Краще показати, ніж відмовити

25 Грудня 2009
19064
25 Грудня 2009
09:15

Краще показати, ніж відмовити

19064
Роздуми юриста щодо рішення Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа, згідно з яким каналам не рекомендовано показувати агітаційний фільм Тимошенко «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!»
Краще показати, ніж відмовити

Як відомо, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа виявила у агітаційному фільмі «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!» ознаки порушення Закону «Про вибори Президента України» та не рекомендувала телерадіокомпаніям транслювати його в ефірі. У рішенні йдеться про пункт п'ятий статті 64. Зокрема, на думку більшості членів Незалежної експертної ради,  у фільмі поширено «завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента України Віктора Януковича».  В експертів викликали негативну реакцію  й вислови «він розпочав красти... і не може зупинитися досі», «він розпочав красти..., а закінчив "Криворіжсталлю", "Дніпроенерго" та Межигір'ям"».

 

Проте «за» рішення, яким експерти рекомендували телеканалам утриматися від показу цього агітаційного ролика, проголосувало лише 12 експертів з 21.

 

Не поділяє висновків ради і відомий медіаюрист Наталія Петрова. Свою думку вона обґрунтувала у статті для ТК. 

 

 

До цих роздумів спонукало кілька речей.

 

Неймовірна кількість зареєстрованих кандидатів на пост президента країни і при цьому надзвичайно в'яла виборча кампанія зовсім не означають, що вибори не відбудуться.

 

Соціологічні опитування щодо ймовірних лідерів більшістю у суспільстві сприймається скептично, бо українські соціологи дискредитували себе восени 2004 року і потрібна не одна п'ятирічка, щоб про це забути.

 

Щотижневі телевізійні програми на кількох каналах країни допомагають нам краще познайомитися з програмами та аргументами тих, кого туди кличуть і хто туди наважується прийти. Тільки не треба дивуватися, коли на різні запитання різних журналістів політик дає дуже схожі відповіді. Це відомі закони піару - хочеш донести свою позицію, то повторюй одне й те саме безліч разів - і тебе почують. Крім всього, є ще й конституційне право кожного з нас не свідчити проти себе і право себе захищати за будь яких умов.

 

Але я про інше. Наскільки вільні самі кандидати у своїй агітації ? І чи це важливо ?

 

Вони мають бути максимально вільними... У цьому запорука їх свободи слова для задоволення нашого права дізнатися якомога більше (звісно, позитивного!) про них і якомога більше (звісно, негативного!) про їхніх опонентів.

 

Передвиборна агітація у засобах масової інформації усіх форм власності має проводитися з дотриманням принципу рівних умов та у формі публічних дебатів, дискусій, круглих столів, прес-конференцій, інтерв'ю, виступів, політичної реклами, теленарисів, відеофільмів, інших публікацій та повідомлень про кандидата на пост Президента України. Процитую закон:

 

«Кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду кандидата. ... Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону» (стаття 59 Закону про вибори на пост Президента України).

 

А вимоги закону такі:

 

Кандидати не повинні закликати до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення .

 

З метою запобігання та обмеження маніпуляцій під час виборчих перегонів закон зобов'язує засоби масової інформації у разі оприлюднення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами Президента України, зазначати організацію, що проводила опитування, час його проведення, кількість опитаних, метод збору інформації, точне формулювання питання, статистичну оцінку можливої помилки.

 

З тих же міркувань друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням майна відповідно кандидата на пост Президента України або партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

З метою запобігання порушень прав інших осіб (як правило, опонентів) законом забороняється розповсюдження , і, за посередництва медіа, завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

 

Однак тема завідомо неправдивих відомостей досить контраверсійна, бо потребує детального правового аналізу наміру авторів матеріалу, а також тлумачення чи оцінки загальновідомих фактів біографії особи, про яку йдеться, його/її статусу, актуальності теми для суспільства тощо і насправді все це може бути встановлено лише в суді та ще й у змагальному процесі.

 

Однозначна оцінка хоч ким поза судовою процедурою чогось як апріорі неправдивого більше нагадує спробу цензури, аніж професійну пораду. Тим паче, що сприйняття інформації взагалі дуже суб'єктивне і те, що видається комусь неправдивим тепер, може не видаватися таким самому герою або навпаки видаватися образливим. Втім, образливе і неправдиве, погодьтеся, різні поняття.

 

Доречно наголосити, що наведену заборонну норму закону слід розглядати як у контексті всього закону так і у світлі основних принципів виборчого процесу, а такими є публічність та рівність всіх кандидатів.

 

Тож як не сумно констатувати, телекомпанія може опинитися поміж двох вогнів у будь-якій ситуації .

 

Якщо оприлюднить інформацію, яку кандидат на пост Президента України може вважити явно недостовірною (а може й не вважити), то змушена буде за власний кошт надати тому можливість для відповіді чи власного тлумачення поширеної інформації. І тільки.  

 

Чи є такий підхід демонстрацією надмірної відповідальності чи підставою для залякувань медіа ? Аж ніяк.

 

Інститут цивільно-правової відповідальності автора/ів матеріалу за поширення неправдивої інформації тут матиме відносне значення. Бо у випадку, коли йдеться про достовірність інформації у змісті реклами - відповідальність цілком покладається законом на того, хто рекламу замовив. Тож у таких випадках (розміщення агітаційних матеріалів на умовах реклами ) ТРК не ризикує нічим, бо доводити правдивість поширеної інформації доведеться не їй.

 

У суді для звільнення від відповідальності треба буде подати тільки копію угоди на розміщення відеоматеріалу, який призвів до конфлікту.

 

Якщо ж телерадіокомпанія відмовить якомусь кандидату в розміщенні відеоматеріалу, той/та може звернутися до суду з оскарженням такої відмови, і тут санкції можуть бути суворішими з огляду на різні чинники (від порушення угоди до - не виключено - результатів виборів). Скажімо, негативна інформація про якогось кандидата через відмову ТРК не була оприлюднена і він отримав непереконливу більшість голосів виборців, тоді кандидат, який хотів розмістити ту інформацію, але через відмову телекомпанії цього не було зроблено, може у суді обґрунтувати свій позов до ТРК, звинувативши її у власному програші з мотивів неповної інформації про опонента у виборців.

 

Тим паче, що телерадіоорганізації зобов'язані здійснювати аудіо-, відеозаписи усіх передач, що містять передвиборну агітацію, і зберігати їх до закінчення 30-денного строку з дня офіційного оприлюднення результатів виборів.

 

Як чинити медіа у подібних та інших ризикованих з погляду права ситуаціях, мають вирішувати їх топ-менеджери. Бізнес взагалі і медіабізнес зокрема не можливий без ризику.

 

Звісно, ризикуючи, варто шукати професійної поради у незалежних та вільних від конфлікту інтересів юристів. Але варто усвідомлювати ще й дуже важливу в період загальнонаціональних виборів місії медіа - надавати виборцям якнайбільше найрізноманітнішої інформації про добрих і злих, ліберальних і консервативних, лівих та правих, чесних і не дуже - одним словом, різних кандидатів, які шукають наших з вами, панове, симпатій, щоб зайняти омріяний офіс на Банковій.

 

Наталія Петрова, юрист, експерт з медіаправа

 

Фото - www.dni.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Петрова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19064
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
9999
5228 дн. тому
а кому-то известный медиаюрист петрова не догадывается, что необоснованные обвинения в воровстве и настойчивое упоминание фактов биографии нарушают права человека
123
5230 дн. тому
Чихал я на автора, комиссию, кандидатов и пр. Хочу посмотреть сам. Где?
снекс
5232 дн. тому
Интересно, а у каких это "незалежних та вільних від конфлікту інтересів юристів варто шукати професійної поради?". Ненавязчивый пи-ар.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду