має права платити такому працівнику заробітну плату. Я запитав у неї, де вона хоче працювати. І запропонував їй: або ти працюєш у нас, або ти звільняєшся. Вона вирішила звільнитися. Що я повинен був зробити? Якщо люди перекручують факти, то це підлість. На НТКУ є багато людей, які не мають робочого місця, і це звичайний перерозподіл робочих місць. Я розумію, що це неприємно. Психологічно будь-яка зміна викликає неприємні відчуття. Але не можна свої психологічні проблеми ставити вище, ніж інтереси компанії. Ми підготували величезну кімнату, де будуть телефони, і буде проведено комп’ютерну мережу, є такі плани. Туди відселяють людей, які не задіяні в „Новинах”. Як наприклад Борис Гривачевський та Тамара Багашвілі, які працюють не в інформаційному жанрі, до речі, вони задіяні в іншому проекті, а не в „Новинах”. Якщо їх формально скоро переведуть в інший підрозділ у зв’язку з реформуванням телекомпанії, то чому вони мають бути у кімнаті випуску новин? Тут мають працювати лише ті журналісти, які щодня зайняті в „Новинах”. Ось наприклад, Катерина Кацан зараз формально спецкор „Новин”, але вона не буде працювати в „Новинах”, а працюватиме в інших підрозділах, якщо буде. Принаймні я знаю, що в „Новинах” вона не потрібна, її професійний рівень не достатній для того, щоб працювати в „Новинах”. Але, я маю надію, вона зможе проявити себе в іншому жанрі.

І повертаючись до основної теми, так, ми змогли дістати вільну кімнату далеко від редакції ТО „Новини”, але що зробиш? Я б з радістю зробив величезний ньюз-рум для усіх творчих працівників, однак, вибачте, я не маю такої можливості через незручно сплановану будівлю телецентру. Коли люди починають робити нефахові висновки, вибачте, але це некрасиво.

Крім того, про „витиснення з каналу” не йдеться, просто декілька співробітників займають досить неконструктивну позицію. Я тому ж таки Б. Гривачевському десятки разів пропонував поговорити, вислухати мою позицію. Але він не хоче зі мною розмовляти. А пише брудні речі по відношенню до всієї компанії на форумах в Інтернеті, це заслуговує на судове спростування. Я не бачу тут теми для обговорення. Треба зараз говорити про те, що я рік не можу купити нове авто для НТКУ, підключити якісний Інтернет через формальні процедури, зазначені в законі і подібне. Тому я розцінюю ці заяви як знущання і з мене, і з колективу. Чому люди, які працюють, мають страждати від тих, що не працюють? Ви слухаєте трьох людей, а тих 150 чи 350, які працюють, не запитуєте? Хто хоче працювати – той працює. Кілька - влаштовують мітинги. Я не можу дивитися на те, що ми тупцюємо на місці, і замість покращання „Новин” вирішуємо якісь дрібні проблеми, куди й кому переїжджати. А якщо я буду писати Вам листи кожного разу, коли нам не дозволятимуть купити запасні частини для техніки, що розвалюється на очах ?!?. Це абсурд. Я просто намагаюся виконувати свої обов’язки. Державне телебачення знаходиться в такому жахливому стані! У нас немає елементарних речей, і нікого в державі це не цікавить. Треба спокійно працювати.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду